StoryEditor
SplitSVE SMO SNIMILI

Trstenički potok ‘izbužan‘ rupama kroz koje se iz kuća ispuštaju fekalije: ‘Plaćamo sve što triba, a kanalizacije nemamo‘

2. listopada 2020. - 21:26
Elitni kvart Bačvice i smrad baš i ne idu zajedno, no stanje na terenu govori upravo suprotno.

Naime, desetak kuća smještenih na nekadašnjem splitskom trsteničkom polju ni danas nema spoj na kanalizacijsku mrežu, pa polovica stanovnika tog područja, premda imaju adresu Trstenik, a spadaju pod gradski kotar Bačvice i nalaze se u turističkoj zoni T1, svoje septičke jame jednostavno ispuštaju u odvodni kanal oborinskih voda koji vodi u – more!

Smrad je tada nesnosan, iako građani koji pribjegavaju tom sistemu pražnjenja svojih septičkih jama biraju vrijeme "operacije" po mraku ili tijekom kiša, kako bi zamaskirali svoju prljavu rabotu.

No, nova aplikacija i usluga "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), odnosno formiranje službe vodnih redara, ponukalo je i građane legaliste da prijavljuju svoje susjede koji bez promišljanja o utjecaju na okoliš i na zdravlje ljudi ispuštaju sadržaj svojih crnih jama direktno u more.

Još uvijek samo upozorenja

– Prvi korak prijave je putem naše aplikacije, pa vodni redar izlazi na teren, koji upozori građane da to ne rade, dobiju rok da septičku jamu prazne putem cisterni, što nam potvrđuju izdanim računom, i još im ne pišemo kazne zbog onečišćenja okoliša. Nastavljamo s edukacijom, još ne kažnjavamo, pa mogu reći kako većina građana na kraju ipak surađuje – zbori nam Marijana Leontić, voditeljica ViK-ove službe za zaštitu okoliša, dok nam pokazuje cilj njihova izlaska na teren – začepljenje postojećih otvora, cijevi i rupa, kroz koje nesavjesni građani ispuštaju svoje crne jame direktno u kanal koji se službeno vodi u Hrvatskim vodama kao "Bujica Trstenik", a završava u uvali Trstenik.

Prolazimo zajedno taj kanal s trojicom djelatnika Hrvatskih voda i "Vodoprivrede Split" – Vicom Delašom, Igorom Podrugom i Antom Begonjom, koji imaju operativni zadatak "anulirati" ilegalne rupe kroz koje se sastojci septičkih jama prazne u more.

– Evo jedne, i sada kroz nju teče. Zacementirat ćemo je betonom, i to je to! – koncizan je Vice, te odmah punih ruku alata i potrebne "smjese" kreće na posao.

image
Vice Delaš iz 'Vodoprivrede Split' začepljuje ilegalne ispuste
Duje Klarić/Cropix

Kako doznajemo, već godinama se kroz desetak rupa na ovom području, preko kanala do mora, ispuštaju fekalije. Od pojedinih građana neslužbeno doznajemo kako i svi obližnji kanali gdje prolaze potočići imaju tu smrdljivu notu, tako da više i ne znaju tko sve pušta fekalije put mora, jer su kanali puni i gaza, što upućuje na bolnicu, ali ima i "mirišljavih" potočića iz obližnjeg hotela... Jednom riječju, treba zatvoriti nosne šupljine ako tijekom ovih "operacija" prolazite uz Trsteničku bujicu do mora.

– Triba nam kanalizacija, na 200 metara uokolo naših kuća su tri kolektora, a mi nemamo kanalizaciju. A živimo u elitnom kvartu Bačvice – pridružili su se akciji djelatnika ViK-a i stanari, konkretno Siniša Jurišić, koji živi na adresi Trstenik 8 i svakih 45 dana prazni svoju septičku jamu koristeći uslugu cisterne koju plaća 300 kuna po pražnjenju.

'Grad nas je zaboravio'

– Ovdi vam je desetak naseljenih kuća s nekih 60 stanovnika, koje su izgrađene još u prošlom stoljeću. Evo, ova od mog dide je iz 1933. godine, legalizirana je 1934., kada je tada ovo bilo sve polje, daleko od grada, pa se karima i konjima dolazilo do nas – pokazuje nam požutjele dokumente o vlasništvu Dragan Kuzmić s adrese Trstenik 14, pa dodaje:

– Plaćamo sve što triba, a kanalizacije nemamo. Ne možemo graditi na svom jer nas vode u GUP-u da smo turistička zona, prvi red do mora, a mi u 21. stoljeću još uvik sa septičkim jamama. Grad je kriv što su nas zaboravili, nitko iz Banovine, a ni iz kotara Bačvice ne reagira na naše upite. Jedino smo im bitni kada račune plaćamo – navodi Kuzmić.

image
Siniša Jurišić i Dragan Kuzmić
Duje Klarić/Cropix

Naš je sugovornik ljut što pojedini susjedi ispuštaju sastav septičkih jama u more kroz odvodni kanal, jer svima njima to smrdi i ugrožava zdravlje svih njih, jer se njihove obitelji, kao i drugi građani, kupaju u moru, koje je ponekad puno fekalija.

– I Vrilo Dioklecijana su zapustili, pa di su nam ti konzervatori kada su dopustili da vrilo s čistom vodom s izvora Jadra netko zaštopa fekalijama, otpadom. Užas jedan – iznosi nam detalje iz kanala Kuzmić, dok mi "sinjajemo" par mrtvih pantagana, par hrpica smeća, premda službe redovito čiste odvodni kanal.

I dok smo ćakulali, stigla je nova ekipa ViK-a po još jednom zadatku – kradu se šahte s odvoda te prodaju u staro željezo, pa su došli zamijeniti stare i staviti nove.

Stiže odvodnja do 2023.

– Nadamo se kako ćemo osigurati svim građanima kanalizacijsku mrežu najkasnije do 2023. godine, kada bi bio okončan veliki projekt Aglomeracije za splitski bazen. Najveći nam je problem na području Kaštela, gdje svakodnevno imamo prijave građana kako netko ispušta fekalije u odvodni kanal, na cestu ili direktno u more.

Tamo je pet velikih potoka i redovito imamo prijave za ta područja. Reagiramo na sve prijave građana, vodni redari obilaze teren, upozoravamo, no i dalje se iz septičkih jama ispuštaju fekalije – pojašnjava nam Leontić, koja se i sama nada kako će ovakve akcije zatvaranja rupa kroz koje se ispuštaju fekalije u okoliš ubrzo biti tek priča iz prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 16:35