StoryEditorOCM
SplitZBOG KAKVOĆE ZRAKA

Tvrtka koja upravlja Sjevernom lukom u šoku: ‘Zabrinuti smo i zbog naših radnika, naložili smo uzorkovanje tereta!’

Piše Split SD
31. ožujka 2023. - 19:05

Na provedeno istraživanje kvalitete zraka i na objavljeni Preliminarni izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka ukupne taložne tvari (UTT) s mjernih postaja na sjevernom dijelu Splita (GK Brda) za mjesec ožujak, koji je izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, reagirali su i iz “Luke” d.d.

Izrazili su svoju iskrenu zabrinutost i šokiranost konačnim rezultatima.

– Prije svakog potpisivanja ugovora o namjeri skladištenja tereta na području luke Split, odnosno dolaska tereta u luku, proizvođač i vlasnik tereta obvezan je dostaviti sigurnosno-tehnički list tereta (Safety data sheet – SDS) – objasnili su nam princip rada.

image
Paun Paunović/Cropix

– Pojava elementa arsena u taložnim česticama, koji se ne spominje u sastavu niti jednog tereta prema zaprimljenim SDS-ovima, kod nas je izazvala duboku zabrinutost, prvenstveno zbog sigurnosti zaposlenika “Luke” d.d. Takvom teretu nikada ne bismo dozvolili ulazak u luku Split – rezolutni su u “Luci” d.d.

Dodaju kako su odmah nakon objave navedenog Izvještaja kontaktirali ovlaštene službe i naložili uzorkovanje svih tereta koji se nalaze u luci, nakon čije analize će konačne rezultate podijeliti s javnosti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 02:42