StoryEditor
Splitnema panike

Tresla se Dalmacija, od Dubrovnika do Zadra: kratkotrajna grmljavina uplašila građane

Piše Andrea Topić, R.R.
3. veljače 2018. - 14:55
potres 03022018

Malo prije 14 sati na području Splita i okolice osjetio se potres. Trajao je dosta kratko, tek desetak sekundi no osjetio se dosta jako.

Prema prvim informacija potres snage 4,7 po Richteru zatresao je cijelo makarsko primorje, uslijedilo je i nekoliko lakših podrhtavanja. Epicentar je 36 kilometara istočno od Splita, te devet kilometara sjeverno od Donjih Brela, na dubini od dva kilometara u moru.

- Glavni udar trajao oko pestnaestak sekundi, po kućama su nam se ljujali ormari, flat televizori su padali sa stalaka, njihali su se zidovi - javljaju nam građani 

Ovaj udar izazvao je strah kod stanovnika Makarskog primorja.

 

Reakcije naših čitatelja

Frane (Brda): Prvo sam vidio da se stolica pomiče, a onda je zatreslo. Nije dugo trajalo, ali malo sam se prepao jer imam dvogodišnjeg sina koji je u tim trenucima bio sam u sobi.

Ivan (Dugi Rat): Ovdje je baš jako zatreslo. Nadam se da neće serija tih manjih potresa, uopće nije ugodan osjećaj.

Marija (Split): Bila sam vani i počelo je ljuljati rasvjetne stupove, srećom nije dugo trajalo. Ali osjećaj uopće nije bio lijep.

Josip (Makarska): Katastrofa. Kad moram tako reći, us** sam se. Dugo je trajalo, očito je opalilo negdje blizu.

Imoćane potres izbacio iz kuća

Potres koji je nekoliko minuta prije 14 sati dobro protresao Srednju Dalmaciju osjetio se i u cijeloj Imotskoj krajini.Neki Imoćani slabijih živaca posebno oni koji žive u većim stambenim zgradama izišli su i na ulice.

Kako doznajemo od dežurnog seizmologa Igora Mandića iz Hrvatskog seizmološkog zavoda u Zagrebu, potres jačine 4,5 po Richteru bio je devet kilometara sjeverozapadno od Donjih Brela s epicentrom u moru.

Kako je bilo informacija da je epicentar potresa bio u planini Biokovo,mnogi su nam se javljali s pitanjem prohodnosti kroz tunel sveti Ilija,jer su u strahu uistinu velike oči, no prema pouzdanim informacijama nema nikakvih poteškoća u prometovanju između Imotskog i Makarskog primorja tim tunelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 23:44