SplitSVAKE VELE

Triba ti bajoneta, trezor, dičji romobil? Pravac- Dračevac!

Piše PSD.
3. kolovoz 2015. - 10:59
Paklena vrućina i godišnji odmori osjete se bome i na pazaru auta na Dračevcu, pa su tako samo najuporniji prodavatelji i kupci odlučili nedjeljno jutro provesti u sajamskoj atmosferi. Unatoč tome, dalo se na velikom platou vidjeti svega i svačega, a kad se sve zbroji i oduzme, ponajmanje automobila.

Stajemo do kombija gospodina Ive koji je svoje vozilo okružio širokim spektrom asortimana. Čega sve tu ima? – pitamo ga.

– Evo vam papiri pa gledajte, trebat će vam pola dana da pročitate.

Kako baš nismo imali pola dana za to štivo, odlučili smo se za “odokativnu” metodu. Ima prstenja, naočala, konopa za sušenje robe, šešira, satova, četki za ribanje, nožića, igrački, šlapa, “wanna be” crocsica, “citki”, vješalica...

Šta mu najbolje ide?

– Najbolje mi ide lova iz džepa kojom plaćam najam za ovaj plato – na prvu će Ivo, koji nam priznaje kako ljudi najviše traže osigurače za traktore koji se ovdje mogu pronaći od tri do petnaest kuna.

– Pitaju i za prstenčiće, koštaju pet kuna, citke su 25... – nabraja prodavač, kojem zahvaljujemo i krećemo prema štandu na kojem nema gotovo pa ništa iz modernog doba.

– Za što vas najviše pitaju?

– Zašto puštam toliku bradu, eto to me pita svak ko dođe do mene.

– O.K., a mimo brade?

– Interesantne su im ove bajonete iz I. i II. svjetskog rata. Dođu po tristo kuna. Evo imam i stari mlinac za kavu iz ‘39. godine. On je sto kuna. Ova torbica kakvu su nosile naše bake je pedeset kuna... – pokazuje nam Darko Hajduk, voditelj ovog starinskog štanda, koji je zbog posla “potegao” čak iz Brčkog.

Malo dalje je bračni par koji također ima zanimljivu i podužu lepezu artikala.

– Evo, vidiš, od dječjih romobila do trezora. Al’ trezor je glanc novi u kutiji, dajemo ga za sto kuna. To je najskuplja stvar – kazuju prodavači.

Anita Matić
Snimio Mario Todorić / CROPIX