StoryEditor
Splitmorski prijatelj

Totalno neočekivan susret na Kašteletu uljepšao dan splitskoj obitelji: Djeca su bila preuzbuđena! Stvarno se nismo nadali da ćemo baš mi naletit' na njega

Piše PSD
9. listopada 2019. - 00:35
72286253_457399018208623_6901266902773923840_n

Savršen sunčan praznički dan jednoj je splitskoj obitelji dodatno uljepšao slučajni susret na Kašteletu.

Topli neradni utorak odlučili iskoristiti za kupanje na popularnoj gradskoj plaži, a onda se dogodilo nešto zbog čega će obitelj Ćakić posebno rado pamtiti ovaj dan.

- Danas smo muž Milan i ja bili na kupanju s dvoje djece i njih troje su išli učinit đir, u svoju standardnu rutu istraživanja. Odjednom je sin, 7-godišnji Bruno, dotrča da mu brzo dam mobitel, da su našli morskog zekana pa da ga snimi - priča nam Ana Delač Ćakić pa nastavlja: 

- Djeca su bila baš, baš uzbuđena i fascinirana, čuje se i na snimci, a malena Eni (4) je bila sigurna da će bit dobri prijatelji. Stvarno nas je iznenadio jer obično takve stvarčice čitaš o drugima, nismo se stvarno nadali da ćemo mi naletit na njega.

 

- Muž ga je malo pomazio nogama, dica nisu bila toliko odvažna. Oni nisu nikad prije čuli za njega pa su bili baš pod dojmom, kako izgleda, kako pliva, kako je lijep, lijepe boje... Primijetili su i da stalno pliva za njima, pa su zaključili da ih možda prati ili možda traži hranu - opisuje nam mama Ana malu avanturu na Kašteletu koja je zabavila čitavu obitelj.

Jesu li odmah znali da se radi o morskom zekanu ili su se bacili na 'googlanje' nakon susreta, pitamo.

- Čitali smo nedavno na netu da je viđen negdje, čini mi se Primošten, nisam sto posto sigurna. I tu je bio tekst stručnjaka koji je kazao da je zekan zapravo čest na našoj obali, ali nepoznat ljudima jer se ne jede - otkriva nam Ana kako su prepoznali ovo simpatično morsko biće te zaključuje:

- Sve u svemu, baš slatko i nesvakidašnje iskustvo. A morski zekani (lat. Aplysia) su rod iz porodice Aplysiidae, golih morskih puževa s dva para ticala, mrke boje. Vremenom su izgubili kućicu, koja se još samo kao rudiment nalazi u unutrašnjosti njihovog tijela, a neke vrste mogu doseći ogromnu veličinu, poput Aplysije vaccarije koji veličinom i do 75 cm spadaju među najveće poznate puževe.

Ime su dobili zahvaljući činjenici da njihova stražnja ticala neke podsjećaju na zečje uši, no postoji i manje simpatična činjenica o ovoj vrsti.

Mnoge vrste, naime, imaju sposobnost da radi obrane izbace oblak intenzivno ljubičaste boje koju dobivaju iz pojedenih crvenih algi. Osim toga, radi zaštite od neprijatelja, u svom tijelu odlažu otrov Aplysiatoksin, koji dobijaju hraneći se plavim algama (cijanobakterije).

No, po svemu sudeći, zekan s Kašteleta nije se osjetio nimalo ugroženim od razdraganih članova splitske obitelji Ćakić pa će svima ovaj neočekivani susret ostati u lijepoj uspomeni.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 20:13