StoryEditor
SplitSKANDAL NA RIVI

Svi se čude kojom je brzinom poznati ugostitelj dobio sve dozvole, vlasnica restorana ne može doći sebi: ‘Skratili su mi štekat upola zbog novog restorana!‘

Piše Antea Burazin
14. svibnja 2022. - 10:45

Metar kvadratni ugostiteljima koji posluju Rivi zlata vridi! Kada se izgubi samo nekoliko kvadrata vanjske terase, već se osjeti gubitak u poslovanju. A kako li je onda tek kada je u pitanju 40 kvadrata? Upravo je takva nepovoljna sudbina zadesila Jelenu Šerić, vlasnicu restorana "Twins" na Rivi koja je prema odluci Grada, a zbog dolaska novoga zakupca na Rivu, morala umanjiti štekat skoro pa upola. S 90 na 51,36 metara kvadratnih.

Tvrtka "Mat Martini" na Rivi, pored Bobisa, otvara novi ugostiteljski objekt, restoran "Piccolo", a vlasnik tvrtke na još nekoliko lokacija u gradu drži ugostiteljske objekte.

Kako su nam iz Banovine pojasnili, logika kojom su se vodili je da svima koji posluju u tom dijelu najatraktivnije splitske šetnice, dodjele jednaku površinu štekata (51,36 m2), bez obzira na to nalazi li se objekt na katu ili u prizemlju. Inače prema Pravilniku, onaj čiji je unutrašnji prostor na katu, što je slučaj kod "Twinsa", prednost za štekat mora prepustiti onima čiji je objekt u prizemlju.

image

Štekat koji dijeli "Piccolo" i "Twins"

Joško Šupić/Cropix

O dodjeli štekata i njegovoj površini odlučuje Komisija za postavljanje štekata koju je u ljeto 2020. godine osnovao bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a na čijem je čelu trenutno Ivica Pletikosić. Kako nam je rekla vlasnica "Twinsa", jedino je njen štekat, koji, kako napominje, ni ne graniči s novim zakupcem, pretrpio ovoliko drastično oduzimanje površine.

U svemu ovome iznenađuje žurna reakcija Splitsko-dalmatinske županije, odnosno njenoga Odjela za pomorstvo i turizam koji je "Piccolu" nakon predane dokumentacije, 28. veljače ove godine dodijelio Minimalne tehničke uvjete (MTU) potrebne za početak obavljanja ugostiteljske djelatnosti. Međutim, kako tvrdi Šerić, radovi na preuređenju "Piccola" započeli su nakon Nove godine, a s obzirom na to da se u objektu prethodno nije obavljala ugostiteljska djelatnost već je u prostoru bila prodavaonica nakita, MTU se nisu mogli naslijediti od prijašnjeg zakupca. Što onda, prema tvrdnjama vlasnice "Twinsa", znači da je novi zakupac u samo mjesec i pol dana nekadašnju prodavaonicu nakita od 17 m2 uspio prenamijeniti u restoran. Upit smo proslijedili i županijskom Odjelu koji nam je odgovorio da su očevid objekta obavili su 25. veljače.

image
Joško Šupić/Cropix

- Rješenje kojim se utvrđuje ispunjavanje minimalnih uvjeta ugostiteljskog objekta izdaje se nakon što stranka priloži sve dokaze te se odradi očevid ugostiteljskog objekta. Uvidom u spis utvrđeno je da je ugostiteljski objekt PICCOLO na Rivi priložio: dokaz o registriranoj djelatnosti tvrtke, ugovor o zakupu s vlasnikom prostora, Uporabna dozvola od 11. siječnja 2022. godine, Rješenje Konzervatorskog odjela u Splitu od 11. veljače 2022. godine, Zapisnik o izvršenom pregledu, ispitivanju i mjerenju električne instalacije od 22. veljače 2022., Izvještaj o izvršenom pregledu, ispitivanju i mjerenju sustava mehaničke ventilacije od 22. veljače 2022., Rješenje Ministarstva zdravstva kojim se utvrđuje da su provedene mjere zaštite od buke od 23. veljače 2022., Atest higijenske ispravnosti vode od 24. veljače 2022., Zapisnik povjerenstva o obavljenom očevidu u ugostiteljskom objektu od 25. veljače 2022. kojim se utvrđuje da ugostiteljski objekt ispunjava minimalne uvjete sukladno Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata – odgovorili su iz Županije.

image
Joško Šupić/Cropix

U nastavku su dodali kako "nisu nadležni za eventualne preinake i dodatno uređenje prostora nakon što je izdano rješenje". Kontaktirali smo i vlasnika "Piccola" Martina Matijaševića, koji o ovome pitanju nije htio davati izjave, već nas je uputio na njegova odvjetnika.

Zahtjev za produženjem ugovora o štekatu Šerić je Gradskoj upravi predala 6. prosinca 2021. za iduću godinu.

- Referenticu iz Banovine zaduženu za sastavljanje ugovora nekoliko sam puta kontaktirala vezano za potpisivanje ugovora. Dan prije davanja ostavke bivše vlasti, kontaktirala me je da hitno taj dan moram potpisati novi ugovor. U tom me razgovoru obavijestila i da će se određena površina na Rivi dodijeliti novom zakupcu, a moj štekat umanjiti za 40 kvadrata – poručuje vlasnica restorana, koja je date uvjete odbila, i zatražila sastanak u Banovini.

Hladan tuš

Kako napominje, neugodno je iznenadilo to što je nitko iz Grada prethodno nije obavijestio o ovakvoj odluci, već je kako tvrdi, dovedena pred gotov čin. Zanimljivo je i to da je vlasnik "Piccola" ugovor o korištenju štekata potpisao prije nego što je Šerić uopće bila obaviještena o tome da će joj se oduzeti značajna površina štekata. Iz Banovine su nam potvrdili da su 8. travnja kontaktirali Šerić da je obavijeste o novoj odluci dodjele štekata, a 7. travnja Matijašević je već potpisao ugovor.

Kako je istaknula, Ivica Pletikosić, predsjednik Komisije za postavljanje štekata, gradsku je odluku opravdao time što se tvrtki "Mat Martini" unutrašnji prostor ugostiteljskog objekta nalazi u prizemlju.

- Grad je išao logikom da svima na ovom dijelu Rive dodjeli jednake štekate, ali prema površini unutrašnjega prostora, mi ni nismo jednaki. Uvijek se veličina štekata određivala prema unutrašnjim gabaritima kojima se dodavalo još 50 posto od površine. Dakle, ako imate 10 m2 unutrašnjeg prostora, možete imati štekat od 15 m2. Unutrašnji prostor "Twinsa" ima oko 36 m2, a "Piccolov" 17 m2 – pojašnjava.

- Želim istaknuti da svatko ima jednako pravo poslovati na Rivi. Ali postojala su do sada neka pravila. Moj se prostor nalazi na katu, a u prizemlju ispod je sladoledarnica koja nije zahtijevala štekat, no u slučaju da zatraži, imaju prednost. Stoga ja nikoga ne kočim. Apsurd je i da je "Piccolo" zahtjev za štekatom predao krajem veljače, a istoga su dana predali i zahtjev za MTU, dok im je objekt još bio u fazi renoviranja, kako je to moguće? – kazuje vlasnica restorana na splitskoj promenadi. Napominje i kako su im radove 3. veljače zaustavili konzervatori, o čemu smo im poslali upit, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Za komentar smo upitali i jednog splitskog dugogodišnjeg ugostitelja.

- Samo mjesec dana čekao sam na Minimalne tehničke uvjete za prenamjenu štekata, a kamoli za unutarnji prostor. Nisam čuo da je netko dobio Minimalne tehničke uvjete u tako brzom roku, a pogotovo ako se radi o restoranu gdje su uvjeti još rigorozniji i ako ga se u potpunosti treba prenamijenit - mišljenje je vlasnika kafića u širem centru. 

Obrazloženje iz Banovine

"Twins" (tvrtka Marovac) koji se nalazi na katu zgrade koristio je do umanjenja štekata površinu od 90,00 m², dok su njemu susjedni ugostiteljski objekti koristili štekate površine cca 50,00 m².

Komisija za štekate odluke donosi temeljem Odluke o davanju u zakup javnih površina u vlasništvu Grada Splita, Pravilnika o odrađivanju visine zakupnine/naknade, zonama i načinu korištenja javnih površina, Rješenja o imenovanju Komisije za postavljanje štekata na području Grada Splita i osobnih stručnih mišljenja - iz gradske su uprave obrazložili svoju odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2022 18:19