StoryEditorOCM
SplitSVJETSKI STRUČNJACI

Sutra počinje Green Future konferencija, u splitskom HNK-u govorit će se o zelenoj tranziciji i održivoj budućnosti

Piše Ljubica Vuko
31. svibnja 2023. - 11:36

U četvrtak, 1. lipnja u Splitu počinje ‘najzeleniji‘ tech&business događaj godine, najavljuju organizatori Green Future konferencije, koja će u splitskom HNK s početkom u 10 sati okupiti više desetaka poslovnih ljudi, znanstvenika, ministara, gradonačelnika i aktivista iz cijeloga svijeta..

Na dvodnevnom događaju raspravljat će se zelenim tehnologijama, urbanoj i e-mobilnosti, zaštiti okoliša, digitalizaciji poslovanja te financiranju zelenih projekata.

-Svi koji će sljedeća dva dana biti u Splitu imaju zajednički cilj, a to je održiva budućnost u kojoj, kao društvo, generacijama poslije nas, ostavljamo bolji planet od onog koji smo zatekli – poručio je Marijan Čipčić, jedan od organizatora konferencije.

Kako najavljuju organizatori, nakon spektakularnog prvog izdanja, koje je uživo pratilo oko tisuću posjetitelja, ove godine će u hramu splitske kulture, među ostalima, govoriti SébastienPellion iz Glova, bivša ministrica turizma Austrije Elisabeth Köstinger, hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, AndriusBičeika iz REVOLUT-a, splitski gradonačelnik Ivica Puljak i mnogi drugi.

-Poseban izazov, ali i zadovoljstvo nam je organizirati ovakav događaj, svjetskog značaja u Splitu. Promjene koje želimo potaknuti nisu jednostavne, zahtijevaju interdisciplinaran pristup i umrežavanje svih dionika društva, od poduzetnika, preko javnih službenika do aktivista. Samo zajedničkim djelovanjem možemo ostvariti budućnost kakvu želimo - istaknuo je Tomislav Buljubašić, suorganizator Green Future konferencije.

Kako ističu, posebna prednost Green Future konferencije upravo je okupljanje predstavnika javnog i privatnog sektora iz cijeloga svijeta čime se osigurava jedinstvena platforma za upoznavanje suvremenih tehnologija i primjera dobre prakse vezanih uz temu koja je univerzalno prihvaćena kao najvažnija preokupacija današnjice.

- Gotovo dvije trećine EU fondova su vezane uz zelene tehnologije i tranziciju. Gradovi, županije, tvrtke i udruge koje žele biti u korak s vremenom to su prepoznale i zato imamo izvrstan globalani odaziv na Green Future, jer budućnost dolazi, pripremili se mi ili ne – rekao je Ognjen Bagatin, suorganizator konferencije.

U priopćenju ističu i kako su tech-event koji se ne propušta prepoznali brojni partneri i sponzori, poput Infobip-a, OTP banke, Mastercarda, Ericssona Nikola Tesla, e.on-a, HBOR-a, IMC-a, Schneider-a i EY-a.

-Imamo mnoštvo ideja i inovativnih proizvoda koji se tiču održivosti, okoliša, energije i mobilnosti. Dobro je za naše ljude da vide šta drugi imaju reći, a isto tako i mi imamo znanje koje je relevantno u svjetskim razmjerima – naglasio je Dean Marušić iz kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Organizatori poručuju i kako će poslije oba dana konferencije, u četvrtak i petak navečer, biti organiziran after-party, kao izvrsna prilika za umrežavanje ključnih donositelja odluka.

U okviru konferencije, u četvrtak, 1. lipnja  s početkom u 9 sati na Trgu Gaje Bulata otvara se sajam Smart City Expo na kojem će se građanima predstaviti nova komunikacijska rješenja uprave Grada Splita i gradskih tvrtki.

Smart City Expo trajat će dva dana, 1. i 2. lipnja, a građani će se od 10 do 18 sati moći informirati o glavnim značajkama nove digitalne usluge - Smart City Split aplikacije, kao i načinu korištenja i uslugama koje je putem novog kanala komunikacije moguće ostvariti na brz i jednostavan način.

Kako su izvijestili iz Grada Splita, pored aplikacije, građanima je na raspolaganju i telefonski kontakt centar te e-mail. Modernizacijom i objedinjavanjem komunikacijskih alata cilj je građanima olakšati komunikaciju s javnim servisima i pružiti što bržu i kvalitetniju uslugu, navode u Gradu Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 16:49