StoryEditorOCM
SplitNIKAD MIRA

Tko je veći uhljeb u Javnoj ustanovi ‘Marjan‘ u Splitu? To pitanje rješava se na sudu, ali v.d. ravnatelja kaže kako nemaju problema. Sindikalist tvrdi suprotno...

11. lipnja 2022. - 19:10

Nema sumnje kako će Općinski prekršajni sud u Splitu utvrditi sve okolnosti događaja koji je sredinom travnja ove godine uznemirio djelatnike Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan. Suđenje je počelo uzimanjem obrane Ingrid Pečarević, voditeljice stručne službe navedene ustanove, protiv koje je policija podnijela optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira.

U njemu je navedeno kako je vikala i izvrijeđala Marijanu Balić Carevski, edukatoricu u istoj ustanovi.

Kako je Ingrid Pečarević formacijski nadređena Marijani Balić Carevski, upitali smo Stipu Mušuru, v.d. ravnatelja Javne ustanove, hoće li se provesti interni postupak radi utvrđivanja eventualne odgovornosti za povredu prava na dostojanstvo na radu ili mobbing.

– Ja sam i svjedok u tom postupku. Bio sam na kolegiju, kolegica je pretjerala u prijavi, nije istina da je to bilo tako strašno. To je bilo u našoj službenoj prostoriji pa ne znam kako to može biti remećenje javnog reda i mira. I čudno mi je da je postupak proveden i suđenje zakazano tako brzo, u roku od dva mjeseca.

image

V.d. ravnatelja JUPŠ 'Marjan' Stipe Mušura
 

Tom Dubravec/ Cropix

Za sada nisam provodio interne postupke, nemam razloga provoditi mjere jer sam nazočio događaju i ne mislim da je potrebno. Bez obzira što je policija prijavila Ingrid Pečarević, postupak je u tijeku i čekat ću pravomoćnost presude.

Njih dvije ne rade zajedno, jedna radi na Benama, a druga u Teslinoj ulici, u našoj upravnoj zgradi. Nakon tog događaja je Marijana Balić Carevski bila na bolovanju dva ili tri tjedna – kazao nam je prvi čovjek Javne ustanove.

S njegovim viđenjem događaja ne slaže se Sergije Vulić, sindikalni povjerenik u toj javnoj ustanovi.

– Bez daljnjega mobbing postoji i u našoj ustanovi je svakodnevna stvar, postoji i u kancelarijama. Znam da se takve stvari događaju svaki dan, da je ovo samo jedan od incidenata. Nisam osobno svjedočio incidentu, a navodno je bilo jako grubo, bez daljnjega.

Znam da je Marijana završila na Hitnoj nakon toga. Voljeli bismo da se takve stvari prekinu, jer ova firma i ovi radnici imaju puno većih problema. Evo, mi takoreći nemamo promatračnicu za upozorenje od požara.

image

Ingrid Pečarević iz Javne ustanove za upravljanje Marjanom

Božidar Vukičević/Cropix

Postoji Telegrin s kojeg se ne vidi ništa, borovina je toliko narasla da se vidi 20 posto okoline; onda ima druga promatračnica koja ima čist pogled na pet klupa u okruženju.  Što da vam nabrajam više kad je toliko toga, a nestručne osobe uporno žele upravljati ustanovom, zbog čega se ovo i događa – ogorčen je sindikalist.

Pojedinci kažu kako se svi sukobi unutar ustanove svode na rasprave tko je veći "uhljeb". Splitska policija je u optužnom prijedlogu navela kako je Ingrid Pečarević povišenim tonom rekla Marijani Balić Carevski: "Nesposobna si!", Došla si preko veze na posao!", "Ja ću se pobrinuti da više ne radiš ovdje!".

Policajci su prije podnošenja optužnog prijedloga razgovarali s edukatoricom, sa stručnom voditeljicom te s ostalim svjedocima događaja. Za prijavljenu stručnu voditeljicu policija traži 30 dana zatvora.

U svojoj obrani Ingrid Pečarević negira da je počinila ono što joj se stavlja na teret. Prema njezinim riječima, radilo se o raspodjeli zadataka za koju je ona i nadležna po svojoj funkciji.

Ova inženjerka hortikulture nalazila se na listi Željka Keruma za Županijsku skupštinu 2009. godine te je nakon tih izbora postavljena u Nadzorni odbor "Parkova i nasada". Nakon toga je zaposlena u Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan.

Prigodom pobjede Ivice Puljka za gradonačelnika Splita prošle godine nije se libila javno ga podržati, unatoč nekadašnjoj aktivnoj ulozi na Kerumovoj listi, te se u medijima mogla vidjeti kako donosi tortu u njegov stožer da bi proslavili nakon objave rezultata.

image

Marijana Carevski Balic na Izboru predsjednice Foruma žena Splitskog ogranka SDP-a 2017. godine čestita izabranoj kandidatkinji

Duje Klarić/Cropix

Iste se godine, 2021., prijavila na natječaj za ravnatelja Javne ustanove, ali je Upravno vijeće izabralo sadašnjeg v.d. ravnatelja Stipu Mušuru, kojeg za ravnatelja nije potvrdilo Gradsko vijeće. U veljači ove godine izabrana je za voditeljicu stručne službe te je tom prigodom kazala kako će se svim silama potruditi da Marjan bude na ponos grada Splita, ali i da će, osim toga, raditi i na pozitivnom radnom okruženju unutar javne ustanove.

Posla s policijom imala je i edukatorica Marijana Balić Carevski kada ju je prije tri mjeseca sada bivši, a tada aktualni, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević prijavio za neovlašteno snimanje njegovih riječi na sastanku u Javnoj ustanovi. Nakon njegove prijave je Marijana Balić Carevski izjavila kako je snimala zbog straha od gubitka posla i pritisaka na radnom mjestu.

Prije tjedan dana je Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv nje jer nema kaznenog djela ako se snimalo u javnom interesu. Edukatorica je u Javnoj ustanovi zaposlena 2016. godine, u vrijeme kada je bila članica Gradskog odbora SDP-a.

Kao teologinja je završila fakultet s područja humanističkih znanosti, a kako se, prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, na to mjesto trebao zaposliti kandidat s visokom stručnom spremom društvenog smjera, njezino zaposlenje su osporavali oponenti tadašnjega gradonačelnika Ive Baldasara, uz čiju suglasnost je zaposlena.

Nakon prijave inspekciji rada Prekršajni sud je pravomoćno novčano kaznio Javnu ustanovu i ravnatelja zbog navedenog propusta. Stoga je 2020. godine Pravilnik izmijenjen i dorađen te je obuhvatio i humanističke znanosti za prijavu na radno mjesto edukatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 07:06