StoryEditor
SplitRadnici strepe

Sve je više ‘Brodosplitovih‘ tvrtki u blokadi, stečaj prijeti i ‘Čeliku‘: šest posrnulih društava blokirano na 16 milijuna kuna, uprava još bez odgovora

Piše Damir Tolj
23. lipnja 2021. - 13:11

Zakonska procedura je jednostavna: Financijska agencija dostavi prijedlog o pokretanju stečaja, a trgovački sud u roku od tri dana objavi na e-Oglasnoj ploči.

Pratili smo svaki dan, ali novih objava nema. Samo stare. Tražili smo objašnjenja...

Agencija kaže:

"Fina je, sukladno odredbi čl. 110. Stečajnog zakona, za društvo 'Brodosplit Čelik' d.o.o. 10. 6. 2021. godine nadležnom Trgovačkom sudu u Splitu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Napominjemo da se, sukladno odredbi čl. 16. Stečajnog zakona, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka objavljuje na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova u roku od tri dana od podnošenja potpunog prijedloga."

Pitali smo i navedeni splitski sud što se događa, zašto ne objavljuju da Fina predlaže stečaj "Čelika", još jedne tvrtke iz "Brodosplitova" sustava? A od 10. lipnja prošlo je više od tri dana... Pitanja smo slali dvaput - 18. i 21. dana šestog mjeseca. Još nisu odgovorili.

Sud ne objavljuje

Vratit ćemo se još na "Čelik", budući da je posebno zanimljiv, ali Fina poručuje da je i za "Brodosplitovu" tvrtku "Privremena energetika" podnijela prijedlog za pokretanje stečaja. Splitski Trgovački sud ni to nije objavio.

Financijska agencija nekidan kaže i ovo:

"Za pravnu osobu 'Power vogayes' d.o.o. Fina će danas, 21. lipnja 2021. godine, sukladno odredbi čl. 110. Stečajnog zakona, podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, budući da u 'Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje' ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana."

Radi se o tvrtki koja u nazivu nema riječ "Brodosplit", ali njezini osnivači su "Brodograđevna industrija Split" i "DIV Grupa". A vodi je Vedrana Debeljak, sestra Tomislava Debeljaka, vlasnika splitskog brodogradilišta. Društvo ima osam zaposlenih i bavi se poslovima organizacije brodskih kružnih putovanja, budući da "Brodosplit" ima i svoju turističku flotu, sastavljenu i od brodova koji nisu isporučeni njihovim izvornim naručiteljima, pa su ugovorni odnosi raskidani, a na čiju štetu - to je pitanje za drugu temu.

Vidjet ćemo idućih dana kada će prijedlog stečaja za navedeno poduzeće biti objavljen na sudu.

Ukratko, trenutačno je, poručuje Fina, u blokadi 27 pravnih osoba povezanih s društvom "Brodosplit". Neke su blokirane kraće, neke dulje vrijeme. A u škverskom sustavu je ukupno pedesetak društava.

Pisali smo nedavno o problemima s njihovim blokiranim tvrtkama i predloženim stečajevima, dok se to još moglo pratiti na sudskoj oglasnoj ploči. Nije loše podsjetiti: Fina je po zakonu dužna podnijeti prijedlog za pokretanje stečaja tvrtke koja 120 dana nije u stanju podmiriti svoje dospjele račune. Dakle, kojoj je račun blokiran i koja ima zaposlenih. Jer postoje i tvrtke bez zaposlenika.

Pa tako Agencija izrijekom kaže:

"Fina je, sukladno odredbi čl. 110. Stečajnog zakona, za osam pravnih osoba ovisnih o tvrtki 'Brodosplit' podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka budući da u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Uvidom u e-Oglasnu ploču sudova utvrdili smo da su objavljeni prijedlozi za otvaranje stečajnog postupka nad šest povezanih društava tvrtke 'Brodosplit', izuzev dva prijedloga koji se odnose na 'Brodosplit Čelik' i 'Brodosplit - Privremena energetika'".

Plus, onaj najavljeni prijedlog za "Power voyages"... Znači, zasad sve skupa devet podnesenih prijedloga za stečaj.

Vratimo se "Čeliku": to škversko poduzeće važno je budući da se bavi brodograđevnom suštinom - proizvodnjom brodskih konstrukcija. A prema javnim izvorima, zapošljava 340 ljudi. Kojima sada prijeti stečaj i neizvjesna budućnost.

Neizvjesna budućnost

Zajedno s radnicima društva "Privremena energetika", kojih je 32, to je ukupno još 373 zaposlenih škverana čija poduzeća zbog dugova klize u stečaj. Dodajmo 23 djelatnika "Informatike" i 26 iz "Interijera i završnih radova"...

Da skratimo: u devet Debeljakovih brodograđevnih društava, za koje je predložen stečaj, radi ukupno 897 ljudi. O njihovoj sudbini još ne znamo ništa, jasno je tek da strepe za radna mjesta i plaće. To je gotovo polovica od ukupno 2000 zaposlenih u "Brodosplitu".

Još jedna digresija u vezi s "Čelikom": direktor mu je Muradif Horić, a isti taj čovjek odgovorna je osoba i u poduzeću "Efficient Powerful Successful". Registrirano je u Kninu i osnivač mu je Debeljakova "DIV Brodogradnja". Zapošljava 116 radnika. Kako čujemo od dobro upućenih škverana, radi se o stranim radnicima, većinom sa Srednjeg istoka, angažiranima za metalske poslove u srcu Dalmacije. Tvrtka je blokirana već 127 dana zbog neplaćanja. Slijedom već usvojene logike, i ona bi morala na sudsku e-Oglasnu ploču, ali ne u Splitu, već u šibenskoj stalnoj službi zadarskog Trgovačkog suda.

Ne znamo još komu sve duguju blokirane "Brodosplitove" tvrtke spremne za stečaj, odnosno tko su im vjerovnici. Za šest posrnulih društava znamo da su blokirani na 16 milijuna kuna, za ostala tri zasad nemamo podatke. Nekidan smo pisali i da dio škverskih tvrtki ima oko sedam milijuna kuna raznih fiskalnih dugova: izlistala ih je Porezna uprava.

Škverska uprava zasad bez odgovora

Splitskim brodograditeljima uputili smo niz pitanja o problemima i razlozima neplaćanja računa, planovima za budućnost, sudbinama gotovo svakoga drugog radnika iz sustava, mogućoj ugroženosti proizvodnih procesa i rokova isporuke s kojima je i dosad bilo velikih problema, a što je rezultiralo financijskim mukama, nižim cijenama, penalima, odštetama, kamatama i slično. Kada nam odgovore, rado ćemo objaviti što kažu i što namjeravaju poduzeti.

item - id = 1107818
related id = 0 -> 1132717
related id = 1 -> 1129587
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 07:18