StoryEditor
Splitadio, meštre

U 83. godini umro veliki splitski arhitekt Ante Svarčić, projektant Ulice Ruđera Boškovića, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Robne kuće Prima 3

Piše S.K.
11. rujna 2021. - 14:59

Splitska i hrvatska arhitektonska scena ostale su bez jednoga od najboljih, arhitekta Ante Svarčića, koji je preminuo u splitskoj bolnici u 83. godini.

Ante Svarčić (1938.) najvažnije je projekte realizirao u rodnome Splitu i njima dao snažan estetski i kvalitativni doprinos izgledu grada. Njegovi najvažniji projekti su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, zatim Ulica Ruđera Boškovića - Gradski centar 'Split 3' te u sklopu njega Robna kuća Prima 3. važni su i Plažni objekt Duilovo te niz drugih projekata u Splitu i u drugim gradovima.

image
Muzej hrvatskih arheoloških spomenika još je jedan Svarčićev hvaljeni projekt 
 
Duje Klarić/Cropix

Svarčić je s ostalim poznatim splitskim arhitektima, kao što su Frano Gotovac, Dinko Kovačić, Ivo Radić i drugi, bio pripadnik glasovite splitske škole moderne i postmoderne arhitekture, ka dsu arhitekti dobivali priznanja i nagrade, a ne optužnice.

Nakon diplome 1963. radio je kao odgovorni projektant u projektnim biroima, a od 1995. u vlastitoj tvrtki. Za svoje projekte, a posebno za Ulicu Ruđera Boškovića, dobio je niz pohvala, nagrada i priznanja, među kojima mu je možda srcu najbliža itekako zaslužena titula počasnoga građanina Gradskog kotara Split 3, jer ju je dobio od stanara koji lijepo žive u stanovima i ulicama koje je projektirao.

image
Impresivna Ulica Ruđera Boškovića, koja je završila u muzeju graditeljstva Barcelone kao primjer kvalitetnog projektiranja
Vojko Bašić/Cropix

- Napravio sam projekte svih prizemlja i svih objekata. Nastojao sam da se ne ponavljam. Bio je jedan restoran i samo nekoliko caffe barova. Ali, bio je i salon automobila, "Metalka", zagrebačka ljekarna "Hospitalia", trgovine, butici, tri Dalmina “asa” (salon namještaja i tehnike, boutique kože i ženske bižuterije i velika samoposluga), knjižara "Mladost", “Slobodna Dalmacija” sa svojim velikim uredima, restoran "Calipso"... Sve je štimalo do rata. Poslije rata je u Gradu bio jedan urbanist, bez suradnika, i djelovalo se kako je naredila stranka, prije tri godine objasnio je Svarčić novinaru Slobodne Sandiju Viduliću dio detalja uspješnog projekta višestruko nagrađivane Ulice Ruđera Boškovića koja je završila u muzeju graditeljstva Barcelone kao primjer kvalitetnog projektiranja.

image
Plažni objekt Duilovo, projekt Ante Svarčića, koji živi teške godine
Vladimir Dugandžić/Cropix

Veliki arhitekt i tada je bio nezadovoljan kako stanjem u toj ulici - sa 724 stana, 1000 parkirnih mjesta u garažama i 40.000 četvornih metara poslovnih prostora - tako i na cijeloj arhitektonskoj sceni, obilježenoj neredom i improvizacijama.

Odlazak Ante Svarčića veliki je gubitak za splitsku i hrvatsku arhitekturu, što bi nas trebalo obvezivati da se barem brinemo o arhitektonskoj baštini kojom nas je zadužio.

 

image
Robna kuća Prima 3 u Ulici Ruđera Boškovića, kojom se Svarčić uspješno okušao i u postmodernoj
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 16:08