StoryEditorOCM
SplitNIKOLA ALEKSIĆ

Nakon 20 godina rada Splićanin napisao prvi vodič za turističke vodiče! Njegova iskustva su neprocjenjiva: Jedan turist je na Peristilu pitao: ‘A kad ćemo vidjeti Palaču?

Piše Merien Ilić
12. srpnja 2022. - 08:55

- Dobar turistički vodič treba biti kompletna osoba. Treba poznavati bonton, paziti na izgled, ponašanje, biti uljudan, zabavan, informativan, edukativan. Treba poznavati svijet oko sebe, aktualne prilike od opće kulture, politike, gospodarstva, sporta, kulture i svega ostalog. Treba poznavati i prilike te povijest zemlje gosta koje vodi.

Biti dobar psiholog i sugovornik. To je zapravo cjeloživotno obrazovanje - kazuje nam Nikola Aleksić splitski turistički vodič koji je na temelju 20 godina rada kao vodič na raznovrsnim turama, od inozemnih, tuzemnih pa do lokalnih cjelodnevnih izleta ili samo kratkih razgleda grada, odlučio napisati priručnik za vodiče.

Nikola je već desetak godina i predavač na tečaju za turističke vodiče predmeta Operativno-tehnički poslovi u turizmu i Posebni dio povijesno-kulturne baštine za Splitsko-dalmatinsku županiju na Visokoj školi Aspira, pa je svo to svoje iskustvo pretočio u "Priručnik iz operativno-tehničkih poslova za turističke vodiče", jedinstven takve vrste jer su do sada tečajci mogli samo učiti iz predavanja i skripti. Krajem rujna promovirat će ga i u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

image
Saša Burić/Cropix

- Priručnik donosi svobuhvatni pregled radnji potrebnih za uspješno vođenje razgleda, izleta ili višednevne ture, a namijenjen je novim polaznicima tečaja za vodiče, ali i već položenim vodičima koji će, nadam se, na stranicama priručnika pronaći informacije kako bi se mogli bolje pripremiti za izazove koji ih čekaju u budućim vođenjima.

S obzirom na to da sam iz Splita i da se predavanja u Aspiri odvijaju za vodiče koji polažu ponajprije ispit za Splitsko-dalmatinsku županiju, priručnik se najviše referira na Split, ali to ne znači da njegove generalne upute nisu dobre i korisne za sve vodiče u Republici Hrvatskoj, pa ću ga predložiti i turističkim zajednicama - rekao je Nikola koji je od kolega već dobio niz pohvala.

image

Nikola Aleksić

Saša Burić/Cropix

Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, preporučile su ga budućim, ali i iskusnim vodičima, posebice jer nedostaje takve stručne literature u turizmu u Hrvatskoj.

- Zanimanje za posao vodiča uvijek je veliko. Prije korone imali smo na Aspiri i po 70 kandidata na tečaju, a sada ih je dvostruko manje, ali vjerujem da će opet rasti. Dolaze nam ljudi od 18 do 65 godina, željni širenja novih horizonata i posla u turizmu, a svima kažem da se mi držimo strogih kriterija kako ne bi opada kvaliteta u turističkom vođenju.

Uostalom, kada završite tečaj, sve je na vama, a tržište će vas definirati. Ako ulažete u sebe i dalje, čitate, informirate se, pratite trendove, bit ćete dobar i tražen vodič - objašnjava nam Nikola koji radi kao vodič za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju te kao turistički pratitelj po Hrvatskoj i Europi. I roditelji Ratko i Vesna su poznati turistički radnici, pa ni jabuka nije pala daleko od stabla.

Zaposlen je na poslovima međunarodne suradnje u Banovini, ima svoj hard rock/metal bend "Distorzija uma" s kojim ima izdane pjesme i albume, ljubitelj je videoigara s vojnom i povijesnom tematikom, a napisao je i znanstveno-fantastični roman "Legionari". Njegova svestranost čini ga dobrim vodičem koji uživa u turama s gostima.

image
Saša Burić/Cropix

- Zaista treba biti upućen u razne teme. Gosti vam sve više traže privatne ture, posebice oni srednje i starije životne dobi, pa u maloj grupi čujete mnoga pitanja. Svašta ih zanima, a vi o svemu trebate nešto znati kad ih već vodite na svom terenu.

Split njima ostavlja sjajan dojam, posebice naša kulturno-povijesna baština. Većina ih se čudi kako ne naplaćujemo ulaznice za Dioklecijanovu palaču. Jedan je na Peristilu pitao: 'A kad ćemo vidjeti Palaču?'.

Ono što odmah uoče je prometni nered u gradu, grafitima išarani zidovi, otvoreni kontejneri, te uoče kako nam je grad prljav izvan centra grada - veli Aleksić.

image
Saša Burić/Cropix

Pitamo ga kako komentira aktualni turizam u Splitu punom mlađarije koja je došla partijati.

- Turisti su za Split čuli uglavnom po usmenim preporukama. Većini mladih turista je Split party destinacija, a mi bismo trebali razmišljati kako grad brendirati kao urbanu, mediteransku destinaciju s produženom sezonom i raznovrsnim sadržajima.

Nedostaje nam gostiju veće platežne moći, pa njih trebamo privući. Sad imamo eksploziju mladih turista željnih zabave, nakon dvije sezone pandemije koja je svih zatvorila u kuće. Hodaju nam okolo oskudno odjeveni, tulumare na javnom mjestu, a mi za sve to imamo upozorenja i propise kako se ponašati, ali ih preblago primjenjujemo prema strancima - smatra Aleksić.

Promocija priručnika Nikole Aleksića održat će se 27. rujna u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Više informacija o ovom priručniku može se vidjeti na: https://sites.google.com/view/prirunikzaoperativno-tehnikepo/po%C4%8Detna-stranica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 05:22