StoryEditorOCM
Splitnovac za sječu

Troškovi borbe protiv štetnika na Marjanu rastu iz dana u dan: potkornjak će nam iz gradske kase izbiti osam milijuna kuna!

18. lipnja 2019. - 00:04

Marjanska šuma sve više se sječe, radovi postaju skuplji, a rokovi dokad bi se potkornjaku trebalo stati na kraj stalno se produžuju. Novi dokaz tomu je zaključak gradonačelnika Andre Krstulovića Opare kojim je prihvatio ponudu tvrtke "Matima project" da za 5,2 milijuna kuna (s PDV-om) izvedu "radove sječe, izrade drvnih sortimenata, izvoženja žičarom i odvoza na privremeni deponij na Marjanu".

Ista firma je ove poslove do sada obavljala za dvostruko manji iznos od 2,6 milijuna kuna (s PDV-om). Na osnovu Oparine "odluke" "Matima" je nastavila radove na Marjanu, a novi ugovor ovih dana treba biti potpisan. Prvi ugovor odnosio se na 5000 kubika drvne mase, koja je već uklonjena, a drugi ugovor je "zbog povećanog obima koji se nije mogao u početku sagledati".

Gradonačelnik je donio "odluku" da se "Matimi" isplati dva puta više novca, iako nije naveo koliko kubika drvne mase treba ukloniti, odnosno na osnovi čega se dodjeljuju tolika sredstva. Ovim su troškovi sanacija potkornjaka narasli na oko 8 milijuna kuna. Sudeći po cijenama, ukupno, 15.000 kubika bi trebalo ispiliti. Prevedemo li to na broj stabala, ispalo bi da treba posjeći tri četvrtine šume. Međutim, koordinator Nenad Ružić smatra da će biti posječeno daleko manje.

Naime, kako smo pisali, on osporava procjene šumarskih stručnjaka da ima 60.000 stabala na Marjanu. Po tim procjenama, ako svako stablo ima 0,3 kubika, sječa 15.000 kubika odnijela bi znatan dio šume.

Ružić ne samo što je uvjeren da šumarski stručnjaci griješe, jer, kako kaže, nisu dovoljno na terenu, nego čak smatra da se šumu neće trebati posebno obnavljati nakon završenih radova. Dodajmo da su iz "Oikona" - firme koja je zadnja obavila procjenu broja stabala - prozvali Ružića da nestručno, "odokativno" procjenjuje broj stabala.

No, zanimljiv je drugi razlog zašto se, navodno, Marjan neće ogoliti. Ružić je ovaj put smanjio procjenu količine stabala koju treba ispiliti. Dok je za jedan portal nedavno kazao da će se ispiliti do 40.000 stabala, nama je sada izjavio da je firma koja vrši nadzor procijenila da će sveukupno s Marjana otići 10.000 kubika, što bi sve skupa bilo 30.000 stabala.

Zašto onda gradonačelnik za "nabavu dodatnih radova" odobrava dvostruko veći iznos? Umjesto da se nakon posječenih 5000 kubika drvne mase još toliko posječe, kako procjenjuje Ružić (što bi ukupno bilo 10.000 kubika), Opara sad donosi Odluku kojim odobrava plaćanje 5,2 milijuna kuna, što odgovara sječi novih 10.000 kubika. Ako samo 5000 kubika treba sjeći, znači li to da onda "Matima" dobiva mukte 2,6 milijuna kuna!?

- Neće "Matima" dobiti sav novac, nego se htjelo osigurati sredstva za ukupne radove. Izvođač mora podnijeti račune za obavljeni posao, koliko naprave toliko će dobiti. Od onog što ne potroše platit će se nadzor i ostalo, kao i jesenski radovi, ako se pokaže da su potrebni - objašnjava Ružić ovu neobičnu "slagalicu".

Po Ružiću, posao sa sječom zaraženih stabala trebao bi biti gotov do početka srpnja, a na jesen će se raditi ako se preko ljeta nova stabla zaraze potkornjakom.

Međutim, ludostima na Marjanu ovdje nije kraj. Nakon što je Grad ranije prodao "Matimi" 5000 kubika drvne mase, koncem svibnja gradonačelnik Opara donio je Zaključak kojim je ponovno odabrao ovu firmu. Zaključkom je određeno da "Matimi" Grad "povjerava kupnju drvne mase s područja park-šume Marjan okvirne količine cca 10.000 m3 po ponuđenoj cijeni od 201 kune/m3". Dakle, količina drvne mase koju "Matima" otkupljuje poklapa se sa 10.000 kubika koje bi trebali posjeći da posao stvarno vrijedi 5,2 milijuna kuna.

Postavlja se pitanje kako će Grad "Matimi" prodati 10.000 kubika drvne mase ako Nenad Ružić kaže da će se na Marjanu posjeći samo 5000 kubika u drugoj tranši sječe? Može li "Matima" tužiti Grad za izmaklu dobit ako im se proda samo pola drvne mase?

Nema ništa na papiru

Na sjednici Gradskog vijeća u srijedu, Opara, Ružić, Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti te Dragan Brtan, pročelnik za financije, trebaju podnijeti usmeni izvještaj što se napravilo u vezi zaključka Gradskog vijeća s tematske sjednice o Marjanu. Podsjetimo, gradonačelnik je trebao Vijeću dati konkretan prijedlog, sa sredstvima potrebnim za nastavak sanacije Marjana.

U međuvremenu, Opara je s “Matimom” sklapao financijske aranžmane prije blagoslova gradskih vijećnika, pa će biti zanimljivo kako će takve poteze pred njima opravdati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 00:02