StoryEditor
Split'pregažena' zelena oaza

Tuga na Plokitama: đaci su kopali i sadili, dolazili u školu i preko praznika kako bi stvorili vrt na ponos škole i cijelog kvarta, a onda su preko noći divljaci uništili sav njihov trud

Piše Merien Ilić
20. prosinca 2019. - 23:51
‘Nepozvani gosti polomili su nam 23 masline’, naglašava voditelj ekološke grupe u školi

Kada smo prije oko mjesec dana pisali o prekrasnom novom vrtu Osnovne škole “Plokite” koji su učenici brojnim sadnicama oplemenili na dotad zapuštenoj, neuglednoj površini iza obrazovne zgrade, s optimizmom smo gledali na budućnost tog prostora.

Nažalost, već nekoliko dana zaredom dočekali su ih nimalo optimistični prizori, štoviše, njihov trud je - uništen.

- Što da vam kažem?! Nepozvani gosti preko noći su polomili 23 masline. Prvi dan smo zatekli dvije polomljene masline, drugo jutro njih 15, a potom i ostale. Netko se dobrano potrudio dok nije sve polomio.

Jako smo tužni i razočarani. Djeca pogotovo. Oni su svojim rukama sadili sve te sadnice, trudili su se, dolazili u školu i kada nije bilo nastave, čak i preko praznika, kako bi uredili vrt na ponos škole i cijelog kvarta - kaže profesor Joško Rubelj, voditelj ekološke grupe pri školi.

Vandalizam su oštro osudili i čelnici Kotara, koji će slučaj prijaviti i policiji. Kvartovsko vodstvo s Plokita je stalo uz učenike i kada je pokrenuta priča oko uređenja zapuštenih 800 kvadrata površine iza škole koja je bila ruglo čitavog kvarta. Nakon brojnih dopisa i razgovora, Grad je na koncu prepustio vlastitu zaboravljenu ledinu na održavanje osmoljetki.

S obje strane škole, na zelenoj površini vrijedni učenici su zasadili nove šipke, trešnje, šljive, višnje, masline, bršljane, bugenvile, jasmine, oleandre...

- Znalo se i prije događati da nam preko noći ukradu neke sadnice, ali ovo s maslinama je zaista strašno. Slomljene su sadnice stare dvije, tri godine, visoke metar i pitanje je hoće li se oporaviti. Tužno je vidjeti kako je lijepi učenički projekt upropašten - dodaje prof. Rubelj.

#OŠ PLOKITE# VRT# šKOLSKI VRT

Izdvojeno