StoryEditor
SplitNOVI SPLIT

Tehnološki park konačno okreće Split novoj tehnologiji

Piše NATIV SD
19. ožujka 2021. - 08:00

Kreće natječaj za građenje vrijedan 146 milijuna kuna. Za prvu fazu osigurana su EU sredstva, a kad se izgrade sve faze projekta, na Dračevcu bi moglo biti oko 7000 zaposlenih

Ukupno 105 milijuna kuna dodijeljeno je Gradu Splitu za prvu fazu budućega Tehnološkog parka na Dračevcu, što je gotovo 64 posto od ukupne vrijednosti projekta, procijenjene na 165 milijuna kuna! To je najveći pojedinačni projekt grada Splita u ovom programskom razdoblju Europske unije, za koji je upravo pokrenuta i procedura javne nabave za projektiranje i izgradnju centralne zgrade Tehnološkog parka ukupne površine više od 17 tisuća metara kvadratnih.

No ono što je najvažnije, ovaj projekt početak je novog Splita, koji izlazi iz monokulture turizma i okreće se prema visokim tehnologijama. Plod je to višegodišnjeg rada i suradnje Grada Splita i resornih ministarstava, prvenstveno Ministarstva državne imovine, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva kulture tijekom 2018. godine te kontinuirane suradnje s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ako se ispitivanje tržišta i anketiranje poduzetnika, koje je također provedeno tijekom pripreme projekta, pokaže točnim, na području samo prve od tri faze Tehnološkog parka Split na Dračevcu radilo bi 1470 zaposlenika, a zahvaljujući ovom projektu na području Splita otvorila bi se 404 nova radna mjesta koja bi strukturom bila takva da bi više od 94 posto činili zaposlenici više i visoke stručne spreme. Ukupni kapacitet sve tri faze iznosi novih 7000 zaposlenika koji bi mogli raditi na Dračevcu.

Kronologija – od ABC centra do Tehnološkog parka

Ideja o tehnološkom parku na Dračevcu datira još od 2009. godine, kada je Vlada Republike Hrvatske Gradu Splitu prvi put darovala zemljište od 14 hektara vrijedno 276 milijuna kuna, a Grad se obvezao pretvoriti ga u poslovno i sajamsko središte gdje bi u prvim godinama bilo 952 zaposlenih. Za realizaciju projekta vrijednog oko 400 milijuna kuna Grad je tada osnovao Splitsku razvojnu agenciju – SRA, donio Detaljni plan uređenja Radne zone Dračevac koji je predviđao ABC centar, sajamski centar i tehnološki park. No Grad nije započeo proces niti parcelizirao zonu prema donesenom DPU, donio geodetski elaborat niti je definirao svoje namjere prema nadležnim tijelima. Stoga, a to je ugovorom i bilo određeno, Vlada Republike Hrvatske radi neaktivnosti Gradu oduzima darovano zemljište.

Grad Split na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom u ljeto 2017. godine izrađuje Strategiju Urbane aglomeracije Split i akcijski plan projekata ITU Urbane aglomeracije koji predviđa izmjenu projekta Dračevac tako da u isti smještaju dva strateška projekta – izmještanje garaže JGP Promet te Tehnološki park Split – ukidajući pri tom sajamski centar kao ideju koja ovisi o snažnom tržištu potrošača koje Hrvatska nema. Zatim počinju razgovori s Ministarstvom državne imovine, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom kulture i Splitsko-makarske nadbiskupije na temu budućeg sadržaja na Dračevcu, a gradonačelnik Krstulović Opara u siječnju 2018. godine reaktivira Razvojnu agenciju preimenujući je pritom u Razvojnu agenciju Split – RaST d.o.o. Potom kreće izmjena i dopuna DPU Radne zone Dračevac, a s obzirom na snažno iskazanu volju i želju Grada Splita o revitalizaciji ovog prostora, Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici u Splitu u svibnju 2018. godine donosi odluku o namjeri darovanja Gradu Splitu zemljišta za potrebe garaže JGP Promet te Tehnološkog parka Split, kao i odluku o darovanju dijela zemljišta na Dračevcu Splitsko-makarskoj nadbiskupiji za potrebe razvoja Edukacijskog centra-dječjeg vrtića, osnovne i srednje škole. Grad Split u međuvremenu donosi izmjene i dopune DPU-a Radne zone Dračevac i priprema projektno-tehničku dokumentaciju idejnog, glavnog izvedbenog projekta te studije izvodljivosti kao podloge za sufinanciranje iz EU fondova. Na blagdan svetog Dujma, 7. svibnja 2020. godine Vlada Republike Hrvatske svoju namjeru o darovanja zemljišta Gradu Splitu iz 2018. godine pretvara u Odluku, a Grad potom vrši parcelacijski elaborat i predaje Zahtjev za upis prava vlasništva.

Sufinanciranje europskim sredstvima

Koncem 2020. godine Grad Split ishodio je pravomoćnu lokacijsku dozvolu za cijelu prvu fazu Tehnološkog parka te potom zajedno s Razvojnom agencijom Split prijavio dva projekta za sufinanciranje i izravnu dodjelu EU sredstava, prema pozivima koje je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru ITU mehanizma, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Odluke o prihvaćanju projekta stigle su u veljači. Prva etapa izgradnje centralne zgrade Tehnološkog parka, odnosno projekt pod nazivom „Razvoj zone Dračevac - Tehnološki park Split - Dračevac“ obuhvaća provedbu aktivnosti vezanih uz rekonstrukciju objekta bivše vojarne „Sv. Križ“ do faze roh-bau u svrhu stvaranja infrastrukturnih preduvjeta za uspostavu tehnološkog parka. Ukupan iznos projekta je 77,1 milijun kuna dok nepovratna sredstva iznose 44,2 milijuna kuna, odnosno 56% ukupnih sredstava projekta.

Druga etapa izgradnje centralne zgrade Tehnološkog parka, odnosno EU projekt naziva „Izgradnja i opremanje centralnog objekta Tehnološkog parka Split - Dračevac“ uključuje radove završnog uređenja i opremanja centralne zgrade TPS-a do faze uporabljivosti te obuhvaća izvođenje svih potrebnih građevinsko-obrtničkih radova, instalacija, ventilacije, grijanja i hlađenja, vodoopskrbe i odvodnje, opremanja zajedničkih prostorija, konferencijske sale, 3D laboratorija i dr. Ukupan iznos projekta je 87 milijuna kuna, dok nepovratna sredstva Europske unije iznose 60,8 milijuna kuna, odnosno 70% ukupnih sredstava projekta.

Za realizaciju početne dionice Tehnološkog parka odnosno izgradnju centralne zgrade ukupan iznos oba prijavljena projekta tako iznosi 164.754.315,70 kuna, od kojih je osigurano ukupno 105.074.234.69 kuna nepovratnih sredstava Europske unije, a rok za realizaciju je 31. prosinca 2023. godine.

Tri faze Tehnološkog parka Split

Tehnološki park na Dračevcu podijeljen je i gradit će se kroz tri faze. U već spomenutoj prvoj fazi u kojoj je najvažnija centralna zgrada Tehnološkog parka čija će se izgradnja sufinancirati EU sredstvima, ukupno je riječ o 50 tisuća metara kvadratnih površine, a naglasak je na uredsko-proizvodnim prostorima. Za cijelu prvu fazu izrađen je jedinstveni idejni projekt temeljem kojeg je ishođena lokacijska dozvola u listopadu 2020. godine, a idejni projekt izradio je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije s glavnim projektantom Darijom Gabrićem. Tako će rekonstrukcijom i nadogradnjom postojeće centralne zgrade vojarne 4. GBR “Pauci”, koja se zadržava u najvećoj mjeri, osim jedne diletacije koja se uklanja radi izgradnje nove prometnice, stvoriti centralna zgrada novog doba, buduće sjedište visoke tehnologije u Splitu. Uz 1010 parkirnih mjesta, zaposlenici budućeg Tehnološkog parka u centralnoj gradi imat će na raspolaganju laboratorijske i uredske prostore, coworking centar, menzu, dječji vrtić, teretanu i parkove, a grad Split će dobiti prvi veliki konferencijski centar sa smještaj do 800 sudionika.

Zahvaljujući odobrenim sredstvima, Grad Split upravo je pokrenuo proceduru i objavio prethodno savjetovanje za predmet nabave za projektiranje i građenje centralne zgrade, ukupne procijenjene vrijednosti 116,8 milijuna kuna bez PDV-a. Preostala sredstva osigurat će se u proračunu kroz tri godine.

Rok za realizaciju ostatka prve te druge i treće faze Tehnološkog parka je, kako stoji u darovnici Vlade, 25 godina. U drugoj fazi Tehnološkog parka riječ je o 75 tisuća kvadratnih metara, a naglasak je na uredima i laboratorijima te proizvodnim halama, a u trećoj fazi 20 tisuća metara kvadratnih činit će poslovni toranj s aparthotelom i sadržajem poslovnog uredskog centra, dodatnog velikog kongresnog sadržaja u Splitu. Bez dileme, Tehnološki park Split kapitalni je projekt Grada Splita u godinama što dolaze i ulaznica u svijet visokorazvijene IT industrije. Bivša vojarna na Dračevcu bit će baza pametnoga grada, Split kakav dosad nismo imali priliku vidjeti i živjeti.

Dračevac kao mjesto splitske budućnosti

„Niz je neuspjelih pokušaja da se vrijednom prostoru na Dračevcu udahne novi život. Nakon ustrajnog rada i znanja moje gradske administracije, mojih suradnika, uz sudjelovanje naše Razvojne agencije RaST te aktiviranja ITU mehanizma, došli smo do početka konkretne i opipljive realizacije Tehnološkog parka. Danas imamo čisto vlasništvo, projekt i urednu lokacijsku dozvolu te osigurana sredstva za sufinanciranje prve faze. Sve to nije palo s neba. To je rezultat rada i kompetencije svih ljudi koji su u tome sudjelovali.“ Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Grada Splita

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 23:37