StoryEditor
SplitNIŠTA NOVA

Sutra očekujte zamućenje vode u slavinama! Iz ‘Vodovoda‘ potvrdili da su parametri mutnoće na izvoru Jadra pet puta veći od dozvoljenih vrijednosti

3. prosinca 2020. - 18:40

Zaista je bilo iluzorno očekivati da se nakon ovakvog povodnja koji je danas zahvatio Split ne zamuti voda. Istina, kad otvorite špine, najvjerojatnije nećete primjetiti ništa neobično, ali sutra se zato očekuje sasvim druga priča.

Naime, iz "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) nam je potvrđeno kako je izvor Jadra zamućen preko dozvoljenih vrijednosti koje su premašene oko pet puta.

Točnije, dopuštena gornja granica zamućenja iznosi 4 NTU-a (mjerna jedinica zamućenja), dok je na izvoru Jadra danas izmjereno čak 20 NTU-a!

image
Nikola Vilić/Cropix

S obzirom da u našem vodoopskrbnom sustavu još imamo zaliha vode iz vodosprema koja se još nije potrošila, tek sutra ujutro bismo mogli očekivati i službenu obavijest ove komunalne tvrtke o zamućenju vode, koje će se do tada i pojaviti u kućanstvima.

Što se tiče angažiranja cisterni s pitkom vodom, kažimo i to da je procedura takva da se stanovnicima na raspolaganje stave 24 sata nakon proglašenja zamućenja - navode u ovoj komunalnoj tvrtki.

Voda je, navode u ViK-u, kemijski i biološki ispravna za piće, no prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo građanima se preporučuje njezino prokuhavanje, pogotovo za malu djecu, starije i imuno desuficijentne osobe.

image
Vojko Bašić/Cropix
item - id = 1061692
related id = 0 -> 1136685
related id = 1 -> 1136669
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 08:19