StoryEditor
SplitDRUGA BOLNICA U DRŽAVI

Svi HDZ-ovi Dalmatinci glatko odbili prijedlog o povećanju ulaganja u KBC Split; Petar Škorić: Moramo se krpati onim što imamo

Piše Ivica Marković
19. studenog 2019. - 12:47

Da političari koji predstavljaju dalmatinski puk u Saboru često kada dođu u Zagreb zaborave gdje im je baza, najbolje pokazuje sljedeća priča.

Prošlog se tjedna u Saboru prihvaćao državni proračun za iduću godinu, a prije njegova izglasavanja i oporbenjaci su imali mogućnost predlaganja amandmana, koje je Vlada u konačnici redom odbijala.

Tako je Miro Bulj (Most) predložio amandman po kojemu bi kapitalna ulaganja za KBC Split u 2020. godini trebala narasti s četiri milijuna kuna na 14 milijuna.

– Tražio sam da se kapitalna ulaganja u KBC povećaju za 10 milijuna kuna jer smatram da je četiri milijuna kuna izuzetno nizak iznos. Ujedno sam tražio da se započne financiranje i izrada projektne dokumentacije za etažne garaže, koje su nužne za funkcioniranje i bolnice i grada općenito.

Odbijen sam i u jednom i u drugom slučaju.

Kad sam izlagao svoje zahtjeve, sabornica je bila prazna, ali kad se glasalo, dvorana je bila puna i svi zastupnici vladajuće većine odbili su moje amandmane.

Jasno mi je da će vladajući to odbiti, jer ipak smo mi “samo” oporba, ali čudim me zašto povećanje iznosa za kapitalna ulaganja u KBC Split nisu zatražili HDZ-ovci iz devete i desete izborne jedinice.

Predlagao sam im da oni iznesu tu ideju pa da, eto, oni poentiraju u narodu, i rekao sam im da ću kao oporbenjak glasati za to, ali nisu pristali ni na to. KBC Split je najvažnija hrvatska bolnica, za koju ne glasaju ni oni, saborski zastupnici koji se liječe u njoj – ističe Bulj.

I doista, na Facebook stranici “Kopilica live”, koju su pokrenuli stanovnici tog dijela Splita tijekom borbe protiv izgradnje još nerealiziranog autobusnoga kolodvora u njihovim “dvorištima”, jasno se vidi slika glasanja u Saboru kad je bila riječ o amandmanu koji bi išao u korist Firula i Križina.

Svi iz vladajuće koalicije glasali su protiv, ali nas stanovnike Splita ipak najviše “boli” to što su kontra svoga grada glasali i oni koji su rodom iz Splita i naše županije. Ukratko rečeno, svi su junaci mukom zamukli.

Od ukupno 13 HDZ-ovih sabornika iz Dalmacije, dvoje ih u trenutku glasanja nije bilo u klupama, dok se preostalih 11 izjasnilo – protiv.

– To je šira priča, pozadina je sasvim drugačija – tvrdi Petar Škorić, saborski zastupnik i čelnik gradskog HDZ-a, te dodaje:

– Oporba uvijek daje amandmane na prijedlog proračuna i tada ispada da se oni brinu o svemu i o svima. Proračun je toliki koliki jest. Moramo se “krpati” s onim što imamo.

Splitski KBC trebamo promatrati unutar sustava Ministarstva zdravstva i treba vidjeti koliko je on dobio novca za iduću godinu. Nikada resorno ministarstvo nije zapostavilo naš KBC. Splitska bolnica je druga najvažnija u Hrvatskoj i nitko od nas nije glasao protiv KBC-a.

U predstojećem razdoblju KBC će imati velika i značajna ulaganja, o čemu se već pisalo i ni za što neće biti uskraćen.
Vidjet ćemo što će biti s državnim ulaganjima u jedini dalmatinski KBC.

Činjenica je da se u Puli gradi nova bolnica, čija je vrijednost 650 milijuna kuna, u Rijeci također, jer se planira investirati oko dvije milijarde kuna, a za Split se ne mogu povećati kapitalna ulaganja za 10 milijuna kuna, što je, za usporedbu, cijena jednog uređaja za magnetsku rezonanciju snage tri tesle.

 

14
milijuna kuna iznosio bi 'fond' kapitalnih ulaganja u KBC Split tijekom 2020. da je usvojen amandman Mira Bulja

4
milijuna kuna za ključne investicije u najveću dalmatinsku bolnicu uvršteno je u državnu 'blagajnu' za 2020.

 

#HDZ#KBC SPLIT#MIRO BULJ#PETAR ŠKORIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 22:21