StoryEditorOCM
SplitUPLATI MI TIKET

Svaki peti srednjoškolac ovisan je o klađenju, a mi donosimo simptome 'zaraze': Mama je izričito protiv toga, ali otac šuti

17. studenog 2016. - 21:23
kladionice_kladjenje61611-m

Svaki peti splitski srednjoškolac ima razvijenu razinu problema s kockanjem i klađenjem - potvrdili su nam stručnjaci iz Županijskog nastavnog zavoda za javno zdravstvo, koji su na predavanju održanom u srijedu (jučer) u prostorijama "Higijenskog" iznijeli rezultate svojeg istraživanja.

Projekt pod nazivom "Kockanje nije igranje" proveden je u I. gimnaziji, Obrtnoj tehničkoj školi, Ekonomsko-birotehničkoj i Prometno-tehničkoj, na uzorku od 1088 ispitanika, prema kojima su dobiveni spomenuti podaci koji upozoravaju da je sve više adolescenata sklono takvoj vrsti ovisnosti. Idejni i stručni suradnici na projektu bile su školske psihologinje Sonja Vedrana-Runjić, Sanja Novak, Maja Dobrota i Maja Skender-Lončar.

- Kockanje i klađenje postali su problem među srednjoškolcima. Željeli smo vidjeti koliki je postotak učenika koji uživaju u tome, a gotovo pedeset posto njih dalo je potvrdne odgovore. Rezultati upitnika koji smo proveli među srednjoškolcima pokazali su da 23 posto učenika ima razvijen problem s kockanjem i klađenjem. Dakle, od 48 posto učenika koji su priznali da se kockaju, njih je pola ukazalo na ovisnost, što nam kazuje da svaki peti učenik ima razvijenu razinu ovisnosti - kazala nam je sociologinja Roberta Matković iz Službe za mentalno zdravlje u Zavodu.

Stručnjaci su ukazali i na problematiku razvoja moderne tehnologije, koja omogućava mladima da razvijaju aktivnost virtualnog klađenja neovisno o godinama, a maloljetnost očito ne predstavlja problem prilikom nesigurnog ulaganja u kladiteljske "tikete". Prezentirali su i brošuru "Pazi, kocka!", nastalu u okviru projekta, namijenjenu prvenstveno roditeljima, kako bi se na vrijeme educirali i spoznali simptome ovisnosti kod djeteta, budući da statistike pokazuju da više od jedne trećine adolescenata od svojih roditelja skriva naviku klađenja.

- Igre na sreću oduvijek su bile prisutne u našem društvu, a sada su dostupne svim dobnim skupinama. Razvojem novih tehnologija, one su doživjele procvat. Djeca su gotovo postala zaražena time, a problem je što je teško reducirati dostupnost tehnologije građanima osjetljivih dobnih skupina. Upozoravamo roditelje da na vrijeme uoče simptome ovisnosti, koji su dostupni u ovoj brošuri - kazao je dr. Željko Ključević.

Psihologinje iz četiriju škola potvrdile su kako su uočile da dosta učenika pokazuju sklonost ovisnosti o igrama na sreću. Neki od simptoma su "smetenost" na nastavi, učestalo tipkanje na mobitel, ispunjavanje listića iz kladionice, nervoza i ostali mnogobrojni čimbenici. Pozivaju sve roditelje da obrate pažnju na ponašanje adolescenata, kako bi na vrijme spriječili razvijanje ovisnosti.

- Moja mama je protiv klađenja, a moj otac se kladi, te mi ponekad uplaćuje listiće. Mama je izričito protiv toga, ali otac šuti. Uostalom, predstavlja mi uzbuđenje, te mi je zanimljivije gledati utakmicu kad se kladim - priznao je jedan od anketiranih srednjoškolaca.

Simptomi 'zaraze'

- 'Smetenost' na nastavi

- Učestalo tipkanje na mobitelu

- Ispunjavanje listića iz kladionice

- Stalna nervoza i napetost   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 03:02