StoryEditorOCM
SplitUZVRAĆA UDARAC

Šuta proziva Puljka za Žnjan: ‘Dvije godine otkad je gradonačelnik nema nijednu dozvolu ni način financiranja‘

Piše Ana Franić
14. ožujka 2023. - 12:10

Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a održao je danas konferenciju za medije na Žnjanu kako bi ukazao na probleme oko provođenja projekta uređenja žnjanskog platoa.

Malo prije njega konferenciju je održao i gradonačelnik Ivica Puljak koji je najavio kako će radovi na projekti započeti u rujnu nakon sezone te da će plaža ipak biti otvorena za kupanje.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Želimo ukazati na ogroman problem projekta Žnjan. Dakle, za sam projekt Žnjan do sada nemamo nijednu dozvolu, protekle su već dvije godine mandata gradonačelnika Ivice Puljka, a do dana današnjeg nemamo ni osiguran model financiranja, što je jedna od ključnih stavki za realiziranje ovoga projekta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ono što je zanimljivo jest da nemamo ni natječaja na vidiku, a isto tako izvođač radova je daleka budućnost. Ugovor o koncesiji potpisan je u studenom 2022. godine, a time je gradonačelnik donio jednu, možemo reći, ishitrenu odluku, jer ima rok od tri godine u kojem projekt mora dovesti do faze uporabne dozvole kako bi taj ugovor o koncesiji bio valjan - istaknuo je Šuta te napomenuo kako bi se što prije trebali pokrenuti natječaji.

- Rokovi su započeli, a oni su se mogli još prolongirati do studenog 2023. godine. To je nešto što nas zabrinjava i željeli smo ukazati na dinamiku same provedbe projekta, stoga apeliramo da se čim prije pokrene natječaj za izvođača, da se čim prije ishode dozvole jer je prošlo već skoro dvije godine a da se na projektnoj dokumentaciji apsolutno ništa nije izmijenilo. Projekt je u istom stanju u kakvom ga je ostavio Andro Krstulović Opara.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nema informacije o tome dokle je projekt došao po pitanju financiranja, ono što mi vidimo su samo neke paušalne izjave da se pregovara s Europskom investicijskom bankom, međutim ne znamo koliki je postotak kredita koji će se dobit po pitanju financiranja samog projekta Žnjan i na koji način gradonačelnik planira razliku tih sredstava nadoknaditi.

Prethodni gradonačelnik je sve učinio po pitanju pripreme ovoga projekta, ali bilo kakve naznake gradonačelnika da je HDZ krivac i da će pokušati ovo opstruirati su presmiješne. Dvije godine njegova mandata, tri sezone, a mi i dalje ovdje imamo mjesečevu površinu - poručio je Šuta.

Kazao je i kako je njegovim odlukama učinjena i određena materijalna šteta i Gradu Splitu i tvrtki "Žnjan" što se tiče turističke sezone jer nemaju više prihoda od koncesija s obzirom na to da su uklonjeni svi kafići s platoa.

- Dobro je da se Žnjan otvorio za kupanje, a ove pozajmice koje je skrivećki davao za Žnjan nisu se ni trebale davati da je  gradonačelnik prolongirao rokove - rekao je Šuta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Smiješno je da gradonačelnik sada govori da će uputiti zahtjev za mišljenje Ministarstvu za postavljanje modula koje je skinuo. Zašto isti taj gradonačelnik nije donosio promišljene odluke i zašto nije pitao Ministarstvo za module i onda tek donio odluku. Na takav način je upropastio cijelu sezonu za građane i napravio određenu financijsku štetu - kazao je Šuta.

O Puljkovoj najavi da je da će se raspisati natječaj u travnju te prolongirati radove za jesen, Šuta je kazao da je njegovo spinanje ove priče da je on prolongirao radove za jesen jako neozbiljno.

- Jednostavno ne vlada cijelom situacijom - ljudi koji rade na ovome i koji su se kontinuirano izmjenjivali na projektu pokazuju jednu neozbiljnost, neznanje i nebaratanje materijom.

S druge strane činjenica je da s obzirom na veličinu projekta je teško očekivati da se natječaj realizira u jesen ove godine i da izvođač uđe u posao. Ja bih kao građanin volio da radovi krenu čim prije, ali teško je to očekivati s obzirom na vrijednost projekta. Držimo da sve izjave i način na koji gradonačelnik postavlja ove teze jednostavno nisu istinite i nisu realne - rekao je Šuta.

Po pitanju pres kontejnera i najave Puljka da će probati dobiti suglasnost Hrvatskih cesta za vraćanje dvosmjernog prometa kroz trajektnu luku, novinare je zanimao Šutin komentar s obzirom na to da je za vrijeme mandata HDZ-ovog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare promijenjen režim prometovanja u jednosmjerni.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Gradonačelnik je prošle godine rekao da ne vidi nikakav problem u trenutnoj regulaciji prometa. Mislim da je to samo skretanje s teme i da cijelo vrijeme pokušava naći neku izliku za svoje neopravdane odluke. Smatramo da ovaj problem koji je sam izazvao nije prethodno iskomunicirao ni dobio dozvole koje je trebao prema Zakonu o gospodarenju otpadom kao ni potrebne dokumente.

Naš je prijedlog da sve ostane devet mjeseci na istoj lokaciji, a onda da se tri mjeseca izmjesti na Stinice, znamo da se tamo gradi reciklažno dvorište. Njegovo opravdavanje i stavljanje tri opcije je opet jedan novi spin i okrivljavanje drugoga i vađenje situacije iz konteksta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Za regulaciju prometa u trajektnoj luci treba projekt koji je gradonačelnik najavljivao, ali ja osobno ne vidim da je on išta po tom pitanju poduzeo. Vrtimo se u krugu, uvijek je kriv netko drugi, kriv je HDZ, a građani će to sigurno prepoznati. Neka se čovjek uhvati posla, ima sve poluge vlasti u svojim rukama, ima Gradsko vijeće, ima pročelnike koje je imenovao, nitko mu ne opstruira rad, a ono što se može vidjeti je da nema niti jednog novog projekta - kazao je Šuta.

Na pitanje što će biti s njegovom situacijom u "Vodovodu", Šuta je još jednom ponovio kako odlazi s mjesta direktora, te da se zna koja je procedura - Skupština treba raspisati natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 03:10