SplitSVAKE GODINE ISTA PJESMA

Totalni kaos na Sukoišanu: pokazi se čekaju satima, na bolovanju 75 posto radnika na šalteru!?

Piše Silvija Melić
8. rujan 2017. - 18:41

Ovo je strašno. Već više od sat vremena stojimo u redu kako bismo kupili pokaznu kartu, koja je preskupa s obzirom na uslugu kakvu nudi "Promet".

Nije nam jasno zašto više ljudi ne radi na šalterima - pitala se skupina srednjoškolaca koji su poput ostalih učenika, umirovljenika i sugrađana, većinom radnika, posljednjih dana primorani čekati u poprilično dugoj koloni kod autobusnog terminala na Sukoišanu kako bi kupili ili obnovili svoju mjesečnu pokaznu kartu.

Svake godine ista pjesma - klijenata javnog prijevoznika je mnoštvo, red je ogroman, svima se žuri, a sporo je jer su otvorena samo tri šaltera. Dok tri "Prometova" djelatnika u prastarim "ćibama" obavljaju poslove u svom ritmu, građani ne kriju nezadovoljstvo koliko visoku cijenu moraju plaćati za vožnju "luksuznim" autobusima. Učenici grintaju što im kasni bus pa usput dobiju i neopravdani sat, a radnici koji iz Kaštela, Poljica ili Zagore stižu u Split što ne mogu "udrit" kartelu na vrijeme, jer vozilu "zašteka" motor ili guma.

Svjedoci nam pričaju kako se dijelu građana šalter zatvorio doslovno pred nosom, a školarci koji stanuju u udaljenijim mjestima ne stignu sve obaviti prije posljednje večernje "pruge", pa ulaze u autobus bez "pokaza". A onda ih dočeka kontrolor, i eto novih problema.

- Ovo stvarno nije humano! Dva sata sam čekao u redu - kazao nam je srednjoškolac Ante Delić koji za svoju pokaznu kartu mjesečno mora izdvojiti 230 kuna kako bi se prevezao do obiteljskog doma u Muću.

Njegov školski prijatelj Karlo Anić također je, kako je istaknuo, apsolutno razočaran "Prometom". Osobito jer je morao više od sat vremena čekati u redu kako bi se domogao svoje karte kojom se za 150 kuna mjesečno vozi od "Prime Grad" do Visoke.

- Plaćam 150 kuna za ovo jada. Nije problem u novcu, već u uslugama koje nam nude zauzvrat. Kao prvo, redovito kasne, kao drugo, ceste su pune rupa, a vozač htio-ne htio svaku pogodi. Klima? Što je to? - s ironijom je govorio momak.

- Učenika bude krcato, a autobusi tako rijetko voze. Premalo je i sjedišta. Često znam zakasniti u školu jer se dogodi da bus ne dođe ili da se pokvari putem - kazala nam je učenica koja muku muči s linijom broj 27 koja ide prema Žrnovnici i dodala:

- Plaćam 100 kuna mjesečno, što je i previše s obzirom u čemu se vozimo. Bolje bi mi bilo da idem na noge, brže bih stigla.

Hoće li se ikada nešto promijeniti? Svi se to pitaju, a pitali smo i mi Dinka Radića, prvog čovjeka "Prometova" Komercijalnog sektora.

- Šalteri su otvoreni već od 25. kolovoza, a svi se sjete u zadnji trenutak ići po karte. I tako svake godine. Što se tiče zaposlenih djelatnika, trenutačno samo troje njih radi, dok je ostalih devet na bolovanju. Nadam se da će se uskoro vratiti na posao kako bi se prodaja brže odvijala - kazao nam je Radić.

Je li izgledno pojeftinjenje pokaznih karata?

- O tome vam ne mogu puno govoriti, ali na sastancima nismo još razgovarali o toj temi - dodao je Radić.

Kad već neće biti popusta, da putnicima barem poboljšaju uvjete prijevoza. Za početak, da dođu na vrijeme do odredišta. Udobnija sjedišta i ispravni klimatizacijski uređaji u autobusima zvuče kao nemoguća misija.

 

#PROMET#SPLIT#GUžVE#DINKO RADIć