StoryEditor
Splitturistički biser

Svi Kerumovi ljudi potpisali da Županija i Grad odbijaju otkupiti 'Marjan': nedovršeni hotel na zapadnoj obali novog vlasnika će dobiti za par mjeseci?!

Piše Tanja Gattin
13. kolovoza 2019. - 11:13

Grad Split i Županija neće iskoristiti pravo prvokupa starog dijela hotela "Marjan" po cijeni koja će biti postignuta na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi, koju, dodajmo, upravo provodi Financijska agencija (Fina) i koja završava danas u ponoć.

Naime, nekada prepoznatljivi hotelski toranj je Ministarstvo kulture 2013. godine proglasilo kulturnim dobrom, a za "Marjan" i njegov aneks je na dražbi stigla ponuda od 324,04 milijuna kuna (koliko iznosi početna cijena, op.a.), za koju se pretpostavlja da ju je "na stol" stavila rovinjska "Adris grupa".

Hoće li to biti konačna dostignuta cijena za nesuđeni visokokategornik na Zapadnoj obali, odnosno ima li još zainteresiranih kupaca, treba pričekati do ponoći. U svakom slučaju je sigurno da ponuditelj neće odustati jer onda bi izgubio 30 milijuna kuna, koliko je uplatio na ime jamčevine, što ni velikim kompanijama poput "Adrisa" nije zanemariva svota, dapače.

Odricanje prava prvokupa znači da Rovinjanima, kao trenutačno najizvjesnijem kupcu "Marjana", probleme u preuzimanju neće stvarati poduzetnik i bivši poteštat Željko Kerum, koji taj nekadašnji splitski turistički biser nije uspio obnoviti sredstvima koje je tada njegova tvrtka "Adriatic" dobila od austrijske Hypo banke, da bi ga na koncu izgubio pod teretima i pritiskom neotplaćenih kredita.

Da je upravo Kerum sada htio stvarati probleme u ovom postupku, to je lako mogao učiniti budući da upravo on, formalno preko svoje Hrvatske građanske stranke, "drma" i Gradskim vijećem i Županijskom skupštinom. Umjesto toga su ta dva lokalna zastupnička tijela na svojim sjednicama održanima 29. i 31. srpnja, znači dan prije i dan poslije početka javne dražbe, donijela zaključke da ne namjeravaju koristiti pravo prvokupa "Marjanovih" nekretnina.

Ti dokumenti su doneseni na temelju obavijesti Ante Gabelice, stečajnog upravitelja hotelijerskog poduzeća "Adriatic" u čijem je portfelju "Marjan", da su stari i novi dio hotela kao cjelina procijenjeni na 432,06 milijuna kuna i da se u ovom dražbenom krugu ne mogu prodati ispod 324,04 milijuna kuna. Gore navedene zaključke u konačnici su potpisale dvije Kerumu bliske osobe koje, kao što je već godinama poznato, bez njega ne bi bile na tim čelnim pozicijama.

Prvi je Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća, inače sin Đeni Vuković, djevojke Saše Horvata, HGS-ova gradskog vijećnika koji je šurjak Željku Kerumu. Drugi je Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine, inače suprug Kerumove sestre Mare.

Uz to su iz Ministarstva državne imovne, u ime države, odgovorili da se na njih ne odnose odredbe o pravu prvokupa. Uz ta tri dokumenta daljnji postupak preuzimanja "Marjana" trebao bi ići glatko.

Zato smo Antu Gabelicu, stečajnog upravitelja "Adriatica", upitali kada će nedovršeni objekt na Zapadnoj obali napokon dobiti novog vlasnika, koji će mu dati novi sjaj.

– Nakon dražbe ću, po nalogu suda, obračunati troškove stečajnog postupka, a sudac će donijeti rješenje o dosudi nekretnina kupcu i odrediti mu rok za uplatu kupovnine. Cijeli postupak bi trebao biti gotov u roku par mjeseci – kaže upravitelj Gabelica.

Znači, hotel "Marjan" bi u roku od par mjeseci trebao biti u rukama novog vlasnika.

item - id = 618284
related id = 0 -> 1127592
related id = 1 -> 1126350
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 21:17