StoryEditor
SplitKAD SE RUKE SLOŽE

Tiskana prva dječja karta Splita, Solina, Kaštela i Trogira, a svaki učenik dobit će svoj besplatni primjerak. Pogledajte što se sve nalazi u njoj...

17. listopada 2020. - 19:47
Dječja kartaPRIVATNI ALBUM

Split i okolni gradovi Solin, Kaštela i Trogir dobili su prvu dječju kartu svojih područja koja se realizirala kroz projekt "SCOUTCITY - grad po mjeri djece" čija je voditeljica Ivana Jarebica, načelnica Splitskog skautskog zbora.

Prema riječima Edija Perića, predsjednika Splitskog skautskog zbora i idejnog začetnika izrade ove karte, ona je izvorno bila zamišljena kao zbirna informacija djeci i roditeljima o sadržajima (sportskim klubovima i udrugama civilnog društva) koji nude izvanškolske aktivnosti, što i jest njezin sadržaj.

Uz to, u nju su ucrtane sve osnovne škole, gradski muzeji, ali i markantni povijesno-kulturološki spomenici. Dizajnerica karte je naša sugrađanka Vana Bašić, studentica zadnje godine vizualnog dizajna u Splitu.

No, zahvaljujući suradnji s "Parkovima i nasadima", točnije s njihovim krajobraznim arhitektom Igorom Belamarićem, ovaj se dokument prometnuo u izvrsno didaktičko pomagalo iz biologije, posebno po pitanju biološke baštine našeg grada i okolnih područja.

Tako mapa sadrži popis karakterističnih splitskih stabala, jednostavnu vegetacijsku kartu Marjana, popisane mediteranske biljke iz parka "za sva vrimena", područja zaštićena propisima sustava zaštite Natura 2000, kao i mjesta u Splitu s javno dostupnom pitkom vodom (bez vode na plažama), postaje gradske mreže elekričnih bicikli, biciklističke staze, mjesta dostupna za djecu s kućnim ljubimcima, te sva dječja igrališta pod nadležnošću "Parkova i nasada".

image
Igor Belamarić (prvi slijeva) i Edi Perić (prvi s desna) u Draču 
PRIVATNI ALBUM

Zanimljivo je napomenuti kako su se Edi Perić i Igor Belamarić upoznali prilikom zajedničkog posjeta Tirani prije godinu dana, koju je organizirao Grad Split na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, koji je i osobno bio u delegaciji.

- Igor nam se punom snagom i volonterski priključio, tako da je naše upoznavanje u Tirani dovelo do izuzetne suradnje koja se, vjerujemo obojica, nastavlja i dalje. Naš sljedeći sadržaj za djecu našeg grada bit će u istoj "koprodukciji" i bit će još atraktivniji - najavljuje Perić.

Iza projekta je, nastavlja Perić, stao i župan Blaženko Boban, tako da je u županijskom IT sektoru upravo krenula izrada i digitalnog oblika ove karte.

- Brojni su doprinijeli ovom ostvarenju, a suradnja s Igorom, zaljubljenikom u svoju struku i predanim volonterskim doprinosom, za primjer je svima drugima. Hvala Gradu Splitu i gradonačelniku na partnerstvu na ovom projektu koji je financiran preko natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te manjim dijelom od strane Županije - navodi i dodaje kako će svako dijete u svim splitskim osnovnim školama koje su vidljive na karti uključujući i Žrnovnicu dobiti besplatno svoj primjerak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 03:30