StoryEditorOCM
SplitSLUČAJNO ILI...

U Banovini do u lipu znaju koliko će iz gradske blagajne iskeširati privatniku za sječu i izvlačenje stabala na Marjanu, a tek je raspisan natječaj! Cifra je ogromna

Piše Sandi Vidulić
6. svibnja 2022. - 19:09

Dok traju pripreme za lokalne izbore gradska uprava raspisala je milijunsku javnu nabavu za doznaku, sječu i izvlačenje zaraženih stabala iz park-šume Marjan.

Procjenjena vrijednost nabave je 3.247.500 kuna s PDV-om. Posao se sklapa s privatnim izvođačem na tri godine.

Zanimljivo je kako je vrlo precizno procjenjena vrijednost nabave od strane Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling, Odsjeka za javnu nabavu, a da su naknadno imali potrebu da se ograde od procjene koliko radova će biti stvarno obavljeno.

Naime, kad je raspisana nabava 26. travnja na Elektronskom oglasniku Narodnih novina, u troškovniku je objavljeno koliko dana je potrebno za doznaku stabala i za iznošenje drvne mase iz šume uz najmanju moguću štetu na sastojini.

Napisano je i da se 200 kubičnih metara drvene mase treba odvesti na stovarište. Također, u troškovniku stoji da na 4,3 hektara treba uklanjati podrast i grmlje, čistiti tlo od korova, te da na istoj površini treba obaviti sjetvu i sadnju šumskog reprodukcijskog materijala, kao i popunjavanje šumskim materijalom, što uključuje sadnju, pripremu i nadzor.

image
Vojko Bašić/Cropix

A onda, je 5. svibnja Grad stavio na Elektronski oglasnik "Pojašnjene količina" u kojem je pojasnio da ništa od navedenog ne mora biti točno kako su napisali.

- Sukladno čl. 4. Pravilnika o dokumentaciji o nabavi te ponudi u postupcima javne nabave (NN 65/17, 75/20) Naručitelj određuje količinu predmeta nabave kao predviđenu (okvirnu) količinu predmeta nabave. Stvarno nabavljena količina predmeta nabave može biti veća ili manja od predviđene količine - stoji u Pojašnjenju. Unatoč relativizaciji količine nabave, koja "može biti veća ili manja od predviđene", u Gradu su zadržali preciznu cijenu nabave.

Kako bilo, Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan više ne može obavljati šumarsku djelatnost, na radost privatnih izvođača. Još prije negoli je Visoki upravni sud poništio pravo Javnoj ustanovi da obavlja šumarsku djelatnost, učinio je to sad već bivši graodnačelnik Ivica Puljak.

Rodonačelnik takve ideje je Srđan Marinić, njegov bivši koordinator za Marjan koji je godinama vodio pravnu bitku da dokaže kako je Javna ustanova nezakonito izvodila šumarske radove, premda je bila riječ o birokratskim stvarima. Grad nije izmjenio Odluku o osnivanju Ustanove, Gradsko vijeće nije potvrdilo izmjene Statuta, koji nije objavljen u Službenom glasniku...

Umjesto da se otklone ove nepravilnosti, usklade akti i dovede koji šumarski stručnjak, na početku mandata bivša vlast je dovela privatne izvođače da obavljaju šumarske poslove.

image
Nikola Vilić/Cropix

Bojan Ivošević je proglasio za krivca bivšeg gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, zbog toga što će Grad plaćati milijuna privatnicima, "jer je Andru puklo da on dođe upisati Split, jedini grad u povijesti Hrvatske, kao šumoposjednika".

Kazao je da se nitko osim "kvazilokalpatriotskih novinara" ne bi bunio da Marjan pripadne Županiji ili državi. No, ni jedna ni druga zapravo nikad nisu pokazale interes za Marjan. Za razliku od privatnika. Kojima su Puljak, Marinić i Ivošević išli na ruku, kao i služba u Banovini koja je javnu nabavu raspisala tako da privatnik dobije posao na tri godine, sve dok traje mandat iduće vlasti koja dobije izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 03:16