StoryEditor
SplitKAD SE PODVUČE CRTA

U Banovini zbrojili punte za 2019. i jako su zadovoljni: Split je prvi put u povijesti ostvario prihode veće od milijardu kuna, a puno smo i uštedjeli

Piše PSD
10. veljače 2020. - 17:25
Gradskim se novcem racionalno raspolaže, tvrde u BanoviniAnte Čizmić/HANZA MEDIA

Grad Split je u 2019. godini po prvi puta od svoga postojanja ostvario prihode u iznosu preko 1 milijardu kuna, pohvalili su se iz Banovine.

Prihodi iznad milijardu kuna ostvareni su zbog značajnijih aktivnosti na naplati starih potraživanja gdje je u 2019. ostvaren pozitivan financijski efekt od gotovo 80 milijuna kuna.

Pozitivan financijski efekt je zabilježen i na rashodovnoj strani gdje je pojedinačno ostvarena najznačajnija ušteda u financijskim rashodima u iznosu od 13,16 milijuna kuna, upravo kao posljedica bolje naplate prihoda i kvalitetnijeg upravljanja likvidnošću Proračuna Grada, tvrde u gradskoj upravi Splita.

- To je nastavak trenda ušteda na financijskim rashodima u zadnje dvije proračunske godine, a uzevši u obzir i ostvarenu uštedu u 2018. godini od 12,44 milijuna kuna, u samo dvije proračunske godine ukupna ušteda u financijskim rashodima iznosi 25,6 milijuna kuna.

I 2019. godina je završena bez kreditnog zaduženja čime je Grad Split jedna od rijetkih lokalnih jedinica s najmanjim postotkom kreditnih obveza u odnosu na ukupni proračun koji je na razini 3 posto, a na kraju 2020. godine očekujemo daljnje smanjenje na razinu od 1,6% s obzirom na činjenicu da i u 2020. nisu planirana kreditna zaduženja - ističe se u priopćenju iz Banovine uz napomenu kako su ostvareni pozitivni efekti u upravljanju financijama Grada Splita omogućili značajnija ulaganja u gradske investicije, u odnosu na ranije godine.

Tako je, navode dalje, u 2019. godinu uloženo preko 200 milijuna kuna proračunskih sredstava za izgradnju škola, kupnju poslovnog prostora u kojem se uređuje novi vrtić, izgradnju dječjih igrališta po različitim lokacijama grada, izgradnju garaža i gradskih cesta, rekonstrukciju kulturnog objekta Hrvatski dom te izgradnju zgrade za branitelje nakon dugog čekanja od gotovo 10 godina.

- Visina uloženih vlastitih proračunskih sredstava u gradske investicije u 2019. je za 2,2 puta više u odnosu na 2016. godine kada je uloženo 90 milijuna kuna u gradske investicije.

Nadalje, i u tekuće održavanje komunalnog reda na području grada uložena su značajnija sredstva u odnosu na ranije godine pa je tako u 2019. utrošeno preko 126 milijuna kuna što je povećanje za 37,3 milijuna kuna u odnosu na uloženih 88,7 milijuna kuna u 2016. godinu- tvrde u Gradu.

Na koncu ističu kako je proračunom za 2020. godini Grad Split povećao iznose ulaganja u gradske, kapitalne investicije na 252 milijuna kuna i 130 milijuna kuna u održavanje komunalnog reda što za sobom i dalje povlači učinkovito upravljanje gradskim financijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 05:09