Splitslasno iznenađenje

Teško je opisati lica splitskih studenata kada su ih u menzi dočekale prvoklasne delicije, srećom sve je snimljeno: pogledajte euforiju pred punim tanjurima

Piše Gabrijela Radanović
menza01

Teško je riječima opisati izraze lica studenata koji su se sinoć iz svojih soba u domu "Hostel Spinut" pospani "spustili" na večeru u menzu.

Za pultom gdje im inače dobro poznate kuharice predstavljaju ponudu jela pronašli su neke od najboljih splitskih chefova, a delicije koje su se nizale pred njima zadovoljile bi najistančanija nepca.

Naime, gastro-snimateljska ekipa "Only Food And Horses" i Studentski centar Split, simbolično, na Dan volontera i pred Sv. Nikolu, odlučili su uljepšati večer studentima i iznenaditi ih tako što su prepustili "menzu" vrhunskim kuharima te pripremili nevjerojatnu lepezu ukusnih i atraktivnih jela.

Na blijedom pladnju za hranu našla se juha od rajčice i škampi, juneći gulaš s pljukancima i sladoledom od sira, rižot s kozicama i dagnjama, složenac od patlidžana, cous-cous salata s feta sirom, domaći kruh, sushi rolice te za desert splitsku torticu

Splitska pivnica "Mandrill" točila je svoje craft pivo, a "Winebox" je darovao studentima dvije sorte vina od vinarije Pilač. Večeru je začinio, a studente svojim dolaskom dodatno iznenadio gastro DJ Mathew Bee. Najbolji dio je što im nije trebala "iksica" jer je sve bilo gratis, a još bolji dio je što nitko od studenata nije znao što im se sprema.

Bili su pomalo zbunjeni, rezervirani i u nevjerici su gledali jela koja im se nude, no kasnije su se opustili, punim srcem prihvatili poklon i iznenađenje, a neki od njih su iskoristili cijeli termin za večeru i do zadnje minute ostali u menzi. Fotografirali su jela, snimali videa, objavljivali ih na društvenim mrežama i slali drugim studentima koji nisu bili te sreće da se nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme.

- Kako volim hranu i obožavam jesti, mogu reći da mi je ovo doslovno najbolji dan u životu. Ne mogu disat od sriće i fala vam svima - sa širokim osmijehom na licu kazala nam je Marija Šimić,19-godišnjakinja iz Travnika koja je od uzbuđenja skakutala u stolici. Njezina kolegica i prijateljica, 20-godišnjakinja Antonela Buljan iz Sinja također nije mogla sakriti oduševljenje.

- Nismo ovo očekivale. Kada smo došli ovdje mislili smo da će dijeliti neke poklončiće. Ovo je nevjerojatno i preukusno. Hvala vam puno - veselo je kazala presretna studentica druge godine Pravnog fakulteta. No, ipak jedna od najboljih reakcija bila je od studenta iz Hercegovine koji je htio ostati anoniman budući da nije želio prokomentirati iznenađenje već nas je samo pitao: Zašto su ovo napravili? Kako to da su se sjetili baš nas?

Njegovo pitanje je i jedan od razloga zbog čega se čak mjesec dana pripremalo ovo iznenađenje.

- Jednostavno smo se sjetili studenata o kojima rijetko kada pomislimo i čuli smo da se ovakvo nešto prvi put organiziralo. Kada nam je jedna djevojka rekla da joj je ovo najbolji dan od kad je u domu, možemo reći da je upravo to razlog zbog kojeg smo ovo organizirali - kazao nam je chef Goran Mušura koji se zahvalio svim sponzorima što su se s oduševljenjem odazvali i donirali namirnice kako bi se realiziralo ovo iznenađenje: Gastro Ribarnice Brač i Stanić Horeca.

Među dobro poznatim imenima u svijetu gastronomije, sinoć smo u kuhinji splitske menze pronašli i Hrvoja Zirojevića koji se zahvalio svojim kolegama što su se odazvali ovoj akciji.

- Prije nekoliko dana smo imali humanitarnu večeru za Udrugu "Anđeli" i bilo nas je preko 20. Stvarno je bilo lijepo. I nije tako samo kroz prosinac, već kada god treba svi se odazovemo i učim ih cijeli život poštenom radu i pristupu, tako da su izrasli u prave ljude za koje sam siguran da će nastaviti ovim putem. Nema zime za humanitarne akcije i oni će se uvijek rado odazvati - kazao je Zirojević.

No, dodaje, ovo nije humanitarna akcija ali zasigurno iznenađenje koje je studentima puno značilo.

- Težak je studentski život, odvojeni su od kuće i svaka im je kuna potrebna, evo mi smo ih u ovo predblagdansko vrijeme malo počastili i nagradili, kako bi im barem malo ovo sve olakšali - dodao je poznati hrvatski kuhar. Akciji se pridružio splitski restoran "Bota Šare", a za ovu priliku su pripremili sushi paketiće.

- Pripremili smo 220 degustacijskih porcija i jedva čekamo vidjeti njihove izraze lica. Pridružili smo se jer želimo studentima, mladim ljudima koji su najbitniji segment našeg društva, približiti ono što radimo. Ipak studentski život je studentski život i znamo koji su njihovi budžeti, što nam je bio dodatan motiv da sudjelujemo u ovakvoj akciji - kazala je Antonela Šare, voditeljica restorana.

Jedan od organizatora ove večere je Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra Split, koji je i sam bio oduševljen rezultatom, ali i okusom jela.

- Ovu večeru smo organizirali kao poklon studentima u domu "Hostel Spinut" uoči nadolazećih blagdana, budući da su zadnju godinu dana izloženi nešto većoj buci i prašini zbog obnove doma "Bruno Bušić". Suradnja Studentskog centra s najboljim splitskim kuharima razmjenom znanja, iskustava i novih kulinarskih trendova doprinosi poboljšanju kvalitete studentske prehrane.

To ćemo i dalje nastaviti i zato bi studentima poslao poruku: Koristite usluge svog SC-a jer nikad ne znate kada ćete ponovo biti počašćeni, kada će samo za vas hranu pripremati najbolji splitski kuhari - uz osmijeh ih je pozvao čelni čovjek SC-a.

Šlag na kraju je bila splitska tortica, koju je zajedno sa svojim učenicima i prekvalifikantima slastičarima iz srednje škole "Wallner", pripremila Tereza Alabanda.

- Priprema je trajala pet dana, a poslužit ćemo 220 tortica. To je vrlo kompliciran desert, a sastoji se od više komponenti. Na dnu je podloga od prhkog tijesta s bademima, imamo punjenje od suhih smokava i naranči, pa bavarsku kremu od karameliziranih badema, gore tučeni ganache od bijele čokolade i naranče, a ukras je krokant. Bilo je tu dosta posla, ali su se naši vrijedni učenici potrudili napraviti to najbolje što znaju - kazala je poznata splitska slastičarka.

Njezine učenice Lucija Remetin i Martina Ivčević, premda su jako mlade i nisu nikada jele u menzi, znale su da će njihov desert oduševiti studente.

- Ovo je zbilja lijepo i iznimna mi je čast što me profesorica izabrala da sudjelujem u ovakvom događaju i nekome uljepšam večer - kazala je 16-godišnja Martina.

- Jedva čekam vidjeti njihova lica. Sveukupno je ovo predivno i lijepo je kada nekoga razveseliš - dodala je 17-godišnja Lucija, a njihova profesorica zaključila lijepu priču.

- Drago da se netko sjeti i studenata. Nažalost, jako je puno udruga za koje možemo kuhati, ali sretna sam što su studenti danas došli na red.