StoryEditorOCM
Splitnitko da je zaštiti

Kontrolor Prometa trudnicu s ispravnom kartom po nevremenu izbacio iz busa: ‘Briznula sam u plač, a svi su šutili‘

Piše Gabrijela Radanović
17. svibnja 2023. - 07:21

Kontrolor putnih karata ispaštat će zbog neprimjerenog ponašanja prema putnici splitskog "Prometa" koju je naprasno izbacio iz autobusa.

Epilog je to situacije koju je "Slobodnoj" prepričala 24-godišnjakinja, a s ciljem da se takvo nešto nikad i nikome više ne ponovi.

- Bilo je to 2. svibnja, dan nakon Međunarodnog praznika rada. Išla sam ujutro na faks linijom broj 27 iz smjera Žrnovnice kada mi je prišao kontrolor i na uvid tražio kartu. Kad sam otvorila aplikaciju, shvatila sam da je kod digitalne mjesečne karte prekrižen jer je prošao mjesec za koji je karta kupljena, ali svejedno je pravilo da "pokazna" vrijedi do petog u idućem mjesecu - prisjetila se naša sugovornica, a njezinu tvrdnju su potvrdili iz "Prometa". Bila je u pravu, u tom trenutku joj je vrijedila pokazna mjesečna karta.

Pokušala je objasniti kontroloru da je greška u aplikaciji koja odmah po isteku mjeseca prekriži kod, što bi kontrolor i sam trebao znati. Nakon toga je naša sugovornica ponudila odmah ispred njega produžiti mjesečnu kartu, iako joj i ona od prošlog mjeseca još uvijek vrijedi. Dok je to pokušavala učiniti, "Prometov" djelatnik se počeo neprimjereno ponašati te se derati na djevojku koja se trudila sanirati nastali problem.

- Bezobrazno mi je ispred punog autobusa rekao da će me izbaciti, što je i učinio, uz prigovaranje kako ga neće zezati neka mulica. Kad me izbacio iz autobusa, kazao je: ‘Ja sam ipak stariji od tebe, nemoj ti mene muljati. Vidim li te u drugom autobusu, zvat ću policiju‘ - prisjetila se naša sugovornica.

Izbacio je na Barutani

Umjesto u Splitu, blizu fakulteta, 24- godišnjakinja je putovanje okončala ponižena i uplakana na Prometovom stajalištu na Barutani.

- Nisam se snašla u tom trenutku. Zbilja sam bila u šoku da se netko tako ponašao prema meni. Kad me izbacio, samo sam briznula u plač… Padala je kiša i puhao je vjetar, tako da sam morala moliti momka da izađe s posla i dođe po mene - još uvijek je ljuta naša sugovornica te je naglasila da je "Prometov" djelatnik prije nje zbog istog razloga izbacio mladića iz autobusa.

Odlučila je javno izaći s ovom pričom kako bi do tog kontrolora došla informacija koliko je takvo ponašanje bilo nepotrebno i potpuno neprimjereno. Osim što je bez ikakvog razloga izbacio studenticu, naša sugovornica je trudna četiri mjeseca te joj uz svakodnevni stres s kojim se svi nosimo, sigurno nije trebalo takvo ponašanje kontrolora.

image

Mjesečna karta prometa

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Ono što ju je još više razočaralo je da apsolutno nitko u autobusu nije reagirao, nije se niti trudio upozoriti djelatnika ili ga samo podsjetiti da nikada nije dobio za pravo podizati glas na nekoga.

- Razumijem da se može dogoditi loš dan, ne želim generalizirati, ali nekada kondukteri i vozači nisu cvijeće, a nedopustivo mi je takvo ponašanje. Sumnjam da bi tako pristupio momku pristupio s dva metra i 115 kila, sigurna sam da bi ga zaobišao. Što je najgore, vjerojatno me ne bi izbacio da je vidio da sam trudna, jer sam tog dana nosila širu odjeću, ali ako ćemo takog gledati, onda je tako mogao izbaciti i onkološkog bolesnika koji ne izgleda iscrpljeno od terapija. Jednostavno, ne mogu se tako ponašati prema nikome. Trebamo li svih iznova podsjećati da sam ja nečije dijete, momak kojeg je prije mene izbacio je nečije dijete… - naglasila je naša sugovornica.

Zajedno s partnerom je sastavila prigovor "Prometu" te je dobila potvrdu da joj je karta vrijedila do petog u mjesecu, ali i ispriku zbog ponašanja njihovog djelatnika.

- Od srca se ispričavam mladoj dami te joj želim puno sreće. Naglašavam da će kontrolor biti pozvan na razgovor zbog ovog slučaja. Imamo određenih problema s aplikacijom, ali ponašanje mora biti fino i uljudno - na njihov prigovor je, između ostalog, odgovorio voditelj Odjela kontrole karata.

Na upit "Slobodne" dobili smo potvrdu da će kontrolor biti sankcioniran.

- Sukladno pravnim aktima Društva, kontrolor putnih karata dao je svoje službeno očitovanje vezano za navedeni slučaj, te ćemo prema istome pokrenuti odgovarajuće stegovne mjere a sve sukladno pravnim aktima našeg Društva - odgovorili su iz "Prometa". Osim toga, zanimalo nas je može li uopće kontrolor karata izbaciti osobu iz autobusa?

- Ako je putnik zatečen u autobusu bez valjane putne karte, putnik je dužan platiti dodatnu kartu, te s dodatnom kartom može nastaviti vožnju u istom autobusu u kojem je zatečen u prekršaju do kraja tekućeg polaska na liniji. Ako pak putnik u prekršaju ne želi dati na uvid osobne podatke, uredno će biti zamoljen da napusti autobus, a ako to ne želi kontrolor može zatražiti asistenciju policijskih službenika - objasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:45