StoryEditorOCM
SplitLjetni oratorij

Sve puno djece kod splitskih salezijanaca: Igramo se, guštamo i da nismo došli na radionice, bilo bi nam predosadno!

Piše PSD.
10. srpnja 2015. - 01:03

Želite biti dobar prijatelj? Formula je jednostavna, v + d-z! Odnosno, veseo, više dobar, a manje zao - znaju to svi polaznici ljetnog oratorija na Kmanu kod splitskih salezijanaca. Sljedbenici don Ivana Bosca, specijalizirani za rad s mladima, i ovoga ljeta brinu o mladima, pa ih nisu prepustili ulici i internetu, već su pod geslom “Vjeruj snovima” organizirali svakodnevne maštovite radionice i druženja. Prijavilo ih se dvjestotinjak, pa punih mjesec dana do 15. srpnja svakodnevno dolaze u oratorij i sudjeluju u igrama i zabavi.

Grupe u bojama

Odbojka, rukomet, nogomet, šah i društvene igre, ali i rolanje, tečajevi modelarstva, drvoreza i pirografa, etno plesa, robotike, decoupage tehnike, male škole gitare, filma samo su dio aktivnosti koje su polaznici oratorija mogli odabrati. Tu je još i tečaj modnoga kreatora, novinarstva, ali i mala tvornica slatkiša.

- Hajdemo zasukati rukave i pođimo raditi. Lijenost je najveći neprijatelj protiv kojega se moraš neprestano boriti - govorio je don Bosco, zaštitnik mladih i osnivač salezijanskog reda. Stoga su i radionice na Kmanu izvrsno isplanirane, kroz jutro mladi sudjeluju na kreativnim i poučnim radionicama, a poslijepodne u igrama i turnirima. Sudjeluju djeca od trećeg do završenog osmog razreda osnovne škole, a nadgleda ih tridesetak animatora, uglavnom srednjoškolaca i studenata.

- Bio sam u oratoriju nekih godinu i pol, onda sam prestao dolaziti, proglasio sam mirovinu. Međutim, naš župnik, don Mihovil Kurkut, pozvao me da dođem ovo ljeto i moram priznati bila je to najbolja odluka. Djecu smo podijelili na četiri grupe, plavu, crvenu, žutu i zelenu, a svaku opet na mališe i veliše. Natječu se u raznim disciplinama, ocjenjujemo njihovo ponašanje, čak i navijanje, tako da se situacija na tablici s bodovima svakodnevno mijenja - kaže nam sedamnaestogodišnji animator Mijo Olujić, vođa zelene grupe. Biti animator velika je odgovornost jer djeci ne samo da pomažeš, već si im i uzor - tvrdi Mijo.

Svoje uzore pronašao je i iznimno simpatični desetogodišnjak Antonio Radnić koji već drugu godinu zaredom ljeto provodi na oratoriju.

- Prezabavno je i predobro! Imam puno prijatelja, a nekidan smo išli i na izlet na Šoltu. Učili smo o otoku, kupali se, igrali razne igre, bilo je predobro! Nekidan smo imali vodeni dan, e to je pravi gušt! Smislili su puno igara s vodom, bilo je to najbolje rashlađenje ikad - upućuje nas oduševljeni Antonio.

Radost i oduševljenje nisu krile ni Gloria Mitić (13) i Lucija Periš (12).

- Da nisam došla na radionicu, ljeto bi mi bilo predosadno! Upoznala sam puno novih prijatelja, ovo mi je jedna od boljih odluka! Doći će nam i neke poznate ličnosti, Blanka Vlašić, Jole, Alen Nižetić, Stipe Božić, ispričat će nam svoje priče. Moći ćemo ih pitati što god nas zanima, a valjda ćemo barem jedan selfi s njima snimiti - kažu Lucija i Glorija.

I dok se jedna ekipa pripremala za rolanje na igralištu, a druga za pripremanje slastica u oratorijskoj kuhinji, obišli smo i učionice.

Modni pothvati

- Bog je svakog posebno kreirao - piše na vratima prostorije rezervirane za modne pothvate.

- Sami smo sašili i ukrasili torbe, a sada ukrašavamo obične majice. Inače kažu da sam kreativna, pa mi razne ideje padaju na pamet. Evo, ovu majicu ukrasila sam sladoledom od tkanina - kaže nam Anni Samardžić (13) koja se u oratorij prijavila na nagovor prijateljica. Kaže kako nije pogriješila jer ovo joj je najbolje ljeto u životu, a iz Solina na Kman svaki dan je dovodi majka.

Prava i čvrsta prijateljstva stekao je i Luka Posinković (11).

- Ja pirografiram, dakle užarenom iglom oblikujem drvene površine. Uglavnom crtam likove iz crtića. Prvi put sam ovdje, a neka bude zdravlja, pa će me moji pustiti da dođem i dogodine - kaže Luka. Istim poslom bavi se i njegova kolegica Petra Punda (11).

Petra pirografira grb Barce

- Ma svaka čast likovima iz bajki, ali ja sam se ipak odlučila za grb Barcelone. Znam nabrojiti sve igrače, a obožavam nogomet - ponosna je Petra.

Već idućega petka posjetitelje oratorija očekuje još jedan izlet. Ovoga puta specijalnim vlakom idu u Knin. Posjetit će vojarnu Hrvatske vojske, ali i tvrđavu, gdje će igrati veliku vitešku igru. Sudjelovanje u svakoj igri je bitno jer se zadnjega dana proglašava najbolja grupa, a u osvajanju pobjedničkog trofeja pomoći će i obitelji, i to na večeri s roditeljima gdje će mame, tate, bake, djedovi i prijatelji pomoći ekipama sakupiti što više bodova.

Naravno, polaznici oratorija i duhovno rastu, pa svakodnevno sudjeluju u zajedničkoj molitvi, euharistiji i ispovijedi.

TIHANA MAROVIĆ

Raspored

JUTRO

9 - dolazak djece
10 - prvi sat radionica
10.50 - odmor
11.10 - drugi sat
12.10 - doma na ručak

POSLIJEPODNE

16 - podjela po momčadima
16.30 - igre i turniri
18 - molitva i obavijesti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 21:12