StoryEditor
SplitSVEČANOST ZA PAMĆENJE

Trgu Gaje Bulata konačno udahnut novi život: ‘Ovo je jedan od najljepših kazališnih trgova u ovom dijelu Europe‘

Piše Matea Roglić
30. svibnja 2021. - 01:03
Jakov Prkić/Cropix

Do jučer neugledni parking ispucalog asfalta ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), Crkve Gospe od Zdravlja i gradskog bedema, u večernjim satima subote postao je ugledni gradski trg koji nosi ime Gaje Bulata, kultnog splitskog poteštata koji je zaslužan za otvorenje glavnog kazališta u našem gradu.

image
Jakov Prkić/Cropix

Otvorenje lijepog trga popratili su brojni građani koji su se nakon dugog vremena jedva dočekali okupiti u široj masi i popratiti događanje koje ni i one najveće skeptike za umjetnost nije ostavilo ravnodušnima. Na današnji dan prije 128 godina Bulat je otvorio kultno kazalište, a lože teatra bile su pune splitske gospode i gospođa odjevenih u duge, svečane toalete.

“Mi nismo ovu zgradu podigli praznom namjerom, da narodu poklonimo puku zabavu. Nas je vodila i bodrila uzvišena namjera da potaknemo pretežito mladi puk da ljubi domovinu“ rekao je na otvorenju kazališta tadašnji splitski gradonačelnik Bulat.

image
Jakov Prkić/Cropix

Večeras se pak stanovnicima našeg maloga mista prvi obratio Srećko Šestan, intendant HNK Split i naglasio kako je ovo kazalište srce i duša grada pod Marjanom.

Puno emocija

- Hvala našim građanima koji su nam prije 128 godina dali mogućnost da među generacijama proširimo svoju domaću vijest, glazbu, umjetnost i produhovljenost. Siguran sam da ste vi prisutni večeras jedva dočekali vidjeti kako Split dobiva jedan predivan trg ispred mjesta u gradu u kojem se pišu velike uspomene. Ovo je jedan od najljepših kazališnih trgova u ovom dijelu Europe – konstatirao je Šestan obuzet emocijom ponosa i dodao kao je ovo samo prva faza uređenja kompletnog kazališta.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Nadam se da ćemo ovu predivnu zgradu ostaviti budućim generacijama u slavu i čast. Nismo se predali ni posustali doba pandemije, a dalje nastavljamo hrabro. Planiramo Splitsko ljeto, veličanstvenu manifestaciju njegovanu mnogo dekada, a naša parola je “Propustili ste? Obvezno pogledajte“ rekao je intedant. Kip Gaje Bulata simbolično je otkrio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je na svečani događaj došao sa svojom besprijekorno odjevenom suprogom Danielom.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Prvenstveno bih pozdravio branitelje i članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Sutra je Dan državnosti, ali i dan hrvatskih branitelja u ovom gradu. Danas je dan našeg kazališta kojeg je otvorio Gaje Bulat, moj prethodnik, domoljub i vođa splitskih narodnjaka. Na mjestu gdje je bio dobar bunar, dobio je primjeren izgled putem natječaja kojeg su proveli moji prethodnici. Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog posla. Mi moramo i dalje braniti i očuvati smjelost, kulturu i baštinu našeg grada radi naše dice – komentirao je gradonačelnik. Da je ovo važno mjesto u svakodnevnom životu mnogih Splićana koji prolaze kroz centar grada kako bi došli u školu, na posao ili fakultet, složili su se svi okupljeni.

Novi život

- Ovo je prekrasno. Osim ambijenta koji je udahnio novi život i novuređenog trga u srcu grada, posebno mi je lipo vidit šta se masa ljudi okupila na jednon mistu nakon dugo vrimena. Šta reć, a provat ostat ladan. Taktovi ovih skladbi gađaju dušu, a cila ova priča ispred HNK budi nadu kako će naš grad zablistat onin sjajen kojin je sjajija u neka davnija vrimena – kazala nan je Tena Majić, mlada Varošanka koja je oduševljeno upijala atmosferu koju godinu i po dana nismo imali prilike doživjeti. Nakon uvodnih govora zasvirao je orkestar i zbor splitskog HNK pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a taktovi prekrasnih skladbi milovale su uši prisutnih građana, ali i slučajnih prolaznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2021 02:47