StoryEditor
Splitne grintamo sami mi

'To bi vam stvarno moglo negativno utjecati na turizam': gosti otkrivaju što ima najviše smeta na odmoru u Splitu, priznaju da su ih neke stvari razočarale, a druge - začudile

25. kolovoza 2019. - 17:27
turisti_anketa6-160819

Često smo pisali o tome što domaćima smeta kod gostiju i slušali razloge zašto jedva čekaju da sezona završi iako mnogi od njih, baš zahvaljujući turizmu, u zimskim mjesecima jako dobro žive.

Grintanje nije rijetka pojava kod nas, a ovog puta doznali smo od naših turista što njima smeta kod nas. Naravno, nismo samo negativnosti tražili već smo im rekli da slobodno i pohvale ono što im je dobro i da sugeriraju na čemu bi se moglo poraditi. Đirajući starom jezgrom grada od Prime, preko Voćnog trga do Marmontove naišli smo na nekoliko mladih stranaca koji su u Splitu prvi put.

Zajedničko je svima da su došli na tri dana, što nam se čini da je čest slučaj kod naših gostiju. Svoje višednevne boravke u Hrvatskoj najviše vole provesti na tri ili četiri lokacije, poput Splita, Zadra, Dubrovnika i Plitvičkih jezera.

Preporuka i razočaranje

Za Split i Hrvatsku su se odlučili na preporuku prijatelja, neki su očekivali niže cijene, a pojedini ostali razočarani dobivenim u pojedinim objektima. Neki su nam se požalili da ne mogu svugdje platiti karticama, dok drugi to opovrgavaju i hvale nas u tom segmentu. Jedino na što se nitko nije požalio, već istaknuo u pozitivnom svjetlu, jest ljubaznost domaćina, srdačnost i njihova spremnost na pomoć.

Giu i Lucy iz Francuske smo sreli prvog dana njihova boravka u Splitu. Došli su agencijski, odsjedaju u jednom obiteljskom hotelu kod Trogira, a od Splita još uvijek nisu mnogo vidjeli.

– Znamo da imate bogatu povijest i lijepo more i to nas je najviše privuklo da dođemo u vaš grad, a mi smo takvi da uvijek u novim destinacijama želimo upoznati nove ljude i kušati hranu. Hrvatska je jeftinija od Francuske i s time smo zadovoljni. Nije puno jeftinija od naše zemlje, ali opet jest donekle, što je za nas dobro.

Primijetili smo da je promet gust, čini nam se da je tako jer imate dosta tih malih uskih uličica kojima se vozi samo u jednom smjeru... Možda bi bilo manje gužve da je više brzih cesta ili autocesta kroz grad – kazao nam je francuski par koji hvali srdačnost domaćina u hotelu u kojem borave i dodaju da su zadovoljni uslugom.

Enriquea iz Dallasa tri je dana u Splitu i ima samo jedan problem, koji joj nije puno zasmetao. Na nekim mjestima nisu joj prihvatili karticu i morala je platiti gotovinom koju nije naviknula nositi.

– Prvi mi je put da sam u Splitu i jako mi se sviđa. Cijene su u redu, jedino mi se ne sviđa što ne mogu svugdje plaćati karticom. To mi je najveća frustracija jer sam na to naviknuta. Po gradu se vozimo iznajmljenim automobilom s vozačem ili pješačimo, tako da smo prometom zadovoljni. Split je jako lijep – žali se Enriquea, koja jedini minus Lijepoj našoj nalazi u tome što se ne može svugdje plaćati karticom.

Biciklima u razgledavanje

Iz Rima su u Split došli i Luca i Valentina,koji su iznajmili bicikle te se vozili od lokacije do lokacije kako bi sve uspjeli razgledati. Povijesne znamenitosti i Dioklecijanova palača su im najzanimljiviji, i to je ono što im je prioritet za pogledati, a za hranu u restoranima kažu da kvaliteta ne odgovara cijeni.

Za razliku od Enrique, simpatični Talijani kažu da oni bez problema svugdje plaćaju karticom.

– Prvi smo put tu i sviđa nam se. U Hrvatskoj ćemo ukupno provesti tjedan dana, a u Splitu tri dana. Sutra nam je posljednji dan. Primijetili smo da su u nekim restoranima cijene visoke, koje ne odgovaraju kvaliteti jela koja smo dobili. Dobro bi bilo kad bi to promijenili jer kroz koju godinu to bi moglo negativno utjecati na vaš turizam. Ljudi iz Splita su dragi i ljubazni te možda ponovno dođemo. Povijest grada nas najviše zanima, kao i plaže, ali ne sviđa nam se ona na Bačvicama, koju su nam preporučili – sugeriraju nam na što da pripazimo simpatični susjedi iz Italije, koji su ove godine Hrvatsku izabrali za svoj godišnji odmor.
 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:33