StoryEditor
SplitMLADOST - LUDOST

Točno se zna na kojim splitskim plažama mladi izvode opasne vratolomije, a poznati trener skakača u vodu kaže: Koliko se luduje, još je malo nesreća

29. srpnja 2020. - 16:20
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Nesretni slučaj petnaestogodišnjaka iz okolice Splita koji je prije nekoliko dana skokom na glavu u plićaku na Bačvicama zadobio teške tjelesne ozljede i preživio zahvaljujući brzoj intervenciji kupača i tima Hitne pomoći, ponovo je otvorio temu o kojoj se u našem gradu raspravlja gotovo svakog ljeta, nažalost bez konkretnih rezultata - kako uvesti kontrole na popularnim skakalištima i spriječiti skokove s kobnim posljedicama.

Osim platoa na Bačvicama, gdje se dogodila spomenuta nesreća, omiljene štacije za adrenalinske skokove svakako su popularne Kavale s druge strane istog kupališta, koje pružaju mogućnost skokova s različitih visina. Skakači su uglavnom mlade osobe, koje se u želji za dokazivanjem i adrenalinom rado odvaže i na skok sa zida kojeg 20 metara dijeli od mora na Sustipanu, zatim s obližnjih stijena na kupalištu Jadran, kod kupališta na Ježincu, a opasnih lokacija ima i na Kašjunima.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Gotovo da nema generacije koja prisjećajući se ludih ljeta svoje mladosti ne pamti barem jednu tragediju izazvanu nepravilnim skokom. Za nesreću su, lako se složiti, dovoljni kriva procjena, samo jedan krivi pokret, kao i slabije poznavanje terena, prvenstveno stijena skrivenih ispod površine mora, kao i točne dubine u koju se skače. Otežavajući faktor svakako su i uvjerenja mladih kako su na istom mjestu skočile stotine prije njih, želja za natjecanjem, vratolomijama, demonstracija umijeća vršnjacima, kao ljetni avanturizam i adrenalin.

Pali ih opasnost
 

Nenad Gaćina, predsjednik Udruge spinalno ozlijeđenih, koja okuplja tetraplegičare i paraplegičare unutar naše županije, smatra kako se mladi jednostavno pale na aktivnosti koje smatraju opasnima.

- Teško će se po ovom pitanju išta promijeniti, mladost nosi svoje, a uz nju je uvijek vezana i doza ludosti. Svake godine teških ozljeda kakvima se bavi naša udruga u Hrvatskoj bude od 80 do 100, a one ljetne uglavnom su posljedica skokova u more s kobnim posljedicama. Ja sam jedan od rijetkih tetraplegičara koji je ozljedu zadobio padom s motora, većina ih je upravo nastradala skokovima u vodu. U našoj udruzi je desetak osoba koje su se, nažalost, tako ozlijedile. Znate kako je, nikad ne znate što vam se može dogoditi - smatra Gaćina.

Na istom tragu je i Leo Luetić, ravnatelj splitske Hitne pomoći.

- Ozljeda od skokova u more bude, no uglavnom su to lakše ozlijede, recimo udarci ili posjekotine. U kontekstu nedavnog slučaja mogu spomenuti nekoliko ozljeda turista na otoku Visu, koji su skakali s lokacije iznad tunela.. - kaže prvi čovjek splitske Hitne.

Samo u posljednjih nekoliko godina javnost je potreslo više tragičnih slučajeva koji su se dogodili baš na Bačvicama.
Prije tri godine tada 17-godišnji azilant iz Afganistana koji je bio smješten u Dječjem domu Maestral, zadobio je teške tjelesne ozljede prilikom skoka u more s krova kupališne zgrade na Bačvicama, lokalcima znanog pod nazivom "poviše Tropica".

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Sa sedam metara visine pokušao je skočiti u more svega metar i pol dubine, no po svemu sudeći nije uhvatio dobar zalet, vjerojatno se okliznuo te umjesto u more pao na betonsku podlogu ispred zgrade.

U ljeto 2016. teške ozljede zadobio je i tada 26-godišnji Južnoafrikanac, također skačući na glavu s betonskog platoa. Prije pet godina, 2015. godine, na isti je način stradalo više mladih gostiju noćnog kluba Tropic. Nabrajati bi mogli do unedogled, ipak važno je napomenuti kako, iako svaki od ovih slučaja dobro protrese čitav grad, nove generacije od vratolomija ne odustaju. Dapače, budući da odrastaju u viralnim vremenima opasni skokovi izvrsno su praćeni na društvenim mrežama.

Pa recimo na YouTubeu su snimke skokova s Kavala i Sustipana itekako popularne, većinom se videozapisom bilježe oklade među osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Nevjerojatan skok s Bačvica naziv je kratkog video starog četiri godine a koji je pregledan više od 55 tisuća puta. Roditeljima i onima koji su dovoljno zreli da mogu procijeniti koliko je malo bilo potrebno za nesreću, snimka od svega par sekundi ledi krv u žilama. Umjesto na YouTubeu snimke opasnih skokova u posljednje su vrijeme popularne na platformi TikTok.

Ima li šanse da se s obzirom na nedavna zbivanja ogranični skakanje, barem s najopasnijih mjesta u gradu, pokušali smo saznati od splitske policije.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

- Kod svakog događaj u kojoj je osoba ozlijeđena, nakon zaprimljene dojave i informacije o događaju, policijski službenici izlaze na teren kako bi utvrdili sve činjenice, a posebno ima li u svakom pojedinačnom događaju elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. O tome ovisi hoće li policija biti nadležna za eventualno poduzimanje drugih radnji iz svoje nadležnosti. Način korištenja plaža, kao i eventualno postavljanje obavijesti i upozorenja na istima vezanim uz korištenje plaža, nije u nadležnosti policije već lokalne zajednice, odnosno osobe kojoj je plaža povjerena na upravljanje.

Kao što znate na određenim plažama ustrojena je i spasilačka služba čiji članovi obavljaju poslove vezane uz sigurnost kupača. Naravno da policijski službenici u sklopu svakodnevnih zadaća, posebno za vrijeme turističke sezone, obilaze sva mjesta gdje se okuplja veći broj osoba, pa tako i plaže, u cilju prevencije imovinskih kaznenih djela i obavljanja poslova ostalih z nadležnosti policije.

Kako bi nam pristup plažama bio jednostavniji, na području Splita i još nekih gradova na području Županije, ustrojene su i biciklističke policijske ophodnje - stoji u njihovom priopćenju. Ukazali su, dakle, na važan dio problema, nijedno Splićanima omiljeno skakalište nije službeno dio plaže, samim tim lokacije nisu ni pod koncesijom, ni pod direktnim nadzorom.

Učiniti se ipak nešto može, za početak trebalo bi naučiti, ako ništa drugo,pravilno skočiti. Vedran Bajamić, trener Kluba skokova u vodu Dupin, upozorava kako se pri svakom skoku u vodu treba držati pravila.

- Skokovi u vodu, pogotovo s nepreglednih visina, mogu biti jako opasni. Koliko se luduje i nepravilno skače čini mi se da nesreća čak ni nema toliko puno. No, ovdje je riječ o malim pogreškama koje dovode do ozbiljnih, moguće cjeloživotnih posljedica.

Dakle, uvijek kada se skače na glavu treba ispružiti ruke, ruke čuvaju glavu. Brada mora biti čvrsto pri prsima, ne smije biti podignuta. Stomak i stražnjica trebaju biti čvrsti, te treba napraviti pravilan odraz. Začudili bi se, no gotovo 90 posto djece ne zna pravilno skočiti - kaže nam Vedran kojeg smo zatekli pri vođenju jutarnjeg treninga. Interesa mladih za treniranje skokova u vodu, kaže, ima, no uglavnom ljeti.

U susjednim europskim zemljama taj je sport mnogo zastupljeniji, a čak i ako se i ne misli njime profesionalno baviti, jasno je kako bi svaka prava Dalmatinka i Dalmatinac trebali znati tri stvari - nikada ne podcijeniti more, pravilno plivati i pravilno skočiti.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 18:03