StoryEditor
Splitcesta za mall ide dalje

Tukli su se sa zaštitarima i bacali pod bagere, ali na kraju im se isplatilo: Svagušama za njihove ilegalno izgrađene kuće platili četiri tisuće eura po kvadratu!

4. siječnja 2017. - 11:31
svaguse00

Počeo se nazirati kraj sage oko zapadne pristupne ceste od Ulice Zbora narodne garde do trgovačkog centra "Mall of Split".

Drama pored Mall of Splita: obitelj tijelima blokirala prilaz strojevima, stigli zaštitari i policija

Dramatična snimka sukoba kod Mall of Splita: pogledajte kako su zaštitari nasrnuli na Svagušu

Nastavlja se drama obitelji Svaguša: Milivoj završio na hitnoj pa u pritvoru, zaštitari obitelj gađali kamenjem

Tako bi se barem moglo zaključiti prema našim najnovijim saznanjima da su riješene imovinskopravne zavrzlame koje su bile najveća zapreka izgradnji spomenute prometnice.

Naime, kuću obitelji Svaguša i okolno zemljište koji se nalaze tik uz trasu planirane ceste, gdje su se krajem kolovoza događali fizički okršaji te su građevinski inspektori prekinuli nastavak radova s obrazloženjem da su ilegalni, otkupile su dvije tvrtke. Tu nam je informaciju potvrdio Kristijan Gelo, direktor tvrtke "Mejaši prvi" koja je investitor trgovačkog objekta.

- Dio nekretnina, čiji je vlasnik Milivoj Svaguša, otkupila je jedna zagrebačka tvrtka, a "Mejaši prvi" otkupili su dio od njegova brata Ante, za što su dobili oko četiri tisuće eura po metru kvadratnom. Sada nema prepreka da se pokrene izvlaštenje, izda građevinska dozvola i započnu radovi.

Mi u potpunosti preuzimamo troškove izvlaštenja, odnosno onog dijela koji sada pripada tvrtki iz Zagreba. Grad i "Hrvatske ceste" (HC) neće imati ni kune troška, a mi ćemo isključivo raditi prema dozvolama institucija - istaknuo je Gelo i dodao da za gradnju pristupne ceste imaju sve dozvole i suglasnosti te da jedino nedostaje građevinska dozvola za koju imaju suglasnosti iz Banovine, HC-a i Ministarstva prometa.

Kako bi je dobili, ustvrdio je naš sugovornik, trebaju dokazati pravni interes što se postiže zahtjevom za izvlaštenje koji treba podnijeti HC ili dati punomoć gradskoj upravi ili zainteresiranim tvrtkama.

Dotaknuo se Gelo i sporazuma o kojem se govorilo u rujnu kada su se predstavnici lokalne vlasti, HC-a i resornog ministarstva dogovorili da će Grad preuzeti obveze potrebne za rješavanje rekonstrukcije pristupne ulice do "Malla", dok će HC preuzeti realizaciju izgradnje dviju ulazno-silaznih "rampi" na gradsku obilaznicu koja je u statusu državne prometnice.

- Taj sporazum još uvijek ne postoji, iako mi i dalje stojimo pri tome da ćemo sve sami platiti, a sada su i uvjeti puno lakši jer više nema privatnih osoba koje su uključene u cijeli slučaj. Mi ćemo svakako zatražiti rušenje te kuće jer se ona ne može legalizirati i nadamo se da ćemo dobiti rješenje za početak zahvata u najkraćem roku - zaključio je direktor "Mejaša prvih", nezadovoljan što se u našoj zemlji prednost daje ilegalnim graditeljima.

Gelo nije skrivao ogorčenje što su se u HC-u odlučili na promjene u projektu pa je, kako je ustvrdio, mimo izdanih dozvola odlučeno da se izgrade dva kolnička traka, da bi ih naposljetku baš ta državna tvrtka prijavila za bespravne radove.

- Mislim da ne postoji investitor u Hrvatskoj koji je platio cijeli komunalni doprinos, projekt i infrastrukturne radove od cesta do voda i odvodnje, otvorio tisuću radnih mjesta, te je voljan nastaviti u tom smjeru, a apsolutno ga se ignorira te mu se otežava na svaki mogući način.

Smatram da naše institucije, gradski pročelnici, "Hrvatske ceste" i svi ostali uključeni trebaju što prije pokrenuti zahtjev za izvlaštenje kako bismo mogli dobiti građevinsku dozvolu. Posebno zato što ih to apsolutno ništa ne košta i ne postoje fizičke osobe koje su nepodmirene. Ako sada tako ne postupe, moramo se zapitati zašto to rade - poručio je Gelo.

Hrvatske ceste: Čvorište nije u našoj nadležnosti

Zatražili smo očitovanje "Hrvatskih cesta" na novonastalu situaciju, daljnje korake i odgovor na pitanja hoće li se i kada nastaviti radovi.

- Čvorište o kojemu govorimo nije u našoj nadležnosti, nego je isključiva obveza Grada koji se po sporazumu obvezao riješiti predmetni zahvat u prostoru - kazala je Tamara Pajić, HC-ova glasnogovornica, dodajući da je sporazum "na potpisu" u Banovini
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 17:29