Splitnatječajna sredstva

Sveučilište u Splitu podijelilo 814.000 kuna studentskim udrugama: najviše novca dobili košarkaši i malonogometaši

Piše Merien Ilić
23. srpanj 2018. - 20:44

U rektoratu Sveučilišta u Splitu potpisani su ugovori o dodjeli natječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata Sveučilišta u akademskoj godini 2017./2018.

Riječ je o natječajnim sredstvima koja su preostala nakon raspodjele nenatječajnih sredstava dodijeljenih u lipnju. Visina natječajnih sredstava je ukupno 814 tisuća kuna, a prema Pravilniku o raspodjeli sredstava iz upisnina Sveučilišta u Splitu dodijeljena su studentskim udrugama za financiranje studentskih projekata u tri područja: znanost i tehnologija, kultura i umjetnost i sport.

- Ovim želimo potaknuti studentski aktivizam i projekte, a sve s ciljem da svaka kreativnost studenata dođe do izražaja. U području znanosti i tehnologije dodijeljeno je ukupno 279.423 kuna za 28 projekata, za područje kulture, umjetnosti i sveučilišnih medija 261.328 kuna za 19 projekata, te pet projekata za sport koji će ukupno dobiti 273.460 kuna - rekao je na potpisivanju rektor prof.dr. Šimun Anđelinović.

Na potpisivanju bila je i Marina Mašanović, predsjednica Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu koji je aktivan već 7 godina kroz ronjenje, razvoj ribolovnih alata i organizaciju ribolovnih natjecanja.

- Prijavili smo dva projekta: dizajn vrše za lov škampa pa ćemo vidjeti je li taj alat ekonomičniji, selektivniji i efikasniji, te ćemo organizirati natjecanje u udičarenju u listopadu u kojem ćemo vidjeti je li oblik udice utječe na selektivnost ribolovnog alata. Studenti će na temelju toga napisati znanstveni rad i prezentirati ga na međunarodnim konferencijama - objasnila je Marina čiji je klub dobio ukupno nešto više od 23 tisuće kuna za dva projekta.

Najviše, pojedinačne iznose, nešto više od 90 tisuća kuna, dobili su sportski projekti odnosno studenti košarkaši i malonogometaši koji su se plasirali u prvu ligu.

Josip Podrug, predsjednik Studentskog zbora rekao je kako se s potpisivanjem kasni pet, šest tjedana, no u roku dva dana sve uplate bi trebale biti na računima udruga i pojedinaca. Svjestan je da su studenti ogorčeni jer su u zakašnjenju s projektima s obzirom da nije sjeo novac od prethodnih projekata, no sada bi sve trebalo biti u redu, odnosno novac bi trebao biti uplaćen na račune udruga, odnosno studenata.

#SVEUčILIšTE U SPLITU#PROJEKTI#STUDENTSKE UDRUGE