StoryEditorOCM
SplitREVNI INSPEKTORI

Sve apsurdnija priča oko Puljkove kazne; što god da napravi, globe će mu i dalje stizati? Znamo zašto je točno kažnjen

Piše Antea Burazin
29. ožujka 2023. - 23:03

“Natezanje” između gradonačelnika Ivice Puljka i Državnoga inspektorata vezano za radove na kanalizacijskoj i vodoopskrbnoj mreži u objektu Vile Dalmacije se nastavlja.

Gradonačelnik Puljak prošlog je ponedjeljka objavio kako ga je Državni inspektorat osobno kaznio u iznosu od 100 tisuća kuna zbog toga što radove na rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije u Vili Dalmaciji nije doveo u prvobitno stanje. Jučer smo doznali da je dobio još jedno rješenje Državnog inspektorata s novih 100 tisuća kuna kazne!

Riječ je, inače, o projektu koji je donesen u vrijeme bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji je ugovorio radove na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama. Puljak je, dakle, nastavio s provedbom radova za koje je već bila pripremljena sva dokumentacija.

Čuvar prirode Park šume Marjan upozorio je, potom, na nelegalnost radova, odnosno da dokumentacija nije valjana, na što je onda gradonačelnik Puljak naložio zaustavljanje radova i vraćanje svega u prvobitno stanje.

Kako smo već naveli cjelokupnu kronologiju slučaja u prijašnjem tekstu, 6. travnja 2022. godine Državni je inspektorat donio rješenje u kojem je naložio da se sve mora vratiti u prvobitno stanje, no Puljak je dva dana kasnije odstupio s vlasti.

Potom je Gradom privremeno upravljala Vladina povjerenica Mirna Veža koja je zaprimila to rješenje te u primopredajnom zapisniku, prije nego što je vlast po drugi put predala Puljku, navela kako je sve riješeno i vraćeno u prvobitno stanje.

Prvobitno stanje

Građevinska je inspekcija, potom, 14. veljače ove godine izvršila uvid i zaključila kako nije sve vraćeno u prvobitno stanje kao što je to u primopredajnom zapisniku navela Mirna Veža. Puljak je onda, ponovno, naložio da se sve konačno vrati u prvobitno stanje. “Mrlja” koju je građevinska inspekcija pronašla jest to što su stare kanalizacijske i vodovodne cijevi zamijenjene novima (valjda je prema njima trebalo vratiti stare cijevi) te je zbog toga Državni inspektorat raspisao kaznu Puljku.

Državni inspektorat, između ostaloga, nije ni objasnio što točno znači vraćanje terena u prvobitno stanje. Sporno je očigledno to što Puljak umjesto novih nije vratio stare cijevi. U nekoliko upita koje smo proslijedili Državnome inspektoratu nismo uspjeli doznati što oni smatraju pod time da bi se sve trebalo vratiti u prvobitno stanje.

image
Duje Klarić/Cropix

Ironija se, naime, nalazi između prvoga i drugoga rješenja. Dakle, u prvom Rješenju Državni inspektorat jasno upozorava Puljka da će ga u slučaju nastavka radova u Vili Dalmaciji kazniti novom novčanom kaznu. U prijevodu brane mu se ikakvi daljni radovi, a ako ih bude provodio opet će ga “globit”.

Kazna i Gradu Splitu

Novim Rješenjem, od 23. ožujka, kojim je Puljak ponovno kažnjen u iznosu od 100 tisuća kuna, Državni ga inspektorat upozorava da, pak, mora ukloniti rekonstruirane dijelove vodoopskrbnog sustava.

Odnosno, da mora pristupiti radovima, inače će ga opet kazniti. Kako god bilo, nastavi li ili ne nastavi Puljak s radovima na vodoopskrnoj mreži u Vili Dalmaciji, čini se da će ga Državni inspektorat svakako kazniti. Osim rješenja inspekcije, dobio je od njih i prekršajni nalog u kojem je Grad Split kažnjen s 30 tisuća kuna, a Puljak s tri tisuće kuna.

image
Tom Dubravec/Cropix

Državnom smo inspektoratu poslali upit da nam pojasne svrhu prvog i drugog izdanog rješenja te pojasne zašto je Puljak kažnjen po drugi put. No, konkretne odgovore nismo dobili.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata u svim slučajevima u kojima je utvrđena bespravna gradnja postupa jednako, a sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske.

Stranka u postupku, zaprimila je Rješenja čiji je sastavni dio i obrazloženje istih kao i uputa o pravnom lijeku. Još jednom najoštrije osuđujemo pokušaje pojedinaca da koriste medije kako bi utjecali na inspekcijski postupak i donošenje mjera osnovom utvrđenih činjenica - odgovorili su iz Inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 15:13