StoryEditor
Splitveliki dan

Sveučilište u Splitu proslavilo 46. obljetnicu osnutka, ima niz razloga za slavlje: Rektorova nagrada za 29 studenata, Trebotiću počasni doktorat

15. lipnja 2020. - 18:23

Sveučilište u Splitu danas je proslavom na Medicinskom fakultetu svečano obilježilo svoju 46. obljetnicu osnutka. Rektorovu nagradu za izvrsnost dobilo je 29 studenata, uručene su plakete, nagrade za iznimne uspjehe, javna djelovanja, a petoro profesora dobilo je počasno zvanje professori emeritus, dok je počasni doktorat dodijeljen Matku Trebotiću.

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, nije krio svoje zadovoljstvo i sreću.

- Možemo biti zadovoljni kada pogledamo ljestvice na kojima se nalazi splitsko Sveučilište, objekte koje finaliziramo poput studentskog doma na Spinutu. Toliko smo toga napravili u Splitu, a što se tiče studenata apsolutno sve radimo za njih, kazao je rektor Ljutić.

Dodao je kako u planu imaju izgradnju još jednog studentskog doma u okviru Kampusa jer, kako kaže, što je više smještaja, bit će i više studenata.

- Veselim se natpisima kako je Split postao hit za studente. Naša želja je europski fakultet i europsko sveučilište, a tu želju promoviramo kroz mrežu sveučilišta i na tom polju možemo biti ponosni.

U zadnjih godinu dana napravljeno je preko tisuću znanstvenih radova, a svaki rad diže našu ljestvicu na vižu razini te znači više studenata i perspektiva ne samo za naše studente nego i djelatnike. Ova obljetnica velik je dan za nas. Sve je posvećeno našoj mladosti jer da nema njih koji žele kod nas studirati, ne bi ni nas bilo. Moja poruka studentima je neka uče, cijeli svijet je njihov i nek se vrate u našu domovinu jer imaju što i gdje izgrađivati, poručio je rektor Ljutić.

Ukupno 29 studenata dobilo je Rektorovu nagradu za izvrsnost za akademsku godinu 2018./2019., a jedan od njih je i Frane Bešker, sad bivši student UNIST-a, a tada student završne treće godine preddiplomskog stručnog studija Trgovinsko poslovanje.

- Do ove nagrade došao samo dobrim ocjenama i znanstvenim radom na međunarodnoj konferenciji. Nagrada mi puno znači za daljnje poslovno usavršavanje, a bit će i dodatna prednost na tržištu rada. Nadam se da će mi jednog dana pomoći i pri upisu doktorata, rekao je Frane.

Na svečanosti na Medicinskom fakultetu u počasno zvanje Professori emeritusi promovirani su prof. dr. sc. Zoran Babić, prof. dr. sc. Nikola Bižaca, prof. dr. sc. Izet Hozo, prof. dr. sc. Ante Mihanović i prof. dr. sc. Ivica Veža.

Plakete su dobili prof. dr. sc. Roko Andričević, dr. med. Željko Ivančević, izv. prof. dr. sc. Dario Miočević, prof. dr. sc. Lidija Petrić, prof. dr. sc. Ante Tonkić, prof. dr. sc. Marko Trogrlić te izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov.

Među brojnim gostima na proslavi Dana Sveučilišta u Splitu bili su i ministar zdravstva Vili Beroš, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivana Franić, nadbiskup Splitsko-makarski mons. Marin Barišić, župan Blaženko Boban te gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Nagrađeni studenti


Rektorovu nagradu za izvrsnost za akademsku godinu 2018./2019. dobili su Ante Knežević i Ivana Baković s Ekonomskog fakulteta, Tomas Pinjušić i Klementina Vidjak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Anita Marasović i Ivana Bošnjak s Filozofskog fakulteta, Duje Pavić i Petra Radonić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Marija Matanović s Katoličko bogoslovnog fakulteta, Antea Hrepić i Anđela Lukin s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Mia Lučin i Matej Babić s Kineziološkog fakulteta, Jelena Šuto i Anđela Pijuk s Medicinskog fakulteta, Roko Glavinović i Nur Assani s Pomorskog, Antonio Buljan i Marina Baković s Prirodoslovno-matematičkog, Silvija Anić i Ivona Pupačić s Umjetničke akademije, Domagoj Barbarić i Barbara Krvavec sa Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, Petra Plavšić i Ana Budimir sa Sveučilišnog odjel za studije mora, Zvonimir Puljić i Antonella Rupčić sa Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija te Anđela Andrijašević i Frane Bešker sa Sveučilišnog odjela za stručne studije.

Posebna rektorova nagrada za izniman uspjeh u javnom nastupu, djelovanju, sudjelovanju i uspjehu na državnim i međunarodnim natjecanjima dodijeljena je: grupi studenata FESB Hydro Team s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, čiji su članovi Matej Dević, Duje Fržop, Ines Tokić, Ela Kalinić, Jure Penga, Ana Puljić, Filip Raič, Ante Buble, Jure Bebić, Mateo Sikirica, Jana Vojnović, Luka Galić, Karlo Vučić i Milivoj Papec; Josipu Podrugu, studentu Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti; Silviju Biliću, studentu Umjetničke akademije u Splitu; skupini studenata s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a koju čine Danica Bajić, Iva Crnjac, Danijela Galić, Ena Ivić, Petra Salatić, Ema Topalović, Marko Vučemilo te skupini s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, a koju čine Tea Dujmović, Lucija Guć, Antea Hrepić, Antonija Parčina i Ljilja Žilić za zajednički projekt "Biokemija eteričnog ulja" te Marijani Vučković i Hrvoju Raosu, studentima Medicinskog fakulteta.

Rektorovu nagradu za studentski znanstveni ili umjetnički rad dobila je Veronika Ravlić, studentica Umjetničke akademija, studij Glasovir.

Izravnu rektorovu nagradu dobili su Stipo Margić, student Sveučilišnog odjela za stručne studije, Udruga studenata Herceg-Bosne te Hrvatski studentski zbor.

Zbog posebnog doprinosa u humanitarnoj akciji #StudentiPomažu u kojoj su se izrađivali liječnički viziri, Rektorova nagrada dodijeljena je Slavenu Damjanoviću, Mateu Marušiću, Mateju Mlakiću i Draženu Bariću.

Trebotić: Dobio sam puno odličja i nagrada, ali ova mi je najdraža


Na proslavi 46. obljetnice osnutka Sveučilišta u Splitu počasni doktorat u ponedjeljak je dodijeljen Matku Trebotiću, jednom od najznačajnijih splitskih likovnih umjetnika, po struci arhitektu.

Dekanica Filozofskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov, kazala je kako je teško, gotovo nemoguće u kratkom vremenu sagledati važnost Matka Trebotića na hrvatskom kulturnom obzorju.

Istaknula je kako njegova prisutnost na hrvatskom kulturnom horizontu kontinuirano traje skoro šest desetljeća, a počasni doktorat Sveučilišta u Splitu iskren je i autentičan iskaz zahvalnosti.

- Čast je dobiti ovakvu nagradu u Splitu i velika je to stvar. Dobio sam puno odličja i nagrada, ali moram priznati da mi je ova najdraža i srcu najbliža. Kvaliteta je biti u istoj prostoriji kao svi ovi mladi ljudi.

U zadnje vrijeme svi koji su pisali o meni su dosta mlađi i kada uspostavite s njima kontakt, znači da ste uspjeli - kazao je Trebotić primajući počasni doktorat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 16:28