StoryEditor
SplitBOMBE, BOCE, BOJLERI

Tko je bacio kućišta ručnih granata u more kraj noćnog kluba na Zenti? Ronici i volonteri su ostali šokirani što su sve pronašli u podmorju na popularnoj splitskoj plaži

11. studenog 2019. - 15:47
Svega se nakupilo u podmorju na Zenti

Ispred splitskog kluba "Zenta", bivše diskoteke "Shakespeare",  nalaze se najmanje dvije velike kante za smeće, kao i dva velika kontejnera. No, kako to obično biva kod nas, teško je napraviti par koraka i baciti smeće tamo gdje mu je i mjesto. 

Očito ima nešto u pokretu ruke kojom lansiramo bocu u more, u kotrljanju stare gume niz obalu, u bacanju bojlera ili pak radio uređaja u dalj, sve prema moru. Možda ribicama treba topla voda uz glazbu!

Sve nabrojeno i još puno ostalog otpada, među kojima i tri kućišta ručnih granata (!) izvađeno je iz podmorja ispred kluba "Zenta" ove nedjelje gdje je održana ekološka akcija u sklopu projekta "Moje more". Nakon što su pronašli kućišta granata, odmah su pozvani pirotehničari, koji su ih uklonili.

Akciji se odazvalo stotinjak ljudi od kojih je četrdesetak ronilaca iz REK Hvidra, PIK Mornar, Javne vatrogasne postrojbe Split i ERK Periska Ploče, kao i pedesetak volontera iz udruga studenata Sveučilišnoga odjela za studije mora Oceanus, Rotaract Novi Split, CroMSIC Split i Kluba mladih Split.

Vrijednim volonterima nisu smetali ni kiša ni jaka južina, te su tijekom nekoliko sati iz mora izvadili preko 800 kilograma otpada među kojem je najviše bilo staklenih boca i to onih od pive, limenki, guma, ali i dosta 'zanimljivih' predmeta poput štapova za hodanje, gramofonskih ploča, radija, bojlera…

Između ostalog, u moru su pronađena i tri kućišta ručnih granata zvanih kinder jaje zbog kojih je obaviještena policija koja je hitno poslala pirotehničare na teren da se pobrinu za njih. Pohvalno je bilo vidjeti građane koji su šetajući preko Zente naišli na volontere, te im pomogli u razvrstavanju otpada.

Ekološku akciju omogućili su Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Splitsko-dalmatinska županija, Čistoća Split, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica grada Splita.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:36