StoryEditorOCM
SplitOštra reakcija iz Odvjetništva

‘Bellevue‘ skoro 20 godina u stečaju, a upraviteljica ne daje financijske podatke. Tužitelj: Njeno izvješće podsjeća na doktorat o teorijskoj paradigmi rasta trajne propusnosti...

24. rujna 2021. - 08:27

"Laurus-Bellevue" duže posluje u stečaju nego što je poslovao prije otvaranja tog postupka, što pokazuje da se u stečaju može sasvim dobro poslovati kada koristiš (tuđu op.a.) nekretninu bez osnove i u njoj organiziraš ugostiteljsku djelatnost u gradu kojeg turisti redovito pohode. Kada bi barem i drugi stečajni dužnici imali takvu mogućnost, sasvim sigurno bi iz poslovanja namirivali vjerovnike kao svojevrstan zajam na trideset–četrdeset godina, a što je moguće skriveni zadatak stečajnog postupka za kojega vjerovnici nisu znali."

Ironičan je bio zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu, reagirajući prema Trgovačkom sudu u Splitu na izvješće stečajne upraviteljice "Laurus-Bellevuea", tvrtke koja bez pravne osnove upravlja hotelom Bellevue i kavanom na Prokurativama.

Naime, sljedećeg lipnja bit će 20 godina da na Trgovačkom sudu u Splitu traje stečaj nad "Laurus-Bellevueom". Kako bi Odvjetništvo utvrdilo postoji li osnova za nastavak poslovanja te tvrtke u stečaju, od stečajne upraviteljice "Laurus-Bellevuea" još je prije više od godine dana zatražilo financijske podatke.

No, stečajna upraviteljica u svojim izvješćima sudu takve konkretne financijske podatke ne navodi, iako ih itekako imaju pravo znati vjerovnici, među kojima je i država koju zastupa Odvjetništvo. 

Naravno, ono što stečajna upraviteljica predaje sudu nije prazan papir, a evo što o njenim izvješćima misli zamjenik Županijskog državnog odvjetnika.

- Iz izvješća od 2. lipnja 2021. proizlazi kako je poslovanje "Laurus-Bellevuea" u zimskom periodu obilježeno covidom-19 i to sve do svibnja kada su započele hotelske rezervacije za narednu turističku sezonu. Nejasno je radi li se o sezoni 2021. ili 2022., ali prema stavu stečajne upraviteljice to svakako stvara optimizam i vjeru da je kriza iza nas, a što je vjerovnicima iznimno bitno – ironično će u podnesku zamjenik Županijskog državnog odvjetnika komentirajući navode iz njenog izvješća, pa nastavlja u istom tonu: 

- Ponovno se u izvješću navodi kako je "Laurus-Bellevue" obuhvaćen nekakvim planom kroz korištenje kapaciteta hotela, pa bi bilo za očekivati da su vjerovnici, odnosno skupština, s tim u vezi donijeli neke odluke, osim ako je skupština baš posve nebitno tijelo stečajnog postupka. Vjerovnike veseli opće zadovoljstvo covid krizom koja je u silaznoj putanji i prihodima koje će dužnik ostvariti do, kako upraviteljica navodi, ostvarenja preduvjeta za zaključenje stečajnog postupka sukladno Stečajnom zakonu.

Za neke konstatacije stečajne upraviteljice zamjenik u ŽDO-u napisao je kako "podsjećaju na neke doktorske disertacije o teorijskoj paradigmi rasta trajne propusnosti, društvene ili ekološke zabrinutosti s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera."

image
Realno se može očekivati zaključenje stečaja 2042. godine, kaže zamjenik županijskog državnog odvjetnika
Duje Klarić/Cropix

- Cijeneći dosadašnje trajanje ovog postupka, te visinu nenamirenih tražbina realno se može očekivati zaključenje stečaja 2042. godine – naveo je dalje zamjenik i dodao: 

- Utoliko bilo bi poželjno u izvješću koje se može sastaviti na dan 30. rujna 2021. prikazati prihode i rashode ostvarene iz djelatnosti do toga dana uzimajući u obzir kako je dužnik u 2020. poslovao negativno. Radnje koje će se poduzimati trebaju biti prikazane tako da se vjerovnicima sasvim određeno navedu one bitne (odlučne) za vjerovnike koje će dovesti do namirenja i u kojem dijelu odnosno do zaključenja stečaja. Sve ostalo potpuno je nebitno i predstavlja tek suvišan dodatak izvješću, a to se ponavlja, pa se stječe dojam da to počinje biti običaj, a tome se ovaj vjerovnik (država op.a.) protivi.

image
Ulaz u Trgovački sud u Splitu na kojem se skoro 20 godina vodi stečaj nad tvrtkom "Laurus-Bellevue"
Vojko Bašić/ Cropix

Jasno je kako to nije prvi put da Županijsko državno odvjetništvo bezuspješno moli stečajnu upraviteljicu da preda podatke o financijskom poslovanju "Laurus-Bellevuea".

Za traženje tih podataka ŽDO ima jako dobar razlog – želi utvrditi hoće li se vjerovnici, među kojim su brojni bivši radnici i njihovi nasljednici, prije namiriti iz poslovanja "Laurus-Bellevuea" u stečaju ili od prodaje hotela Bellevue koju prodaju bi zajedno proveli druga tvrtka "Laurus" u stečaju, država i Grad Split. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 20:05