StoryEditor
SplitAGRARNA ELITA U SPLITU

Svi poljoprivredni stručnjaci iz Hrvatske i Mediterana u petak dolaze u Split na forum AGROMED: Glavna tema je kvalitetnija proizvodnja hrane uz očuvanje okoliša

Piše PSD
30. lipnja 2021. - 14:18

Vodeći poljoprivredni stručnjaci i čelni ljudi iz agrobiznis sektora iz Hrvatske i drugih zemalja Mediterana okupit će se na prvom Mediteranskom poljoprivrednom forumu AGROMED koji će se održati u petak, 2. srpnja 2021. godine u hotelu "Cornaro" u Splitu.

- Proizvodnja hrane pokazala se kao važan čimbenik svake suverene države tijekom pandemije korona krize. Pandemija je ukazala da su države posebno osjetljive ako su ovisne o uvozu te ukoliko nisu pokrenule sve svoje potencijale i resurse s kojima raspolažu.

image
Anđelko Milardović
Tomislav Krišto/Cropix

Mediteran danas nije samo prostor življenja i stil života, nego uz sve druge prednosti, ima i ogroman potencijal u agraru - da ostvari svoje perspektive i mogućnosti i kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU koja je pred nama, a koja je utemeljena na samo održivosti, kružnoj ekonomiji i bio-eko proizvodnji kao strateškom smjeru nove društvene paradigme - izjavio je prof. dr.sc. Anđelko Milardović, organizator AGROMED-a i direktor Instituta za europske i globalizacijske studije

Mediteranski forum utemeljen u rujnu 2020. kao okosnica nove društvene paradigme, sa ciljem da postane mjesto susreta teorije i prakse u području poljoprivrede.

Hrvatski, ali i poljoprivrednici iz drugih zemalja tako će na forumu Agromed imati mogućnost predstaviti svoje proizvode, a naglasak će se najviše staviti na poljoprivredne simbole toga područja poput grožđa, vina, smokve, masline i ulja, ali i ribarstva te specifičnu stočarsku proizvodnju.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Organizatori AGROMED-a posebno ističu kako su suvremeni izazovi - klimatske promjene, pandemije, ekonomske krize ukazale s kojim se sve izazovima susreće poljoprivreda.

- Proizvodnja hrane u čitavoj Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj treba biti ekonomski i ekološki prilagođena Europskom zelenom planu te ciljevima novih strategija i to one "Od polja do stola", te Strategije o bioraznolikosti, ali i nove Zajedničke poljoprivredne politike EU o kojoj se ovih dana vode žustre rasprave između država i EU institucija.

Kako povezati proizvodnju hrane po novim pravilima, provoditi nove investicije i uvoditi moderne tehnologije veliki je izazov za cijeli Mediteran koji je kroz povijest pokazao svoju žilavost, ali i dalje proizvodi hranu vrhunske kvalitete.

Mediteran se posebno ističe kroz svoju gastronomiju koja je prepoznata kroz rast i razvoj turizma, a sada je važno definirati i nove strateške ciljeve kako bi se proizvodilo više i kvalitetnije, sukladno paradigmi očuvanja klime i okoliša - naglašava Vedran Obućina, voditelj Foruma.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kroz tri različite panel rasprave poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o temama:

"Mediteranski identitet i poljoprivreda" - panel posvećen zajedničkom identitetu sjeverne i južne obale toga područja,jedinstvenom stilu života te viziji građanstva, sljedeća je "Hrvatska kao dio Mediterana" - propituje ulogu Hrvatske u sveopćoj sredozemnoj budućnosti, posebice u poljoprivrednoj politici te "Izazovi hrvatskog mediteranskog agrara" - orijentiran je domaćim pitanjima koji sadrže kolektivnu dimenziju propitivanja vlasništva i zemljišta, te povijesno iskustvo hrvatske poljoprivredne politike u sredozemnom priobalju.

Na Forumu će biti predstavljen Studij Mediteranske poljoprivrede Sveučilišta u Splitu kao i tradicija hrvatskog agrara s toga područja. Sve informacije o Mediteranskom poljoprivrednom forumu „AGROMED“ možete pronaći na web stranci https://agromediterraneanforum.com/.

item - id = 1109410
related id = 0 -> 1129549
related id = 1 -> 1129536
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 03:32