StoryEditorOCM
SplitKRISTINA VIDAN PITA

‘Tko je sastavio skandalozan ugovor kojim su objekti uz Vilu Dalmaciju dani Udruzi veterana BATT?‘ Dogradonačelnik Ivošević: Prijavili smo Inspekciji...

Piše I.BU.
18. ožujka 2022. - 11:04

Na 11. sjednici Gradskog vijeća, Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju) postavila je pitanje o Ugovorima o korištenju objekata "Staklenik", "Ekonomija" te "Plažnih objekata" u kompleksu Vile Dalmacija s Udrugom veterana specijalne policije- BATT.

Tražila je odgovor na pitanje tko je sastavio, kako ga je nazvala, za Grad Split skandalozno štetan ugovor koji je potpisao bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

- Ako se inače ovako ugovara korištenje gradskih prostora, onda se doista moramo zabrinuti pa zato predlažem da se ubuduće na ugovoru stoji i ime onoga tko takve ugovore sastavlja. U ovom ugovoru o kojem priča nedostaju osnovne informacije poput katastarske i zemljoknjižne oznake nekretnine. Nadalje, nedostaje pobliži opis tih nekretnina, nedostaje opis stanja ili zapisnik o primopredaji kako bi se po isteku ugovora moglo utvrditi je li korisnik postupao s nekretninom po načelima dobrog gospodara- kazala je Vidan.

U Ugovoru, nastavila je, ne stoji stvarna namjena prostora zbog čega nije jasno po kojem se pravilniku ili zakonu isti daje na korištenje.

- Da je takvo što napravljeno, bilo bi uočeni da objekti nemaju uporabnu dozvolu. Korištenje za nula kuna je također nezakonito osim ako ne postoji kakav ugovor. Na kraju, iz ugovora je potpuno nejasno kakve su to aktivnosti koje će u tim prostorima izvoditi korisnik. Nečuvena štetnost ovakvih ugovora za Grad Split nalaže zdravorazumsku potrebu revizije svih postojećih ugovora koji se odnose na nekretnine u vlasništvu Grada kako bi se zaštitio javni interes- kazala je Vidan.

Upitala je, naposlijetku, što će po pitanju toga napraviti nadležna gradska služba, a što izvršna vlast?

Dogradonačelnik Bojan Ivošević kazao je da je Vidan u pravu i da su navedeni ugovori sklopljeni na način kakav Zakon ne poznaje.

- Mi čekamo nalaz Građevinske inspekcije jer smo prijavii određene problematične radnje i ako ona utvrdi da je nešto rađeno mimo zakona onda ćemo postupiti. Problematizirano je i da su neke od Udruga ondje i nakon isteka ugovora. Mislim da to nije iznimka nego pravilo da brojni ugovori radi neprofesionalnog pristupa službi po 20 do 30 godina nisu obnavljani, ali su stranke plaćale dugove. Već smo krenuli u sveobuhvatnu reviziju svih ugovora i morat ćemo to dovesti u red- odgovorio je Ivošević nakon što je Vidan zatražila pisani odgovor s obzirom na to da nije rečeno tko je sastavio takav ugovor.

O svemu je ranije u ožujku ove godine govorio i Davor Matijević, a pisala Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 14:54