StoryEditor
Splitzimmer frei

Sve spremno za veliku invaziju turista: evo kakve su prognoze za ovogodišnju popunjenost u obiteljskom smještaju i imaju li splitski iznajmljivači razloga za strah od lošije sezone

25. travnja 2019. - 10:20

Kuhinje i posuđe se generalno sređuju, jogiji se zrače, a nove vrtne garniture kupuju. Ukratko, predsezonske pripreme u obiteljskom smještaju u Splitu su počele i prvi turisti samo što nisu pokucali na vrata. Situacija u Grčkoj i Turskoj se stabilizirala, spomenute destinacije ponovno su skočile na ljestvici prioritetnih zemalja za ljetovanje, zbog čega se kod nas u zadnje vrijeme često spekulira jesmo li i dalje hit destinacija i hoće li i ovog ljeta biti pomame za splitskim apartmanima ili će se ubrzo početi žaliti za nekim boljim vremenima.

Na području grada Splita trenutačno je registrirana 22.421 postelja samo u obiteljskom smještaju, a privatnih iznajmljivača je ukupno 5726. Podaci su to koje smo službeno dobili iz ureda Turističke zajednice grada Splita, od kojih doznajemo i to da je prema sadašnjem stanju registriranih postelja za iznajmljivanje brojka manja nego što je bila prošle sezone. Međutim, valja naglasiti da je to trenutačna statistika jer u ured i dalje stižu rješenja o kategorizaciji s kojima svakog dana brojka iznajmljivača raste.

- Broj kreveta na istoj je razini, odnosno umanjen u odnosu na ljeto 2018. godine. No, ovi podaci ne pokazuju realno stanje, jer rješenja o kategorizaciji pristižu i još se ne zna broj registriranih objekata za ovu godinu - kažu iz TZ-a grada Splita.

Među dosad prijavljenim jedinicama obiteljskog smještaja najviše je onih koji ispred ulaznih vrata imaju istaknutu ploču s tri zlatne zvjezdice.

- U obiteljskom smještaju najviše ima objekata s tri zvjezdice, međutim, s obzirom na to da je tek prva polovica godine, usporedba nije realna - dodaju iz TZ-a grada Splita.

Kakvo je stanje bukinga i koja su očekivanja za iznajmljivače obiteljskog smještaja, doznali smo od Martine Nimac Kalcine, predsjednice Sekcije Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja kaže da je buking sličan lanjskome.

- Komentari iznjmljivača obiteljskog smještaja su dobri. Kažu da je buking dobar i zaista nije onakav, odnosno lošiji, kako ga se opisuje u posljednje vrijeme. Rekla bih više da je buking lošiji na razini cijele zemlje, a na razini grada Splita i cijele županije je jednak lanjskome, ako ne i bolji. Iz komunikacije s nekim kolegama sam čak čula informaciju da će na području Splitsko-dalmatinske županije ovog ljeta u postocima biti dvoznamenkasto povećanje bukiranja u svim oblicima turizma i kapacitetima u odnosu na prošlu turističku sezonu. Za obiteljski smještaj na području Splita do mene su dosad došli samo pozitivni komentari o rezervacijama - kaže za ovaj oblik turizma Martina Nimac Kalcina, koja pak dodaje da uvijek ima iznimaka, pa tako i u ovoj situaciji, a da je već sad jasno i sigurno da će biti puno last minute rezervacija.

- Ako se radi o smještaju u kojemu se nije dovoljno radilo na usluzi, postizanju dobrih recenzija poznatijih i kao "reviewa", onima koji ne nude posebnost lokacije i opreme ili pak novim iznajmljivačima koji još nemaju komentare i ocjene, njima je, naravno, teže imati dobru "popunjenost" nego onima koji su se potrudili oko ocjena i dodatnih usluga te koji su na dobroj lokaciji - za kraj će predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, naglasivši da je to samo trenutačna situacija koja je promjenjiva i koja nije nikakva garancija, ali ipak pokazuje da Split drugačije turistički kotira nego što kotira Lijepa naša.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 05:59