StoryEditor
Splitprvi tim bez liječnika

Tajna poziva Hitnoj u 14.14 sati: ovaj podatak je jedan od ključnih koji bi istražiteljima mogli pomoći u rasvjetljavanju šokantne smrti splitskog novinara

Piše Marina Karlović-Sabolić
7. kolovoza 2022. - 21:34

Klupko tragedije vezane uz smrt novinara Vladimira Matijanića počelo se raspetljavati.

U subotu je obavljena obdukcija, a započeta je i histološka analiza koja bi trebala utvrditi uzrok smrti. U splitskom KBC-u u tijeku je unutarnji nadzor, a u čitav slučaj uključio se i DORH, koji je objavio da će provesti izvide protiv jedne ili više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja uslijed kojeg je prouzročena Matijanićeva smrt.

image

Vladimir Matijanić, novinar i urednik Slobodne Dalmacije
 

Joško Ponoš/Cropix

'Javite se za pet dana'

Istražitelji će, u to nema nikakve sumnje, kao jedan od prvih koraka preslušati snimke poziva koje je Matijanićeva životna partnerica i novinarka Andrea Topić upućivala Hitnoj pomoći u nastojanju da teško oboljelog Matijanića što hitnije hospitaliziraju. I sam Matijanić u svojim je zadnjim danima razgovarao s nizom liječnika pokušavajući ih upozoriti na svoje autoimune bolesti i loše stanje u kojemu se nalazio nakon što je u utorak, 2. kolovoza otkrio da je pozitivan na COVID. Između ostalog i s liječnikom sa splitske Infektologije, koji mu je, kao što se vidi iz snimke pohranjene na njegovom mobitelu, savjetovao da se javi za pet dana ako i dalje bude imao temperaturu i teže disao. Svi ti razgovori su snimljeni i na raspolaganju su istražiteljima.

Iz njih se vidi da su Matijanić i Topić u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza više puta zvali KBC Split i Hitnu pomoć tražeći pomoć i hospitalizaciju. Matijanić je desetak puta zvao hitni infektološki prijem u splitskoj bolnici, a zabilježeni su i njegovi pozivi Hitnoj na 194. Između ostalog i onaj u 12.37. Djelatnici Hitne došli su u Matijanićev stan u 13.07. Andrea Topić odmah je zatražila da ga hospitaliziraju. No rekli su joj da za tim nema potrebe te da se u slučaju pogoršanja jave na Hitnu infektologiju.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Tajna poziva u 14.14

Među telefonskim pozivima, posebno se važan čini onaj kojega je Andrea Topić u 14.14 uputila Hitnoj pomoći. Matijanić je tada već bio potpuno oslabio. Više nije mogao disati i potpuno je poplavio. Tada su joj na Hitnoj rekli da Matijaniću spakira stvari za bolnicu. Taj njezin razgovor s djelatnicima Hitne mogao bi postati ključni dokaz koji će demantirati tvrdnje da nitko za Matijanića nije tražio da ga se preveze u bolnicu. Iz njega će istražitelji jasno moći vidjeti što se doista događalo tog kobnog 5. kolovoza i utvrditi gdje je u Matijanićevoj hospitalizaciji zapelo.

Kolega Matijanić do bolnice nije došao. Nakon što je izdahnuo, ekipa Hitne pomoći, prema svjedočenju Andree Topić, reanimirala ga je više od sat vremena.

Bezuspješno.

Makroskopska obdukcija obavljena je u subotu. Ravnatelj KBC-a Julije Meštrović javnosti se obratio priopćenjem u kojem je potvrdio da su uzeta sva tkiva organa za histološku obradu kako bi se utvrdio uzrok smrti.

– Histološka analiza je u tijeku te ćemo po završetku iste obavijestit obitelj preminuloga, kao i javnost o konačnom uzroku smrti gospodina Matijanića. Nad dijelom okolnosti koje se odnose na postupanje djelatnika KBC-a Split u tijeku je unutarnji nadzor te se očekuje i skorašnji dolazak zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice oko postupanja prilikom pružanja medicinske pomoći gospodinu Matijaniću u Zavodu za hitnu medicinu, pa tako i u KBC-u Split. O svim nalazima bit ćete pravodobno obaviješteni – priopćio je ravnatelj Meštrović.

Histološka analiza trebala bi, prema neslužbenim informacijama, biti gotova za dva tjedna. Tek nakon toga vještaci će moći procijeniti što je bio glavni okidač uslijed kojeg je naš kolega Matijanić preminuo.

image

Julije Meštrović 

Nikola Vilić/Cropix

Prvi tim Hitne pomoći koji je u petak u 13.07 došao u stan Vlade Matijanića nije imao liječnika. Riječ je o tzv. T2 timu koji je sastavljen samo od medicinske sestre ili tehničara sa specijalističkim usavršavanjem te vozača. U istrazi bi se trebalo utvrditi i zašto dispečer na 194 nije Matijaniću poslao T1 tim u kojemu je i liječnik specijalist hitne medicine, koji je na licu mjesta mogao utvrditi da se oboljeli nalazi u teškom stanju i odmah ga odvesti u bolnicu. Umjesto toga procjena je prepuštena medicinskim tehničarima koji nisu ni stručni ni obučeni raditi takve procjene. Niti imaju izrađene protokole za svoje postupanje, pa zapravo često puta rade i mimo svojih realnih kompetencija.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 14:09