StoryEditor
Splitženski timbar gradu

Svečano otkriven mural u čast Palmine Piplović: ‘Tragedija je što nema gradonačelnika, što nikoga nije poslao. Ovo nitko neće moći izbrisati‘

10. listopada 2020. - 15:42
Nikola Vilić/Cropix

- Kad vas vidim u ovolikom broju znam da Plamina neće biti zaboravljena. Hvala vam svima, od srca - kazao je Radovan Piplović, nećak tragično strale Palmine Piplović, u čiju je čast u splitskom Varošu danas otkriven mural.

Završni je to događaj 2. Mediteranskog ženskog festivala u organizaciji Domina, ispred kojih se Mirjana Kučer okupljenima obratila upozoravajući na nepravedan položaj žena u javnom prostoru grada Splita.

Ističući potrebu za prepoznavanjem ženskog doprinosa gradu, Andrea Resner, autorica murala posvećenog tragično stradaloj djevojci, koja je, podsjetimo, 1944. godine mučena i obješena zbog pomaganja partizanima, zahvalila se na inicijativi koja joj je koja joj je, kako je kazala, omugćila da oda počast Palmini, te doprinesu smanjenu rodnog disbalansa u toj sferi.

- Hvala svim prolaznicima i stanovnicima Palmine koji su me ovih dana podržali i doprinijeli valu sreće i pozitive - dodala je zahvalivši sestrama Jeleni i Ives Cikatić, koje su za oslikavanje murala ponudile zid svoje kuće.

- Meni je kako ditetu iz Varoša, unuci bebe i dide koji se rodio ovdje, kćeri majke koja je bila slikarica, ovo sasvim normalno i čini jednu cjelovitu sliku. Ovaj je mural lega na pravo misto, drugačije nije moglo biti - kazala je Ives Cikatić, nadovezujući se na pohvale, dodavši kako je Palmina zaslužila ovakvu gestu.

S rodne ravnopravnosti na politiku priču je skrenuo Zdravko Roje, predsjednik ˝Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita˝ ističući kako je i Varoš zaslužio ovu gestu, jer je riječ o djevojci koja je bila na stupu antifašističke borbe staroga Splita.

- Predložio bih da se ovakva događanja nadopune inicijativom prema kotaru, od kojeg imate pravo tražiti da se mural proširi s jednom oznakom, jer ovo je šetnica, pa da se napišu dvije, tir riječi sjećanja na Palminu, kako bi prolaznici koji možda ne znaju o kome je riječ dobili potpunu sliku - kazao je Roje, ističući kako bi slične punktove trebalo uključiti u turistički vodič grada Splita.

Da će ova posveta pronaći mjesto na turističkim kartama grada pod Marjanom kazala je Mirjana Kučer, spomenuvši kako su u udruzi već izradili vodič u spomen znamenitih žena, a da je u planu i izrada predložene table kazao je Vjeko Santrić, ispred ˝Građanske inicijative Split˝

- Već se radi na izradi table prepoznavanja - odnosno notacije o čemu se radi, kakvu će dobiti ovaj, ali i mural u Plinarskoj, kao i neki naredni na kojima radimo - kazao je Santrić, za čijeg je mandata u gradskom kotaru Varoš, još 2017. godine ustanovljen Dan sjećanja na Palminu, koji je smjenom vlasti ispao iz domene službenog obilježavanja.

Politika je nadglasala priču o rodnu ravnopravnost i istupom Ranka Britvića, koji je u ime prisutnog predsjedništva ˝Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista - VEDRA˝ kazao kako je "ne sjetiti se cure koja simbolizira jednu od tisuće stradalih za slobodu Hrvatske, za slobodu Splita - tragedija".

- Danas je tragedija što ovdje nema gradonačelnika, što nikoga nije poslao. Mislim da ovakve akcije potiču poglavito mlade na razmišljanje. Ovo nitko neće moći izbrisati i ostat će ovdje kao podsjetnik. A kad se onaj gore vrtić bude zvao po njenim imenu, onda će stvari sist na svoje misto - istaknuo je Britvić.

Ni u Dominima nisu krili razočarenja izostalom podrškom gradskih vlasti, koje, kako je kazala Mirjana Kučer, ne pokazuje interes za suradnju s građanima.

- Mi smo pokušali napraviti dva murala, od kojih jedan na zgradi vrtića koji je nekoć nosio Palminino ime, ali od Grada nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor pa nas ne čudi što se ni na ovaj poziv nisu odazvali. Ovakav njihov odnos očit je pokazatelj otuđenosti i nesvijesti za ono što se dešava u gradu - kazala je Kučer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2021 12:11