StoryEditorOCM
SplitLAV MLINAR

Tek mu je 11 godina, a samo niže uspjehe; državni je prvak u informatici, rastura robotiku, svira gitaru... Popričali smo s malim genijalcem, oduševio nas je

Piše Merien Ilić
21. svibnja 2022. - 09:54

- Informatika nije bila teška, ali matematika da, iako sam se spremao. Mama i tata bi isprintali zadatke iz matematike od prošlih natjecanja pa sam to rješavao, a u školi sam išao na dodatnu s prof. Anom Markotom. Iz informatike je mentorica Katica Jukić. Dobro su me spremili, a i ja sam vježbao sam.

A prijatelji, čestitaju. Ne bih im mogao držat repeticije jer slabo objašnjavam. Proba sam, al nisam uspija - priča nam Lav Mlinar, učenik petog razreda OŠ Manuš, iznimno darovit 11-godišnjak koji je samo ovog polugodišta sudjelovao na čak tri velika natjecanja i briljirao kao i na prethodnim natjecanjima.

Osvojio je 1. mjesto na državnom natjecanju iz informatike. Također je na međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica", četvrtu godinu zaredom, ostvario maksimalan broj bodova, a briljirao i na državnom natjecanju iz matematike gdje je osvojio 2. mjesto.

image

Lav Mlinar petaš je iz OŠ Manuš
 

Jakov Prkić/Cropix

I to nije sve. Tu je i ostvareno 3. mjesto na Županijskom natjecanju iz astronomije, a sada ga još čeka HMOK - Hrvatska matematička olimpijada za kadete. Lani je primjerice, osvojio 3. mjesto u kategoriji 4. razreda.

Nabrajati možemo mi u nedogled o Lavovim uspjesima na brojnim natjecanjima jer je ovaj bistri dječak odavno zamijećen kao pravi talent za matematiku i informatiku i još štošta.

- Ne znam šta mi je najdraži predmet, ne mogu se odlučit. Astronomija mi je isto zanimljiva, al nisam prošao dalje za državno. Najteže mi je pamtiti imena zvijezda i zviježđa. Volio bih da imamo robotiku u školi, ali to je tek kasnije - kaže Lav kojem smo upoznali nakon sata gitare u KUD-u Marjan gdje dolazi već nekoliko godina. "Nothing else matters" od Metallice je bio na repertoaru kod prof. Domagoja Mijića.

- Volim svašta svirat, i klasičnu glazbu, s You Tubea, instrumentale...Idem u KUD Marjan i na robotiku subotom kad programiramo mBotove i arduino. Prije sam išao tu i na zbor. Imao sam popust na sve te aktivnosti - smije se simpatični Lav i nastavlja u duhovitom tonu:

- Ponedjeljkom i srijedom bi bio taekwondo, utorkom i četvrtkom gitara, subotom ujutro robotika, a onda popodne zbor. Sad subotom igram sudoku s prijateljima umjesto zbora. Pohađam i Centar izvrsnosti iz matematike - veli Lav.

- Imaš li još koju aktivnost? - pitamo ga.

- Igram tenis u Pomaka na Stinicama i ništa više. I ovo mi je viška - ozbiljno će.

No, iako se čini da ovaj dječak nema slobodnog vremena, on ga itekako pronađe u svim tim aktivnostima koje ga podjednako privlače.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Često idem na Gripe s prijateljima, na trampulin, igramo se s nerf puškama, igramo igrice. Prije sam puno slagao legiće. Lego Mindstorms mi je najdraži i Lego Technic za odrasle. Al lagani su ti setovi: piše za 12 godina, a ja bi sa 9 godina, složio sve za sat vremena...ma nađem ja vremena za sebe. Treba to svatko.

Ja tad čitam knjige. Fantasy autore: Rick Riordan, i slični, serijal "Percy Jackson i Olimpijci"...Igram Minecraft...Skupljao sam kolekciju Garfield magazina i barem je pet puta pročitao - kaže nam ovaj daroviti dječak koji bi, da je naš školski sustav drukčiji, možda i preskakao razrede jer koji god mu se zadatak dade, on ga riješi bez problema.

Čak i za one starije generacije. Znaju to dobro njegovi roditelji tata Marko, fizičar po struci, i mama Maja Demaria, diplomirana učiteljica i knjižničarka koji nastoje pratiti dječakovu znatiželju za novim i njegovu spospobnost usvajanja novih znanja, no to bi i sustav trebao podržavati kakvim programima za darovitu djecu.

- Ne uspijevam ni ja uvijek. Učim i vježbam i kad odem na ispit ništa se ne promijeni. I dalje ne znam. Teško je učit - priznaje nam Lav skromno potuživši nam se kako mu je najviše krivo što u školi nema robotike. Školski sustav zapravo kasni za današnjim generacijama djece koja se 'rode' s osnovama programiranja.

- Sad su ovi iz prvog razreda dobili robotiku. Neke fancy tablete, a mi imamo neke nefunkcionalne, prastare tablete kojima treba pet minuta da se upale. U Centar izvrsnosti ne mogu na informatiku odnosno nove tehnologije jer je to tek od sedmog razreda. U školi je isto tako.

U sedmom nas tek uče osnove web dizajna, a ja sam to radio u 4. razredu na radionici izvan škole! Podcjenjuju nas - uvjeren je ovaj dječak koji je posve siguran da će kad naraste raditi kao programer softwera, osmišljavati video igrice i raditi od kuće držeći sastanke online kao tata od jedne prijateljice. Sada pak Lav radi na projektu učeničkog digitalnog inkubatora s prijateljima.

- To je aplikacija za vježbanje logičkih vještina. Tako bi učenici vježbali i bilo bi im lakše učiti. Kada bih mogao promijenit nešto u školi, uveo bih više dodatne i dopunske nastave. Oni nam samo s tim prijete, a toga zapravo i nema puno - kaže Lav.

image
Jakov Prkić/Cropix

Prije nego ode na ljetovanje kod djeda i bake u Komižu, čega ga HMOK, ona matematička olimpijada.

- Bit će online i u Splitu. Volio bih da bude negdje drugdje jer je sve u Splitu. Malo bih i otputovao. Ko što uvijek idemo na Brač na školski izlet. Evo, ja bih išao na Korčulu. Čuja sam da je tamo dobro! - zamišljeno će Lav.

Idući tjedan OŠ Manuš slavi jubilarni 70. rođendan

 

Ovih dana Lavova OŠ Manuš slavi 70 godina djelovanja, ali i 110 godina postojanja same zgrade, inače jedne od najstarijih zgrada u kojima se odvija nastava. Kroz idući tjedan škola će proslaviti ove godišnjice brojnim atraktivnim sadržajima čiji se program može vidjeti na web stranici škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 14:44