StoryEditor
Splitgradi se novi krstaš

U Brodosplitu počelo rezanje lima za nizozemski brod, Debeljak je ponosan: Škverani će do 2021. izgraditi i drugi polarni kruzer. Ovo je dokaz da se može opstati

Piše SD
17. prosinca 2019. - 18:04
‘Lamarini’ za brod dug 107 metara već su u pripremi

U “Brodosplitu” je u utorak počela obrada čelika za krstaš namijenjen plovidbi polarnim područjima čija je izgradnja ugovorena s nizozemskom kompanijom “Oceanwide Expeditions”.

- Prvi brod je ponos škvera, napravljen tijekom restrukturiranja. Završetak gradnje predviđen je za arktičku sezonu 2021. godine, ali u planu nam je predati kruzer čak nešto i ranije. Zarada na ovom brodu trebala bi biti oko 10 posto njegove vrijednosti - rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik škverske Uprave.

Brod će biti dug 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će mu dva glavna stroja, ukupne snage 4260 kilovata. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.

Nakon svibanjske primopredaje “Hondiusa” upriličeno je potpisivanje ugovora za gradnju još jednog broda istih dimenzija i značajki.

- Kada smo se odlučili izgraditi ovakav brod, niti jedno brodogradilište u Nizozemskoj i Njemačkoj mi nije moglo dati jamstvo da će brod biti završen u roku koji mi želimo. Gradnja ovakvog broda nije laka, ali suradnjom našeg tima stručnjaka i stručnjaka iz splitskog brodogradilišta, “Hondius” je izgrađen u ugovorenom roku. Zato sam odlučio da ćemo i drugi brod graditi u Splitu - istaknuo je Wijnand van Gessel, vlasnik kompanije.

- Ovo je dokaz da se može opstati ako se rade sofisticirani brodovi i nešto što druge tvrtke ne rade. Pokazali smo da hrvatska brodogradnja ima znanje što nikada nije bilo upitno, a mi u “DIV Grupi” smo dokazali da našim pristupom možemo pozitivno poslovati - dodao je Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 17:36