StoryEditor
SplitREPORTERi NA GRADILIŠTU

Turistička palača otvorit će vrata tek početkom srpnja

10. travnja 2016. - 12:41
'Vanjski izgled objekta ostat će isti', tvrdi projektant Stubnja

Iako se završetak radova na uređenju i rekonstrukciji Turističke palače planirao početkom svibnja, točnije do blagdana svetog Duje, to se, sada je sasvim izvjesno, neće dogoditi.

Kako nam je potvrdila dogradonačelnica Aida Batarelo, obnovljeni objekt na istočnom dijelu Rive svoja bi vrata, po svemu sudeći, trebao otvoriti početkom srpnja. Kao glavni razlog kašnjenja navode se vrijedna arheološka nalazišta na Obali Lazareta zbog kojih je u nekoliko navrata mijenjan i projekt.

– S ovim je Grad dobio novi arheološki park i sve što je pronađeno dodana je vrijednost. Smatram da pomicanje roka završetka u konačnici ne bismo smjeli gledati kao na štetu. Ipak ćemo nešto ostaviti i budućim generacijama, a dobit ćemo novu vizuru grada – kazala nam je Batarelo, koja je u petak sa suradnicima i našom reporterskom ekipom prošetala prostorom kako bi se iz prve ruke uvjerila u tijek radova.

Na gradilištu je bio investitor Stipe Mađor, predstavnik tvrtke "Valleus", koja je na natječaju odabrana za plodouživatelja, potom projektant Dean Stubnja, nadzorni inženjer Mislav Olujić, te Zrinka Bušić iz gradske Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju.

Poduzetnik je ustvrdio kako je u pomicanju rokova, upravo on, kao plodouživatelj, najgore prošao. To se u prvom redu odnosi na izostanak prihoda od iznajmljivanja prostora za predstojeća tri mjeseca, dok, je s druge strane, gradskoj upravi unaprijed plaćen iznos za prvu godinu plodouživanja.

– Mi smo se s radovima tek sad pošteno zahuktali. Sve do sada nije bilo prave dinamike zbog arheoloških istraživanja. Ona su sada konačno završena tako da je u tijeku ishođenje izmjena i dopuna građevinske dozvole. Svakako, u iduća tri mjeseca maksimalno ćemo pojačati tempo izvođenja radova, kako bi se dostigao i taj, produženi rok – kazao nam je Mađor i dodao kako se trenutačno suočava s još jednim problemom - zbog kasnijeg vremena dovršetka objekta, teško dolazi do podizvođača za određene radove, jer su brojne tvrtke angažirane na drugim projektima.

Na kraju nam je priznao da će ga projekt doći skuplje negoli je prvotno planirao, ponajprije zbog dodatnog osiguranja gornje ploče i samog temeljenja, ali i zbog spomenutog manjka ljudi.

Zbog svega navedenog, poduzetnik Mađor je, kako nam je potvrdila dogradonačelnica, u aneksu ugovora tražio da mu Grad ustupi i javne površine oko Palače na rok od pet godina, što je nadležno povjerenstvo odbilo. No, budući da je ocijenjeno da plodouživatelj nije kriv za kašnjenje radova, odgovorni u Banovini prihvatili su odgodu prvotnog roka dovršetka tog zdanja koji je bio naznačen 30. travnja.

Što se tiče samoga gradilišta, radovi su se pošteno "zalaufali". U tijeku su betonski radovi i ravnanje terena u unutarnjem dijelu građevine koja će brojiti 20-ak poslovnih prostora, uključujući i javni WC. Kako je naglasio Dean Stubnja, projekt je najveće izmjene doživio u samom temeljenju, koje je, po naputku konzervatora, trebalo biti izvedeno na drugačiji način.

– Konstruktivni sustav originalnog objekta je sačuvan, ali je zato cijela konstrukcija ojačana dodatnim armirano-betonskim zidovima. Vanjski izgled Turističke palače ostat će isti – dodao je Stubnja.

Baština pred građanima

Zanimljivo je napomenuti da će pronađeni ostaci, temelji srednjovjekovne kule koja je štitila grad s morske strane, ostati otvoreni i dostupni javnosti.

– Što se tiče grbova četiriju mletačkih obitelji, naš prijedlog je da se čuvaju u Muzeju grada, a da se u sklopu Turističke palače postave njihove replike. No, to je jedna od tema razgovora s konzervatorima – kazala nam je Batarelo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 06:37