StoryEditor
Splitsporni biznis

Tko ga štiti u Banovini? Kontroverzni splitski poduzetnik sebi 'iznajmio' gradski prostor i u njemu uredio hostel! 'Neće meni gradonačelnik govoriti što ću raditi...'

Piše Ivan Kaštelan
30. kolovoza 2017. - 12:16

"Nismo izdali suglasnost za izvođenje radova u tom gradskom prostoru niti za njegovu prenamjenu. Dana 9. ožujka dostavljen im je dopis da obustave radove ili će im se sukladno odredbama Ugovora o zakupu isti otkazati", strogo zvuči izjava Ivice Pavića, vječnog pročelnika Službe pravne zaštite i za stanove i poslovne prostore, što je u potpunosti opravdano jer u teoriji osnovni im je posao upravo da skrbe o gradskoj imovini. Gotovo punih šest mjeseci prošlo je od ovog 'pisma upozoranje', vezanog za otvaranje hostela u gradskim prostorijama u ulici Kralja Zvonimira, no ni zadnji dani ljeta nisu donijeli bitan pomak.

„Grad Split nije otkazao Ugovor, ali je u svakodnevnom kontaktu s ovlaštenim osobama istog poduzeća te se pokušavaju riješiti nesporazumi i različita tumačenja Ugovora. Održan je i sastanak na kojem su se razriješiti nagomilani problemi vezani za korištenje spornog poslovnog prostora, te dogovoren očevid u 29. kolovoza 2017. godine. Napominjemo da Grad Split poduzima sve pravne radnje u zaštiti svoje imovine, te je u tom cilju poslan dopis upozorenja o nedozvoljenim radnjama, te ukoliko korisnik ne ispuni sve postavljene zahtjeve Grada, slijedi postupanje sukladno pozitivnim zakonskim i gradskim propisima“, poručio nam je Pavić, pola godine nakon što je upozoren na građevinske radove u ovom gradskom prostoru, te puna dva mjeseca nakon što su u njih uselili turisti s velikim ruksacima. Na očevid se odlučio nakon inzistiranja medija, u trenutku kad je 'berba' u sezoni 2017. ionako gotova...

Lokacija radnje je prizemlje 'Koteksova' nebodera u Zvonimirovoj, u kojem je i sjedište lokalne televizije Kanal 5, tj. tvrtke 'Montura', ali i još nekoliko tvrtki i jdoo-a, kojima je Ante (Tonči) Šundov jedini član uprave i osoba ovlaštena za zastupanje, a koje se uz televizijsku produkciju bave promidžbom i marketingom, po novom i turizmom. Trgovački sud u Splitu 2015. godine dopustio im je sklapanje predstečajne nagodbe s vjerovnicima čije su tražbine utvrđene u postupku predstečajne nagodbe, a prema posljednjem ugovoru s Gradom koji vrijedi do kraja 2020. godine tvrtka 'Montura' mjesečno za 252 m2 u korist gradskog proračuna ima obavezu uplatiti 6000 kuna. U rano proljeće su dio svojih prostorija odlučili pregraditi u hostel, iseljeni su uredi, pa i direktorova kancelarija, jer objekt koji želi biti hostel uz veliki broj kreveta zahtjeva i veći broj sanitarnih čvorova, kuhinju i sl., dakle pred njima je bilo rušenje i ozbiljni građevinski radovi.

Prema informacijama kojima raspolažemo Uredu državne uprave Zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za hostel, nazvan „Simple“, Šundov je u lipnju podnio preko svoje druge tvrtke "Happy caffe" sa sjedištem na istoj adresi, a kao dokaz o pravu korištenja poslovnog prostora u vlasništvu Grada, usprkos protivljenju iz Banovine, priložio je ovjereni ugovor kojeg je potpisao sa svojom tvrtkom „Montura“.

Ured državne uprave izdao je rješenje s prvim danima srpnja, a već 12. srpnja, prema javno dostupnim podacima iz Sudskog registra, "Montura" je pripojena "Happy caffeu".

- Sve je napravljeno u potpunosti u skladu sa zakonom, mi se bavimo djelatnostima za koje smo registrirani i to je jedina istina. Gradske službe bi trebale samo malo bolje raditi svoj posao, i ništa više. Nema zahtjeva za registraciju hostela, postoji samo zahtjev za minimalne tehničke uvjete, kojeg smo dobili. To je samo jedna od djelatnosti kojom se naša tvrtka može baviti, jer ugostiteljstvo podrazumjeva i pružanje usluge smještaja, neće gradonačelnik meni odrediti čime ću se ja baviti – tvrdi pak Tonći Šundov, koji smatra i kako mu nije potrebna dozvola vlasnika prostora za prenamjenu i preuređenje prostora jer „za to nema razloga, to je traženje i izmišljanje problema gdje ga nema“.

Ipak zbog hostela ste prije nekoliko dana pozvani u Grad, kako bi ponovili upozorenje kako, po njihovim navodima, kršite ugovor o najmu?

- Nisam pozvan, već sam nakon godina mojih upornih traženja, dobio termin za sastanak u Banovini.

Dobro, tvrde kako se razilazite u tumačenju ugovora i da rade na pronalasku rješenja. Gdje je problem?

- Ja ne vidim problem. Nema tu nikakvog spora, ako njima nešto nije bilo jasno ja sam im dao objašnjenje, primili su ga na znanje, i nisam s njihove strane čuo da se ne slažu s njim. Osim što su izrazili želju da dođu i vide prostorije. Nije došlo ni do otuđenja ni do snižavanja vrijednosti prostora, dapače, neće mi priznati ni lipe ulaganja. Problem je samo sporosti gradske administracije i dijelom njihova nestručnost.

Pročelnik Pavić tvrdi da nemate suglasnosnost za prenamjenu na što ste upozoreni u ožujku?

- Ja jednostavno neznam kako komentirat nešto što je irelevantno. Ja imamo tvrtku koja je registrirana po zakonima RH, za djelatnosti koje su uredno registrirane i bavim se time čime se bavim. Sve ovo drugo su proceduralne stvari i nebitne, koje se mogu tumačiti ovako ili onako. Zakon je jedini bitan, i ovdje je sve po zakonu – zaključuje Šundov.

#TONĆI ŠUNDOV#IVICA PAVIĆ#KOTEKSOV NEBODER

Izdvojeno

03. srpanj 2020 22:29