StoryEditor
Splitpokop bio jutros

U 97. godini preminula majka Ive Sanadera. Bila je velika vjernica, poslala svu svoju djecu u sjemenište i svaki dan molila krunicu za sudbinu bivšeg premijera

Piše split sd
27. travnja 2022. - 17:06

U petak, 22. travnja je, u 97. godini, preminula Ivanka Sanader, majka bivšeg premijera Ive. 

Djevojačkog prezimena Vučica, početkom pedesetih se udala za Antu, s kim je onda dobila petero djece. Živjeli su u Plinarskoj, a prema svjedočenju bivših susjeda, obitelj Sanader je, u tom periodu, bila izrazito siromašna. Obitelj je dobivala pomoć Crkve, posebno časnih sestara klarisa.

Svećenici su, na zamolbu pokojne Ivanke, pomogli ovoj varoškoj familiji da, nakon završetka osnovne škole, mladi Ivo upiše crkveni internat (sjemenište). Štoviše, ženska glava obitelji Sanader je, posredovanjem crkvenih krugova, svu svoju djecu poslala u sjemenište, gdje su imali besplatan stan i hranu, pošto nije bilo drugog načina da ih školuje. Svi su joj sinovi završili Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju i bili u sjemeništu.

Kada je Ivo, kao čelnik HDZ-a, optužen, Ivanka je za medije izjavila: "Nisam znala da će moj sin Ivo dati ostavku. Isprva sam bila u šoku i ništa mi nije bilo jasno. Uz Ivu je cijela obitelj. Svaki dan molim krunicu za njega, našu obitelj, Hrvatsku i mlade na kojima, kako je rekao Ivo, svijet ostaje."

image
slobodna dalmacija

Posljednje što se zna je da je, od smrti supruga Ante 14. studenoga 2007. godine, Ivanka živjela sama u splitskom stanu, a najviše joj je pomagala kći, časna sestra Danica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 14:44