StoryEditorOCM
Splittribina 'društva marjan'

"To što se ne znaju granice Marjana, odgovara najviše graditeljskom lobiju"

Piše PSD.
10. studenog 2014. - 22:41
Na otvorenoj tribini, koju je organiziralo Društvo Marjan, večeras se pokušalo pojasniti zašto je Društvo Marjan podnijelo kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Javne ustanove za upravljanje Park - šumom Marjan. Kažemo - pokušalo, jer je tribina ukazala na ono što građane uistinu interesira. U dvoranu Centra Zlatna vrata stalo je gotovo dvjestotinjak Splićana, većinom Marjanskih starosjedioca i vlasnika nelegaliziranih objekata, članova Udruge Merjan.

Srđan Marinić, predsjednik Udruge Marjan, pokušao je predstaviti način rada JU, gradske ustanove zbog čijeg je, kako kaže - nerada i dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća.
- Javnoj je ustanovi dano na upravljanje i zaštitu jedno od najdragocjenijih gradskih područja, no obuhvatom Park šume Marjan se manipulira, to je i prvi razlog zašto smo prijavili vodstvo ustanove - kazao je Marinić.

Drugi je razlog taj što Ustanova, po Udruzi, radi protivno svim Zakonima, pa se tako, kako je rečeno, u šumi čija ustanova za održavanje godišnje od grada Splita prima sedam milijuna kuna - nije nikada pojavio „šumarski čekić".
- Ni gradonačelnik, ni dogradonačelnici, ni pročelnici nitko nije imao sluha saslušati nas kada kažemo da postoje ozbiljni problemi stručne naravi u Javnoj ustanovi, čak 86 posto sredstava ide na plaće uposlenika, kojih je više od 50, a među njima nema ni jednog licenciranog šumara, niti je Ustanova ikada zatražila da joj se izda ta licenca - kazao je Marinić, dodavši:
- To je slikovito kazano kao da u prometu baš nitko nema vozačku dozvolu!

No, kao što smo vam već rekli - stanovnici Marjana su pokušali doći do riječi, pokušali ukazati na svoje vitalne probleme.
- Mi čuvamo javne interese, a vas more privatni problemi - kazali su im članovi Društva, no starosjedioci se nisu dali.
- Kupi, pa šetaj, jedan je od duhovitijih komentara - dobačenih iz publike.

/ Jakov Prkić / CROPIX
Naime, stanovnicima Marjana nije upitna granica Park šume.
- Pokušaj sastavljanja Plana gospodarenja Park šumom jednostavno ne ide bez komunikacije sa privatnim vlasnicima, nas je oko pet tisuća vlasnika, ko nas je ikada išta pitao - zapitao se pred svima Goran Jugović, predsjednik Udruge Merjan.

Osvrnuo se i na optužbe kako Javna ustanova ništa ne radi na sprječavanju nelegalne gradnje - kazavši kako su upravo oni do sada prijavili više nelegalnih graditelja, od kojih je čak desetak dobilo nalog za rušenje.
- Nitko vas neće rušiti - kazao je Marinić, sugerirajući kako se graditeljski lobi koristi nelegalnim graditeljima kako bi i sami došli do građevinskih dozvola za neka buduća građenja po Marjanu.

Kontaktirali smo i ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park - šumom Marjan, Roberta Koharevića, no nije bio voljan komentirati podizanje kaznene prijave, kazavši kako će sve što ima reći - kazati u srijedu, kada će se obratiti javnosti.

MILENA BUDIMIR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:50