SplitBITKA ZA ZLATNE KVADRATE

Tko je ovdje lud: uzurpator štekata na splitskoj Rivi umjesto kazne dobio nagradu!? Gradski oci tvde: Sve je po zakonu; Oštećeni ugostitelj najavljuje tužbu

Piše Leo Kovačić
split_riva9-310117.JPG

Samo šest mjeseci od nasilnog preotimanja štekata na Rivi koje je zgrozilo naše sugrađane, odgovorni u Banovini, kako doznajemo, nagradili su vlasnike nedavno otvorenog restorana "Olive tree" iznajmivši im na sljedeće tri godine više od 160 metara četvornih javne površine na najatraktivnijoj lokaciji – glavnoj šetnici.

Novom odlukom o preraspodjeli zlatnih kvadrata, koju potpisuje Špiro Cokarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, solinska tvrtka "Yellow Apple" (vlasnik restorana "Olive tree", op.a.), koja je u srpnju prošle godine, usred bijela dana, uz pomoć zaštitara i bez ikakvog pravnog temelja deložirala kolegu ugostitelja, vlasnika susjednog kafića "Dujam", dobila je tako i službeno najveću površinu za štekat na cjelokupnom zapadnom dijelu Rive.

Da stvar bude zanimljivija, pročelnik Cokarić, koji je prethodno bez previše reakcija promatrao "kaubojštinu" u središtu grada, s većinom ugostitelja koji imaju štekate na Rivi početkom je godine potpisao izmijenjene ugovore, ali po novim pravilima i na razdoblje od čak tri godine, premda su se oni do sada, zbog specifičnosti situacije, obnavljali svake godine. Svakako, nije teško zaključiti kako su gradski oci ponudili vlasnicima kafića i restorana nove, produljene "papire" samo nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora.

– Restoran "Olive tree" objektivno ima najveći unutrašnji prostor, ali i dužinu fasade prema Rivi, što je kriterij za određivanje kvadrature javne površine koja se može dobiti za štekat. Ugovor je potpisan na razdoblje do 2019. godine jer je stav Grada da se potpisuje na dulje vremensko razdoblje. Nakon tri godine stvari će se opet mijenjati – kazao je Cokarić za naš list.

Prema njegovim riječima, "cijeli postupak preraspodjele obavljen je na zakonit način", te ne vidi ništa sporno u činjenici da su neki ugostitelji izgubili i do 40 posto dosadašnje površine štekata.

– U srpnju prošle godine, prije cijele one strke, dobili smo zahtjev od restorana "Olive tree" za dodjelu štekata. Budući da im nismo mogli udovoljiti, jer su svi ostali ugostitelji imali važeće ugovore, ponudili smo im da se međusobno dogovore, a da ćemo mi to prihvatiti kroz anekse ugovora. Aneksi su potpisani još lani, a samo dva lokala nisu sudjelovala u tom sporazumu – istaknuo je šef komunalaca.

Iako je Cokarić ustvrdio da je sve čisto, poznati ugostitelj Vjekoslav Zubak, vlasnik kafića "Ars", potvrdio nam je kako je protiv odgovornih u Banovini podignuo tužbu.

– Nisam htio potpisati aneks ugovora u srpnju, ali ni pristati da mi se smanji štekat jer sam imao važeći ugovor s Gradom do konca prošle godine, za koji sam unaprijed uplatio novac. Odbio sam i novi trogodišnji ugovor budući da mi se novom preraspodjelom oduzima 54 kvadrata štekata bez ikakvog konkretnog razloga, a nije se poštovao ni kriterij o veličini unutrašnjeg prostora ugostiteljskog objekta. Zbog svega sam u dogovoru s odvjetnikom podignuo tužbu. Nema druge – naglasio je Zubak.

Congo ima 'stečena prava'

Na upit zbog čega je 70 kvadrata javne površine na Rivi dodijeljeno kafiću "Congo", koji je inače smješten na 50 metara udaljenoj Morpurgovoj poljani i koji nema izravan izlaz prema glavnoj šetnici, Cokarić je procijedio tek kako je riječ o jednoj vrsti "stečenog prava".

– Oni su tu već godinama i sudjelovali su cijelo vrijeme prilikom dogovora ugostitelja prošlog ljeta. I njima je štekat značajno smanjen, s početnih 124 na nešto više od 70 kvadrata – zaključio je prvi čovjek komunalaca.

Kronologija slučaja

15. srpnja 2016. – "zaštitari" u civilu, u ljetnu zoru, deložiraju štekat kafića "Dujam" na Rivi i na taj prostor postavljaju stolove susjednog restorana "Olive tree"

30. srpnja – Grad donosi rješenje po kojem "Olive tree" mora napustiti uzurpiranu površinu i najavljuje raskidanje ugovora sa solinskom tvrtkom koja upravlja tim restoranom

14. rujna – vlasnik "Dujma" podignuo tužbu protiv lokalne vlasti, ali i tvrtke koja upravlja susjednim restoranom, zbog izgubljene dobiti, tvrdeći kako mu je do deložacije prosječan dnevni promet u srcu sezone iznosio 13.483 kune

siječanj 2017. – gradski oci s većinom ugostitelja sklopili su nove ugovore o korištenju javne površine na glavnoj šetnici, ali dio ih nije pristao na izmijenjena "pravila igre"

#RIVA#šTEKATI