StoryEditor
Splitodržana procesija

Tijelo Leopolda Mandića stiglo u Split pod jakom policijskom pratnjom: vjernici preplavili ulice oko crkve, klarise po prvi put izašle iz samostana

Piše Merien Ilić, Hina
17. rujna 2017. - 22:38

Relikvija tijela sv. Leopolda Mandića stigla je večeras u Split, u svetište Gospe od Pojišana, nakon što je krenuvši iz Padove, "obišla" Zadar, Leopoldov rodni Herceg Novi, te Dubrovnik.

Mnoštvo vjernika iz čitave Dalmacije i BiH, njih čak više nego na blagdan Velike Gospe, nekoliko sati prije stiglo je do crkve na Pojišanu ispred koje se odvijala ispovijed.

Posebnu radost zbog dolaska ovog sveca iskazale su sestre klarise koje su po prvi put izašle na ulicu, u Zvonimirovoj, kako bi pozdravile relikviju koja je zbog njih zaustavljena ispred samostana.

- Ovo je poseban trenutak za sve nas. Presretne smo - rekla nam je ozarena glavna sestra Dolores noseći bijelu ružu za sveca. Sa suzama u očima na ulicu su izašle i sestre Veronika, Rafaela, Monika, svih 22 klarise koliko ih je u samostanu.

- Došli smo svetom Leopoldu u znak poštovanja. Moje srce plače od radosti - kazuje Marija Omelić iz Kladnjica u društvu Mirjane Zebić iz Dicma.

Uoči svete mise koju je predvodio nadbiskup msgr. Marin Barišić velika procesija s malim staklenim lijesom svetog Leopolda krenula je uz Pojišansku ulicu prema svetištu, praćena nadbiskupom, župnikom crkve na Pojišanu fra Miljenkom Vrabecom, brojnim svećenicima, redovnicama i brojnim vjernicima. U procesiji su bili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban.

Prije dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u splitsko Pojišansko svetište upriličeno je pokorničko bogosluženje u kojem je preko razglasa isticano kako sv. Leopold dolazi u Domovinu te da je došao "i onima koji još nisu shvatili što znači imati svoju državu."
 

Barišić: Sv. Leopold je svetac pomirenja i oproštenja 

"Danas je povijesni i radosni događaj koji nadilazi sva naša razmišljanja i naše riječi. Radostan je za sve nas, za naš grad Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Svetac Leopold Bogdan Mandić je s nama," istaknuo je Barišić u propovijedi.

Podsjetio je da korijeni svetog Leopolda potječu iz Bosne odakle su pred Turcima njegovi preci pobjegli u Dalmaciju, to jest u Zakučac pokraj Omiša, a iz Zakučca njegov pradjed Nikola Mandić došao je u Herceg Novi.

"Sveti Leopold, po zavičaju i rodu pripada svima nama, a kao svetac Božji pripada i svim narodima i svim vremenima," rekao je Barišić.

Po Barišićevim riječima, pogled sv. Leopolda bio je usmjeren prema Kristu, licu milosrđa Božjeg, a milosrđe je srce Evanđelja i ranjenom i grešnom čovjeku potrebno je milosrđe.

"Uz sav gospodarski rast, nužno nam je prihvatiti ekonomiju spasenja koja ne nosi oznaku proračunatosti, već darovanosti," istaknuo je Barišić.

Govoreći o milosrđu, nadbiskup je također rekao kako "čovjek i njegova obiteljska situacija vrijede puno više od bilo kojeg duga."

Naglašavajući više puta u propovijedi kako je sv. Leopold svetac pomirenja i oproštenja, Barišić je istaknuo kako "svaki vrijednosni sustav koji u sebi nema dimenziju opraštanja i pomirenja ima pogrešan odgoj koji u sebi ne nosi klicu života."
"Ako nam je Gospodin oprostio, i mi smo pozvani biti produžena ruka pomirenja prema drugima," poručio je Barišić.

Rekao je kako je svetog Leopolda boljela rana razdijeljenosti Kristove Crkve i podjele između Istoka i Zapada.

"Svatko od nas jest jedna rastrganost i podijeljenost u sebi. Svi smo mi i Istok i Zapad, a ponekada i Sjever i Jug," kazao je Barišić. Dodao je kako ne samo da smo u sebi podijeljeni, već smo i od drugih odijeljeni.

"Podijeljeni smo i u društvu i u narodu, a sve su češće i podijele unutar onog što sakramentom braka postaje nedjeljivo - rastava supružnika," rekao je Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 12:13