StoryEditorOCM
SplitUTRKA S VREMENOM

Sutkinju Višnju Strinić ne mogu omesti niti ‘bombe u zgradi suda‘ ni odvjetnički manevri: Čim je utvrđeno da je dojava bila lažna, sazvala je nastavak ročišta zločinačkoj organizaciji Željka Rajića

2. lipnja 2022. - 22:17

Usprkos dojavi da je na splitskom Županijskom sudu postavljena bomba, te dan prije i zahtjevu odvjetnika za izuzećem Vanje Marušić, ravnateljice USKOK-a, i njezine zamjenice Natalije Petković, u četvrtak poslije podneva ipak je nastavljeno suđenje zločinačkoj organizaciji Željka Rajića.

Tu skupinu USKOK tereti za niz kaznenih djela, od organiziranja pokušaja ubojstava, iznuda, otmica, paljevina automobila, nabave raznih vrsta oružja i streljiva, pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari...

Kao članovima organizacije sudi se još Anti Vučku, Liridonu Berishi, Hrvoju Kovčaliji u odsutnosti, Aniti Erceg, Roku Rodinu i Nikici Jakšiću, dok se petero optuženika već nagodilo s USKOK-om i priznalo krivnju. Od svih njih u zatvoru su još jedino Berisha, koji služi kaznu od 15 godina za ubojstvo Ante Prnjaka, te Vučak, kojem maksimalno trogodišnje trajanje istražnog zatvora istječe 6. rujna ove godine.

Ako do tada ne bude donesena prvostupanjska presuda, Vučak će izići na slobodu, a ta spoznaja neće biti nimalo ugodna organima gonjenja. Zbog toga s jedne strane okrivljeni i njihovi odvjetnici koriste sve moguće legalne pravne akrobacije da se suđenje što više rastegne, dok sutkinja Višnja Strinić uporno i za po više dana zaredom zakazuje ročišta kako bi do početka rujna uspjela presudom privesti kraju ovaj kompleksan predmet.

Tako su u srijedu, petnaestak minuta prije početka zakazane rasprave u devet sati, trojica odvjetnika koji brane Vučka podnijeli navedeni zahtjev za izuzeće zamjenice i ravnateljice USKOK-a. Naime, 22. travnja Vučku je rješenjem suda bio produljen pritvor, no to je rješenje po žalbama odvjetnika bilo ukinuto od Visokog kaznenog suda i vraćeno na novo odlučivanje, uz uputu da je “sud prilikom odlučivanja o produljenju istražnog zatvora dužan paziti na dinamički pristup kod procjene svih odlučnih okolnosti o produljenju te uzeti u obzir naknadno izmijenjene okolnosti, kako objektivne tako i subjektivne...”.

Nova je sjednica održana 16. svibnja, a tada je zamjenica USKOK-a izvukla “asa iz rukava” i u spis dostavila podnesak PNUSKOK-a u kojem stoji da se protiv Vučka u Australiji vode istražne radnje zbog ubojstva počinjenog 4. lipnja 2017. godine, a da je on dan poslije otputovao iz Australije pa do danas tamo nije optužen, nego ima status osumnjičenika. Bila je to, naime, nova okolnost koju je USKOK podastro sudu.

image

Željko Rajić, Ante Vučak i Anita Erceg na optuženičkoj klupi

Duje Klaric/Cropix

Obrana je, naravno, smatrala da se radi o staroj stvari, da nema nikakvih podataka da je Vučak optužen za to, te da se radi o zlouporabi i manipulacijama.

Iako to, po stavu suda, nije bio odlučujući element za produljenje istražnog zatvora, ipak je produljen jer “kad se taj podatak gleda u sklopu svih drugih okolnosti (Vučak je u Australiji već bio osuđen zbog ubojstva iz nehaja, nanošenja ozbiljne ozljede iz nehaja, tučnjave, a u Hrvatskoj prekršajno zbog zlouporabe droge i kršenja Zakona o oružju te je u zatvoru zbog neprimjerenog ponašanja stegovno kažnjen i premještan u drugi zatvor), sud smatra da predstavljaju osobite okolnosti zbog kojih je nužno daljnje zadržavanje u istražnom zatvoru”.

Dakle, pretpostavlja se da su Vučkovi odvjetnici smatrali da će nakon zahtjeva za izuzeće za taj dan rasprava biti odgođena jer je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, koja odlučuje o izuzeću ravnateljice USKOK-a, tog jutra bila na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u Saboru, a nije se znalo do kada će ona potrajati.

No, četiri sata poslije, sutkinja Strinić ipak je započela raspravu jer je zahtjev za izuzeće zamjenice odbijen, a zahtjev za izuzeće ravnateljice USKOK-a odbačen. Nakon nekoliko sati preslušavanja snimljenih razgovora optuženika rasprava je prekinuta i nastavak je bio zakazan za četvrtak.

No baš kad su se okrivljeni okupili ispred dvorane, petnaest minuta prije devet sati i početka rasprave, na sud je stigla anonimna telefonska dojava o postavljenoj bombi pa su svi djelatnici suda, suci, državni odvjetnici, zamjenici i stranke evakuirani dok policija nije obavila protueksplozijski pregled, u kojem nije nađena nikakva sumnjiva naprava.

Naravno, i tada se očekivalo da će rasprava biti odgođena, no uporna i tvrdoglava sutkinja Strinić, čim je doznala da nema nikakve realne opasnosti, za podne je sazvala nastavak rasprave, na kojoj su se uredno pojavili svi okrivljeni i njihovi branitelji pa je postupak nastavljen.

Iduće je ročište zakazano za petak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 17:01