StoryEditorOCM
SplitDRUGA RUNDA

Šuta uzvraća Puljku: ‘Prozivate Vodovod zbog ceste na Žnjanu, a vi ste krivi! Mjesecima čekamo jedan potpis iz Grada‘

Piše Split SD
30. siječnja 2023. - 08:32

Nakon što je gradonačelnik Ivica Puljak na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća okrivio "Vodovod i kanalizaciju" (ViK) zbog kašnjenja početka izgradnje prometnice Šetališta Ivana Pavla II na Žnjanu te izjavio kako se u sklopu Aglomeracije u Splitu nije napravio niti jedan centimetar kanalizacije, pitali smo Tomislava Šutu, direktora ove komunalne tvrtke za komentar njegovih navoda.

- Da bi radovi izgradnje Šetališta Ivana Pavla II. počeli, treba riješiti pitanje oborinskih instalacija za što postoji procedura. Izgradnja oborinske odvodnje u nadležnosti je gradske uprave za koju je potrebna dozvola. Oni još tu dozvolu nisu ishodili, tek su u fazi projektiranja. O tome gradonačelnik Puljak šuti.

image
Joško Šupić/Cropix

Vrlo je jednostavno – ViK skrbi o vodovodu i fekalnoj kanalizaciji, oborinske vode su pod nadležnošću Grada. Ignoriraju nas, a u isto vrijeme prozivaju za nešto za što su oni krivi. Stoput ponovljena laž tako postaje "istina" - navodi Šuta.

Šuta odlučno odbacuje navode da zbog "Vodovoda" kasne radovi na spomenutoj prometnici.

- Nakon okončanja spora protiv dr. Kneževića raspisali smo natječaj za odabir izvođača radova na izgradnji kanalizacije koja prolazi dijelom ceste na Žnjanu i šetnice od Duilova do Stobreča koja ide sve do TTTS-a. Međutim, mi taj natječaj ne možemo okončati jer je potreban potpisani sporazum o sufinanciranju radova od strane Grada Splita koji se odnosi na financiranje hortikulture i rasvjete.

image

Šetalište Ivana Pavla ll 

Nikola Vilić/Cropix

Mi potpis sporazuma iz Banovine još uvijek nismo dobili. Imamo korespondenciju koju možemo dati na uvid javnosti. Poslali smo Gradu šest požurnica da potpišu sporazum. Prvu smo poslali još nakon niza održanih sastanaka 8. travnja prošle godine. Izgubili smo mjesece zbog jednog potpisa kojeg oni ne daju. Nije nam znano iz kojeg razloga. Šest požurnica zbog potpisa koji koči daljnje radnje - pojašnjava Šuta.

On sam nije previše optimističan glede skorog početka radova na Žnjanu.

- Grad Split za taj projekt još uvijek nema sve potrebne pravomoćne dozvole niti je objavljen natječaj za izvodača radova, koji po samoj objavi do izbora traje više mjeseci.

Naravno, nismo vidjeli ni je li riješeno financiranje. Iz medija možemo doznati kako su obavljeni inicijalni razgovori sa Europskom investicijskom bankom, no od razgovora do realizacije, nažalost, će proteći još mnogo vremena.

U najboljem slučaju, radovi na Žnjanu ne mogu početi prije jeseni. Doduše, gradonačelnikovom odlukom već je ukinuta kupališna sezona za ovo ljeto - ističe.

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Što se tiče Puljkove izjave kako na području Splita nije napravljen niti jedan centimetar nove kanalizacije u sklopu projekta Aglomeracije Split - Solin, Šuta opet naglašava kako ni to - nije istina.

- Radovi u naselju Srinjine koji obuhvaćaju izgradnju 3,7 kilometara kanalizacijske mreže i obnovu 2,3 kilometra vodovodne mreže su pri samom kraju. Izvedeno je 97 posto radova i na to smo ponosni. Srinjine su dio Splita. Možda gradskoj upravi nebitne… - navodi.

image

Početak radova na kanalizaciji u Srinjinama 1. veljače 2021. godine

Božidar Vukičević/Cropix

Čelnik ViK-a ističe još jednu situaciju s izgradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje u Žrnovnici.

- Gradska uprava je tražila od VIK-a da izmijeni već izrađenu projektnu dokumentaciju, projektno rješenje i troškovnik kako bi se uskladili s planom izgradnje novog naselja u Korešnici nakon što smo dobili spor protiv dr. Kneževića.

U kontekstu struke, idejno rješenje je tek podloga za razradu idejnog projekta, a ViK je zbog te ideje, koja usto nije uopće uzela u obzir postojeću komunalnu infrastrukturu, morao ići u izmjene dva idejna i dva glavna projekta.

image

Žrnovnica

Ante Čizmić/Cropix

Dodatno i ne manje bitno, nadležni upravni odjeli Grada Splita i izrađivač UPU Korešnica 2 kontinuirano su ignorirali primjedbe dostavljane iz ViK-a vezane za vodoopskrbu i odvodnju.

Njihova izmjena je usporila dinamiku javne nabave iako smo već bili pred samom realizacijom. Postupak javne nabave bi u narednom periodu trebao biti okončan. Važno je da javnost zna zašto je došlo do kašnjenja. VIK je svoj dio posla odradio na vrijeme - zaključio je Šuta i ovo Puljkovo prebacivanje odgovornosti je nazvao - čistim politiziranjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2023 00:11